Żeberka wieprzowe duszone przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żeberka wieprzowe duszone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

475 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1018 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 kilograma

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

120 mililitrów

500 mililitrów

4 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój i umyj. Natrzyj posiekanym czosnkiem, majerankiem, niewielką ilością oleju i przyprawą Knorr. Odstaw na co najmniej 1 godzinę.

Żeberka wieprzowe duszone - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej pozostały olej. Włóż żeberka oprószone mąką i zrumień z obu stron.

Żeberka wieprzowe duszone - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj pokrojoną cebulę i wszystko duś przez kilka minut.

Żeberka wieprzowe duszone - Krok 3

Krok 4

Wlej bulion i zagotuj. Duś pod przykryciem przez około 40 minut, aż zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje. Danie podawaj, na przykład z ziemniakami lub pyzami.

Żeberka wieprzowe duszone - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka wieprzowe duszoneŻeberka wieprzowe duszone

Duszone żeberka wieprzowe to świetne danie na wiele okazji. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, w gęstym sosie na bazie cebuli i bulionu. To prosta potrawa, która dobrze sprawdzi się jako codzienny obiad. Do przygotowania marynaty, nadającej mu wyrazistego smaku, użyj kilku składników: mieszanki przypraw, czosnku i majeranku – bardzo dobrze pasują one do czerwonych mięs. Na początek umyj, osusz i pokrój żeberka, natrzyj je marynatą i odłóż na chwilę, aby mięso przesiąknęło jej smakiem. Następnie podsmaż je, dodaj do niego cebulę pokrojoną na dość duże kawałki, a po kilku minutach zalej bulionem. Duś całość do momentu zgęstnienia sosu, najlepiej pod przykryciem. Mięso zmięknie, skruszeje, a dzięki takiej metodzie przygotowania, pozostanie jednocześnie soczyste. Serwuj je z ziemniakami oprószonymi posiekanym drobno koperkiem lub natką pietruszki oraz z surówką lub kapustą zasmażaną. Zainspiruj się tym przepisem na wyborne duszone żeberka wieprzowe i podziel się swoją opinią w komentarzu. Do dzieła!