
Składniki
0.6 kilograma
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
120 mililitrów
500 mililitrów
4 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój i umyj. Natrzyj posiekanym czosnkiem, majerankiem, niewielką ilością oleju i przyprawą Knorr. Odstaw na co najmniej 1 godzinę.
Krok 2
W rondlu rozgrzej pozostały olej. Włóż żeberka oprószone mąką i zrumień z obu stron.
Krok 3
Następnie dodaj pokrojoną cebulę i wszystko duś przez kilka minut.
Krok 4
Wlej bulion i zagotuj. Duś pod przykryciem przez około 40 minut, aż zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje. Danie podawaj, na przykład z ziemniakami lub pyzami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka wieprzowe duszone
Duszone żeberka wieprzowe to świetne danie na wiele okazji. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, w gęstym sosie nabazie cebuli i bulionu. Na początek umyj, osusz i pokrój żeberka wieprzowe, natrzyj je marynatą i odłóż na chwilę, aby jej smak przeniknął do wnętrza mięsa. Następnie podsmaż je, dodaj do niego cebulę pokrojoną na dość duże kawałki, a po kilku minutach zalej bulionem. Prawda, że żeberka wieprzowe duszone z cebulą nie wyglądają na bardzo złożone danie?
Dla kogo?
Nie musisz być profesjonalnym kucharzem lub pasjonatem, który spędza w kuchni każdą wolną chwilę, by z powodzeniem przyrządzić duszone żeberka wieprzowe. Dzięki naszym instrukcjom poradzisz sobie, nawet jeśli wcześniej nie miałeś do czynienia z obróbką tego rodzaju mięsa.
Na jaką okazję?
Duszone żeberka wieprzowe to prosta potrawa, która dobrze sprawdzi się jako codzienny obiad. Do przygotowania marynaty, nadającej wyrazistego smaku, użyj kilku składników: mieszanki przypraw, czosnku i majeranku – bardzo dobrze pasują one do czerwonych mięs, w tym żeberek wieprzowych duszonych, którymi uraczysz bliskich w czasie świątecznego obiadu.
Czy wiesz, że?
Przed wejściem do kuchni warto przestudiować najpierw cały przepis. Żeberka wieprzowe duszone rządzą się swoimi prawami. Lepiej, by nic cię nie zaskoczyło! Duś całość do momentu zgęstnienia sosu, najlepiej pod przykryciem. Mięso z duszonych żeberek wieprzowych zmięknie, skruszeje, a dzięki takiej metodzie przygotowania, pozostanie jednocześnie soczyste.
Dla urozmaicenia:
Serwuj je z ziemniakami oprószonymi posiekanym drobno koperkiem lub natką pietruszki oraz z surówką, lub kapustą zasmażaną. Zainspiruj się tym przepisem na wyborne duszone żeberka wieprzowe i podziel się swoją opinią w komentarzu. Do dzieła!