Żeberka wieprzowe duszone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka wieprzowe duszone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

480 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1030 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 kilograma

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

120 mililitrów

500 mililitrów

4 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój i umyj. Natrzyj posiekanym czosnkiem, majerankiem, niewielką ilością oleju i przyprawą Knorr. Odstaw na co najmniej 1 godzinę.

Żeberka wieprzowe duszone - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej pozostały olej. Włóż żeberka oprószone mąką i zrumień z obu stron.

Żeberka wieprzowe duszone - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj pokrojoną cebulę i wszystko duś przez kilka minut.

Żeberka wieprzowe duszone - Krok 3

Krok 4

Wlej bulion i zagotuj. Duś pod przykryciem przez około 40 minut, aż zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje. Danie podawaj, na przykład z ziemniakami lub pyzami.

Żeberka wieprzowe duszone - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka pieczone
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka wieprzowe duszoneŻeberka wieprzowe duszone

Duszone żeberka wieprzowe to świetne danie na wiele okazji. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, w gęstym sosie na bazie cebuli i bulionu. To prosta potrawa, która dobrze sprawdzi się jako codzienny obiad. Do przygotowania marynaty, nadającej mu wyrazistego smaku, użyj kilku składników: mieszanki przypraw, czosnku i majeranku – bardzo dobrze pasują one do czerwonych mięs. Na początek umyj, osusz i pokrój żeberka, natrzyj je marynatą i odłóż na chwilę, aby mięso przesiąknęło jej smakiem. Następnie podsmaż je, dodaj do niego cebulę pokrojoną na dość duże kawałki, a po kilku minutach zalej bulionem. Duś całość do momentu zgęstnienia sosu, najlepiej pod przykryciem. Mięso zmięknie, skruszeje, a dzięki takiej metodzie przygotowania, pozostanie jednocześnie soczyste. Serwuj je z ziemniakami oprószonymi posiekanym drobno koperkiem lub natką pietruszki oraz z surówką lub kapustą zasmażaną. Zainspiruj się tym przepisem na wyborne duszone żeberka wieprzowe i podziel się swoją opinią w komentarzu. Do dzieła!