Zupa z opieniek

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 litry

1 sztuka

100 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opieńki oczyszczamy, myjemy. Do zupy wybieramy ładne, nieduże kapelusze.

Krok 2

Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy bulionetkę, Bulion na włoszczyźnie Knorr i gałązkę lubczyku. Dodajemy opieńki i gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.

Krok 3

Następnie dokładamy makaron i gotujemy ok. 10 minut.

Krok 4

Zupę ściągamy z ognia, pomału wlewamy śmietankę, ciągle mieszając. Przyprawiamy do smaku przyprawą w płynie Delikat oraz solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej