
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
2 sztuki
20 dekagramów
10 dekagramów
500 mililitrów
80 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Kawałki mięsa obsmaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

Krok 3
Mięso włóż do rondla wyłożonego plasterkami słoniny, zalej bulionem i duś pod przykryciem około 30 minut.

Krok 4
Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce, cebule pokrój w piórka i wszystko razem dodaj do mięsa. Ewentualnie dolej więcej bulionu lub wody. Duś wszystko kolejne 20 minut.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i dodaj do duszonego mięsa.

Krok 6
Sparz pomidory, zdejmij skórkę, pokrój i dodaj do mięsa. Duś potrawę, aż lekko zgęstnieje i pomidory się rozpadną. Danie podawaj z gotowanymi ziemniakami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięso wieprzowe duszone z warzywami
Mięso duszone z warzywami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. W wyniku obróbki termicznej sos staje się prawdziwie mięsny, a wieprzowina pachnie warzywami oraz ziołami. Sekretem przepisu na mięso wieprzowe duszone z warzywami są przyprawy specjalnie przygotowane do dań gulaszowych w stylu węgierskim oraz dodatek pomidorów, których słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z mięsem. Sos, oprócz wyjątkowego smaku, zyskuje też piękny intensywny kolor. Aby uzyskać najlepszy efekt, składniki duś tak długo, aż pomidory się rozpadną, a mięso wieprzowe duszone z warzywami będzie miękkie.
Dla kogo?
Mięso duszone w warzywach to propozycja dla każdego, kto lubi tradycyjną kuchnię w nowoczesnej odsłonie.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad! Mięso wieprzowe duszone doskonale wpisuje się także w menu kolacyjne. O przepisie pamiętajcie również podczas rodzinnych spotkań i domowych imprez, gdy na stole nie może zabraknąć gorącego dania.
Czy wiesz, że?
Głęboki smak dań duszonych związany jest ze sposobem gotowania. Dzięki różnicy ciśnień pod pokrywką, w trakcie duszenia mięsa wieprzowego zachodzi intensywny proces przenikania się smaków, a danie zyskuje niepowtarzalny aromat, którego nie da się osiągnąć w wyniku żadnej innej obróbki termicznej.
Dla urozmaicenia:
Bitki wieprzowe duszone z warzywami serwuj z gotowanymi ziemniakami, pureé lub kaszą. Przed podaniem posyp je posiekaną zieleniną.