Mięso duszone z warzywami – wieprzowe: w sosie | Przepisy.pl pixel

Mięso wieprzowe duszone z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
516 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

651 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1016 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

2 sztuki

20 dekagramów

10 dekagramów

500 mililitrów

80 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 1

Krok 2

Kawałki mięsa obsmaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 2

Krok 3

Mięso włóż do rondla wyłożonego plasterkami słoniny, zalej bulionem i duś pod przykryciem około 30 minut.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 3

Krok 4

Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce, cebule pokrój w piórka i wszystko razem dodaj do mięsa. Ewentualnie dolej więcej bulionu lub wody. Duś wszystko kolejne 20 minut.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i dodaj do duszonego mięsa.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 5

Krok 6

Sparz pomidory, zdejmij skórkę, pokrój i dodaj do mięsa. Duś potrawę, aż lekko zgęstnieje i pomidory się rozpadną. Danie podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grillowana cukinia
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięso wieprzowe duszone z warzywamiMięso wieprzowe duszone z warzywami

Mięso duszone z warzywami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. W wyniku obróbki termicznej sos staje się prawdziwie mięsny, a wieprzowina pachnie warzywami oraz ziołami. Sekretem przepisu na mięso wieprzowe duszone z warzywami są przyprawy specjalnie przygotowane do dań gulaszowych w stylu węgierskim oraz dodatek pomidorów, których słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z mięsem. Sos, oprócz wyjątkowego smaku, zyskuje też piękny intensywny kolor. Aby uzyskać najlepszy efekt, składniki duś tak długo, aż pomidory się rozpadną, a mięso wieprzowe duszone z warzywami będzie miękkie.

Dla kogo?

Mięso duszone w warzywach to propozycja dla każdego, kto lubi tradycyjną kuchnię w nowoczesnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad! Mięso wieprzowe duszone doskonale wpisuje się także w menu kolacyjne. O przepisie pamiętajcie również podczas rodzinnych spotkań i domowych imprez, gdy na stole nie może zabraknąć gorącego dania.

Czy wiesz, że?

Głęboki smak dań duszonych związany jest ze sposobem gotowania. Dzięki różnicy ciśnień pod pokrywką, w trakcie duszenia mięsa wieprzowego zachodzi intensywny proces przenikania się smaków, a danie zyskuje niepowtarzalny aromat, którego nie da się osiągnąć w wyniku żadnej innej obróbki termicznej.

Dla urozmaicenia:

Bitki wieprzowe duszone z warzywami serwuj z gotowanymi ziemniakami, pureé lub kaszą. Przed podaniem posyp je posiekaną zieleniną.