
Składniki
150 gramów
1.25 litra
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
6 sztuk
1.5 litra
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zioła namocz i odcedź. Cebule posiekaj.

Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i wysmaż.

Krok 3
Dodaj cebulę i smaż, aż zbrązowieje. Tosty pokrój w drobną kostkę i dodaj.

Krok 4
Wstaw rondel na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Krok 5
Składniki włóż do innego garnka, zalej bulionem przygotowanym z wody i kostki Knorr, dodaj zioła. Gotuj godzinę na małym ogniu. Dopraw.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna zupa ziołowa
Być może ta potrawa zagości w twoim domu na dłużej. Aromatyczna zupa ziołowa to propozycja na pyszny obiad lub oryginalną przystawkę. Jej smak przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Mocny i korzenny smak rozmarynu łączy się tu z lekko gorzkawym oregano. Do tego słodko-sosnowy aromat majeranku i cebula – takiemu połączeniu nikt się nie oprze. Zupę ziołową przyrządzisz na bazie bulionu i wysmażonego boczku, który idealnie uzupełnia całą gamę smaków i aromatów tej zupy. Danie podawaj na gorąco, z grzankami własnej roboty. Do ich przygotowania użyj tostów pszennych. Pokrój je w kostkę, a następnie dodaj do podsmażanej cebulki i boczku. Dzięki temu zyskają niepowtarzany aromat. Aby grzanki były chrupkie, wstaw je na kwadrans do piekarnika i przełóż do miski. Następnie zalej bulionem, dodaj zioła i gotowe.