Mięso wieprzowe duszone z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięso wieprzowe duszone z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

480 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

589 osób wydrukowało

Pobierz pdf

857 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

2 sztuki

20 dekagramów

10 dekagramów

500 mililitrów

80 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 1

Krok 2

Kawałki mięsa obsmaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 2

Krok 3

Mięso włóż do rondla wyłożonego plasterkami słoniny, zalej bulionem i duś pod przykryciem około 30 minut.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 3

Krok 4

Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce, cebule pokrój w piórka i wszystko razem dodaj do mięsa. Ewentualnie dolej więcej bulionu lub wody. Duś wszystko kolejne 20 minut.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i dodaj do duszonego mięsa.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 5

Krok 6

Sparz pomidory, zdejmij skórkę, pokrój i dodaj do mięsa. Duś potrawę, aż lekko zgęstnieje i pomidory się rozpadną. Danie podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Mięso wieprzowe duszone z warzywami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięso wieprzowe duszone z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięso wieprzowe duszone z warzywamiMięso wieprzowe duszone z warzywami

Wieprzowe mięso duszone z warzywami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Głęboki smak dań duszonych związany jest z tym, że dzięki różnicy ciśnień pod pokrywką, w trakcie duszenia zachodzi intensywny proces przenikania się smaków, a danie zyskuje niepowtarzalny aromat, którego nie da się osiągnąć w wyniku żadnej innej obróbki termicznej. Sos staje się prawdziwie mięsny, a mięso pachnie warzywami, przyprawami oraz ziołami. Sekretem tego przepisu są przyprawy specjalnie przygotowane do dań gulaszowych w stylu węgierskim oraz dodatek pomidorów, których słodko-kwaśny smak dokonali komponuje się z mięsem. Sos zyskuje też piękny intensywny kolor. Danie duś tak długo, aż pomidory się rozpadną a mięso będzie miękkie. Gulasz serwuj z gotowanymi ziemniakami, purée lub kaszą. Przed podaniem ozdób je posiekaną zieleniną.