Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
2 szczypty
1 łyżka
2 szczypty
2 sztuki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę – kolor dowolny, wg uznania, ja akurat miałam białą - pokrojoną w cząstki (nie za małe) posypuję suszonymi ziołami (majeranek, oregano, zielona czubryca) i grubo mieloną solą, skrapiam tunezyjską oliwą (wg uznania – świetnie komponuje się oliwa o smaku czosnku i bazylii) i grilluję, na klasycznym grillu lub w piekarniku, aż do zbrązowienia skórki.
Krok 2
W międzyczasie w garnku rozgrzewam tunezyjską oliwę tłoczoną na zimno, bez dodatków smakowych lub o smaku czosnkowym.
Krok 3
Zgrillowaną paprykę wkładam do słoiczka, dodaję 1-2 ząbki czosnku (może być w całości lub pokrojony na mniejsze kawałki), listki świeżego majeranku, rozmarynu i oregano, dodaję wiórki suszonych pomidorów. Całość zalewam gorącą oliwą. Słoiczek zakręcam, odwracam do góry dnem i odstawiam do wystygnięcia. Tak „zawekowaną” paprykę w oliwie można bez obaw przechowywać przez dłuższy czas.
Krok 4
…a po zjedzeniu papryki ... ....oliwa pachnąca Tunezją i ziołami świetnie nadaje się do sałatek lub, w wersji podgrzanej, do bagietki. Można ją również wykorzystać jako świetną, aromatyczną zalewę do sera bałkańskiego (ser kroimy w kostkę i wrzucamy do słoiczka z oliwą; po ok. tygodniu mam świetny serek „smakowy”…i oliwę do sałatki)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej