
Składniki
150 gramów
1.25 litra
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
6 sztuk
1.5 litra
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zioła namocz i odcedź. Cebule posiekaj.

Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i wysmaż.

Krok 3
Dodaj cebulę i smaż, aż zbrązowieje. Tosty pokrój w drobną kostkę i dodaj.

Krok 4
Wstaw rondel na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Krok 5
Składniki włóż do innego garnka, zalej bulionem przygotowanym z wody i kostki Knorr, dodaj zioła. Gotuj godzinę na małym ogniu. Dopraw.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna zupa ziołowa
Być może ta potrawa zagości w twoim domu na dłużej. Aromatyczna zupa ziołowa to propozycja na pyszny obiad lub oryginalną przystawkę. Jej smak przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Mocny i korzenny smak rozmarynu łączy się tu z lekko gorzkawym oregano. Do tego słodko-sosnowy aromat majeranku i cebula – takiemu połączeniu nikt się nie oprze. Zupę ziołową przyrządzisz na bazie bulionu i wysmażonego boczku, który idealnie uzupełnia całą gamę smaków i aromatów tej zupy. Danie podawaj na gorąco, z grzankami własnej roboty. Do ich przygotowania użyj tostów pszennych. Pokrój je w kostkę, a następnie dodaj do podsmażanej cebulki i boczku. Dzięki temu zyskają niepowtarzany aromat. Aby grzanki były chrupkie, wstaw je na kwadrans do piekarnika i przełóż do miski. Następnie zalej bulionem, dodaj zioła i gotowe.


































