Pieczona kukurydza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona kukurydza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 mililitrów

50 mililitrów

0.4 sztuki

1 łyżka

350 mililitrów

2 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kukurydzę oczyść i pokrój każdą kolbę na 4 części. Ugotuj w mleku z miodem.

Krok 2

W misce wymieszaj Przyprawę Knorr, colę, ketchup, pokrojoną kolendrę i chili.

Krok 3

Do woreczka włóż kawałki kukurydzy, a następnie wlej Fix i włóż margarynę. Woreczek zepnij spinką i umieść w nagrzanym piekarniku. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona kukurydza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona kukurydzaPieczona kukurydza

Jeśli chcesz, aby pieczona kukurydza nabrała intensywnego, pikantnego smaku i lekko ziołowego aromatu, koniecznie przyrządź ją według tego przepisu. Kluczem do osiągnięcia takiego efektu są trzy proste kroki: odpowiednie ugotowanie kukurydzy, połączenie oryginalnych składników marynaty oraz pieczenie w specjalnych woreczkach. Najpierw oczyść kilka kolb i podziel je na mniejsze kawałki. Aby podkreślić naturalną słodycz ziaren, ugotuj kukurydzę w mleku z dodatkiem miodu. Następnie za pomocą trzepaczki wymieszaj w misce następujące produkty: colę, pikantny ketchup, drobno posiekaną świeżą kolendrę oraz papryczkę chili. Na koniec wsyp do powstałej glazury także przyprawę do żeberek. Ugotowaną kukurydzę umieść w woreczku, a do środka wlej marynatę. Torebkę szczelnie zepnij klipsem i wstaw do piekarnika. Gotową kukurydzę podawaj na ciepło jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań mięsnych z grilla, np. żeberek lub steku. Sprawdź, jak wspaniale smakuje pieczona kukurydza z naszego przepisu.