
Składniki
0.5 kilograma
100 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
2 litry
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opieńki oczyszczamy, myjemy. Do zupy wybieramy ładne, nieduże kapelusze.
Krok 2
Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy bulionetkę, Bulion na włoszczyźnie Knorr i gałązkę lubczyku. Dodajemy opieńki i gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.
Krok 3
Następnie dokładamy makaron i gotujemy ok. 10 minut.
Krok 4
Zupę ściągamy z ognia, pomału wlewamy śmietankę, ciągle mieszając. Przyprawiamy do smaku przyprawą w płynie Delikat oraz solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































