Zupa z opieniek

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

100 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

2 litry

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opieńki oczyszczamy, myjemy. Do zupy wybieramy ładne, nieduże kapelusze.

Krok 2

Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy bulionetkę, Bulion na włoszczyźnie Knorr i gałązkę lubczyku. Dodajemy opieńki i gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.

Krok 3

Następnie dokładamy makaron i gotujemy ok. 10 minut.

Krok 4

Zupę ściągamy z ognia, pomału wlewamy śmietankę, ciągle mieszając. Przyprawiamy do smaku przyprawą w płynie Delikat oraz solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z opieniek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z opieniek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z opieniek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z opieniek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z opieniek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z opieniek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z opieniek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa serowa na żółtkach
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej