
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 łyżka
2 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
3 sztuki
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij przygotowanie vege ramen od warzyw. Umyj te z opakowania włoszczyzny i pokrój je w cienkie słupki.

Krok 2
Następnie przygotuj duży garnek. Nalej do niego 2 litry wody. Dodaj 2 opakowania Bulionu na włoszczyźnie Knorr i dokładnie wymieszaj, aż bulion całkowicie rozpuści się w wodzie. Wrzuć do garnka także 4 liście laurowe, papryczkę chili (w całości – nie musisz jej kroić) i warzywa, które przed chwilą pokroiłeś w słupki. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.

Krok 3
Po tym czasie dodaj do bulionu łyżkę pasty miso, opakowanie grzybów Mun i glony Nori. Dopraw go także 2 łyżkami sosu sojowego, a następnie wymieszaj. Gotuj przez kolejne 20 minut.

Krok 4
Kapustę pak choi rozkrój na połowę lub ćwiartki. Po upływie 20 minut wrzuć do zupy opakowanie chińskiego makaronu i pak choi. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie przełóż gotowy ramen do miseczek wraz z ugotowanymi warzywami i makaronem. Posyp po wierzchu kiełkami sojowymi. Smacznego!


Dobra rada:
Chcesz, by twój wege ramen był jak najbardziej zbliżony do oryginalnej japońskiej wersji? Dodaj do zupy tofu, a całość posyp sezamem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Vegan Ramen
Tradycyjna japońska zupa przygotowywana jest zazwyczaj na mięsnym, kolagenowym wywarze, a całość gotowana bywa przez nawet kilkanaście godzin. Niech to cię jednak nie zniechęca! Opracowaliśmy przepis na wege ramen, dzięki któremu bez trudu przygotujesz tę wyśmienitą zupę w ciągu godziny we własnym domu i to bez dodatku mięsa. Nabrałeś ochoty, by przyrządzić vegan ramen? Przepis ten gwarantuje ci niezwykłe doznania smakowe!
Dla kogo?
Wielbiciele kuchni azjatyckiej oszaleli na punkcie ramenu. To orientalny rosół bogaty w dodatki, dzięki którym zamienia się w sycące danie. Dwudaniowy obiad może z powodzeniem zostać zastąpiony przez wege ramen! Przepis na tę zupę ma szansę stać się twoim nowym obiadowym hitem.
Na jaką okazję?
Niedzielny posiłek nie może obyć się bez rosołu? Jeśli ten zwyczaj wydaje ci się być trochę monotonny, wybierz wegetariański ramen. Przepis sprawi, że domownicy z apetytem chwycą za łyżki. Nikt nie oprze się gęstej, sycącej zupie vege ramen!
Czy wiesz, że?
W wegetariańskim ramenie aromatyczny bulion można przygotować nie tylko na włoszczyźnie, ale też z grzybów.
Dla urozmaicenia:
Chcesz uatrakcyjnić przepis na ramen wege? Do japońskiego wege rosołu doskonale pasuje groszek cukrowy, grzyby shitake i tofu – te składniki dodatkowo podbiją wyjątkowy smak bulionu.