Pieczona kukurydza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona kukurydza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 mililitrów

50 mililitrów

0.4 sztuki

1 łyżka

350 mililitrów

2 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kukurydzę oczyść i pokrój każdą kolbę na 4 części. Ugotuj w mleku z miodem.

Krok 2

W misce wymieszaj Przyprawę Knorr, colę, ketchup, pokrojoną kolendrę i chili.

Krok 3

Do woreczka włóż kawałki kukurydzy, a następnie wlej Fix i włóż margarynę. Woreczek zepnij spinką i umieść w nagrzanym piekarniku. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona kukurydzaPieczona kukurydza

Jeśli chcesz, aby pieczona kukurydza nabrała intensywnego, pikantnego smaku i lekko ziołowego aromatu, koniecznie przyrządź ją według tego przepisu. Kluczem do osiągnięcia takiego efektu są trzy proste kroki: odpowiednie ugotowanie kukurydzy, połączenie oryginalnych składników marynaty oraz pieczenie w specjalnych woreczkach. Najpierw oczyść kilka kolb i podziel je na mniejsze kawałki. Aby podkreślić naturalną słodycz ziaren, ugotuj kukurydzę w mleku z dodatkiem miodu. Następnie za pomocą trzepaczki wymieszaj w misce następujące produkty: colę, pikantny ketchup, drobno posiekaną świeżą kolendrę oraz papryczkę chili. Na koniec wsyp do powstałej glazury także przyprawę do żeberek. Ugotowaną kukurydzę umieść w woreczku, a do środka wlej marynatę. Torebkę szczelnie zepnij klipsem i wstaw do piekarnika. Gotową kukurydzę podawaj na ciepło jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań mięsnych z grilla, np. żeberek lub steku. Sprawdź, jak wspaniale smakuje pieczona kukurydza z naszego przepisu.