Mięso wieprzowe duszone z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

455 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

557 osób wydrukowało

Pobierz pdf

753 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

2 sztuki

20 dekagramów

10 dekagramów

500 mililitrów

80 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 1

Krok 2

Kawałki mięsa obsmaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 2

Krok 3

Mięso włóż do rondla wyłożonego plasterkami słoniny, zalej bulionem i duś pod przykryciem około 30 minut.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 3

Krok 4

Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce, cebule pokrój w piórka i wszystko razem dodaj do mięsa. Ewentualnie dolej więcej bulionu lub wody. Duś wszystko kolejne 20 minut.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i dodaj do duszonego mięsa.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 5

Krok 6

Sparz pomidory, zdejmij skórkę, pokrój i dodaj do mięsa. Duś potrawę, aż lekko zgęstnieje i pomidory się rozpadną. Danie podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięso wieprzowe duszone z warzywamiMięso wieprzowe duszone z warzywami

Wieprzowe mięso duszone z warzywami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Głęboki smak dań duszonych związany jest z tym, że dzięki różnicy ciśnień pod pokrywką, w trakcie duszenia zachodzi intensywny proces przenikania się smaków, a danie zyskuje niepowtarzalny aromat, którego nie da się osiągnąć w wyniku żadnej innej obróbki termicznej. Sos staje się prawdziwie mięsny, a mięso pachnie warzywami, przyprawami oraz ziołami. Sekretem tego przepisu są przyprawy specjalnie przygotowane do dań gulaszowych w stylu węgierskim oraz dodatek pomidorów, których słodko-kwaśny smak dokonali komponuje się z mięsem. Sos zyskuje też piękny intensywny kolor. Danie duś tak długo, aż pomidory się rozpadną a mięso będzie miękkie. Gulasz serwuj z gotowanymi ziemniakami, purée lub kaszą. Przed podaniem ozdób je posiekaną zieleniną.