Żeberka wieprzowe duszone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka wieprzowe duszone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

498 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1536 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 kilograma

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

120 mililitrów

500 mililitrów

4 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój i umyj. Natrzyj posiekanym czosnkiem, majerankiem, niewielką ilością oleju i przyprawą Knorr. Odstaw na co najmniej 1 godzinę.

Żeberka wieprzowe duszone - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej pozostały olej. Włóż żeberka oprószone mąką i zrumień z obu stron.

Żeberka wieprzowe duszone - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj pokrojoną cebulę i wszystko duś przez kilka minut.

Żeberka wieprzowe duszone - Krok 3

Krok 4

Wlej bulion i zagotuj. Duś pod przykryciem przez około 40 minut, aż zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje. Danie podawaj, na przykład z ziemniakami lub pyzami.

Żeberka wieprzowe duszone - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka wieprzowe duszone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka w glazurze
czas przygotowania
150 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka wieprzowe duszoneŻeberka wieprzowe duszone

Duszone żeberka wieprzowe to świetne danie na wiele okazji. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, w gęstym sosie nabazie cebuli i bulionu. Na początek umyj, osusz i pokrój żeberka wieprzowe, natrzyj je marynatą i odłóż na chwilę, aby jej smak przeniknął do wnętrza mięsa. Następnie podsmaż je, dodaj do niego cebulę pokrojoną na dość duże kawałki, a po kilku minutach zalej bulionem. Prawda, że żeberka wieprzowe duszone z cebulą nie wyglądają na bardzo złożone danie?

Dla kogo?

Nie musisz być profesjonalnym kucharzem lub pasjonatem, który spędza w kuchni każdą wolną chwilę, by z powodzeniem przyrządzić duszone żeberka wieprzowe. Dzięki naszym instrukcjom poradzisz sobie, nawet jeśli wcześniej nie miałeś do czynienia z obróbką tego rodzaju mięsa.

Na jaką okazję?

Duszone żeberka wieprzowe to prosta potrawa, która dobrze sprawdzi się jako codzienny obiad. Do przygotowania marynaty, nadającej wyrazistego smaku, użyj kilku składników: mieszanki przypraw, czosnku i majeranku – bardzo dobrze pasują one do czerwonych mięs, w tym żeberek wieprzowych duszonych, którymi uraczysz bliskich w czasie świątecznego obiadu.

Czy wiesz, że?

Przed wejściem do kuchni warto przestudiować najpierw cały przepis. Żeberka wieprzowe duszone rządzą się swoimi prawami. Lepiej, by nic cię nie zaskoczyło! Duś całość do momentu zgęstnienia sosu, najlepiej pod przykryciem. Mięso z duszonych żeberek wieprzowych zmięknie, skruszeje, a dzięki takiej metodzie przygotowania, pozostanie jednocześnie soczyste.

Dla urozmaicenia:

Serwuj je z ziemniakami oprószonymi posiekanym drobno koperkiem lub natką pietruszki oraz z surówką, lub kapustą zasmażaną. Zainspiruj się tym przepisem na wyborne duszone żeberka wieprzowe i podziel się swoją opinią w komentarzu. Do dzieła!