Pieczona kukurydza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

50 mililitrów

0.4 sztuki

1 łyżka

350 mililitrów

2 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kukurydzę oczyść i pokrój każdą kolbę na 4 części. Ugotuj w mleku z miodem.

Krok 2

W misce wymieszaj Przyprawę Knorr, colę, ketchup, pokrojoną kolendrę i chili.

Krok 3

Do woreczka włóż kawałki kukurydzy, a następnie wlej Fix i włóż margarynę. Woreczek zepnij spinką i umieść w nagrzanym piekarniku. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do grilla pikantna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do grilla pikantna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona kukurydzaPieczona kukurydza

Jeśli chcesz, aby pieczona kukurydza nabrała intensywnego, pikantnego smaku i lekko ziołowego aromatu, koniecznie przyrządź ją według tego przepisu. Kluczem do osiągnięcia takiego efektu są trzy proste kroki: odpowiednie ugotowanie kukurydzy, połączenie oryginalnych składników marynaty oraz pieczenie w specjalnych woreczkach. Najpierw oczyść kilka kolb i podziel je na mniejsze kawałki. Aby podkreślić naturalną słodycz ziaren, ugotuj kukurydzę w mleku z dodatkiem miodu. Następnie za pomocą trzepaczki wymieszaj w misce następujące produkty: colę, pikantny ketchup, drobno posiekaną świeżą kolendrę oraz papryczkę chili. Na koniec wsyp do powstałej glazury także przyprawę do żeberek. Ugotowaną kukurydzę umieść w woreczku, a do środka wlej marynatę. Torebkę szczelnie zepnij klipsem i wstaw do piekarnika. Gotową kukurydzę podawaj na ciepło jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań mięsnych z grilla, np. żeberek lub steku. Sprawdź, jak wspaniale smakuje pieczona kukurydza z naszego przepisu.