Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji

Autor: MAMBA

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

1 łyżka

2 szczypty

2 sztuki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę – kolor dowolny, wg uznania, ja akurat miałam białą - pokrojoną w cząstki (nie za małe) posypuję suszonymi ziołami (majeranek, oregano, zielona czubryca) i grubo mieloną solą, skrapiam tunezyjską oliwą (wg uznania – świetnie komponuje się oliwa o smaku czosnku i bazylii) i grilluję, na klasycznym grillu lub w piekarniku, aż do zbrązowienia skórki.

Krok 2

W międzyczasie w garnku rozgrzewam tunezyjską oliwę tłoczoną na zimno, bez dodatków smakowych lub o smaku czosnkowym.

Krok 3

Zgrillowaną paprykę wkładam do słoiczka, dodaję 1-2 ząbki czosnku (może być w całości lub pokrojony na mniejsze kawałki), listki świeżego majeranku, rozmarynu i oregano, dodaję wiórki suszonych pomidorów. Całość zalewam gorącą oliwą. Słoiczek zakręcam, odwracam do góry dnem i odstawiam do wystygnięcia. Tak „zawekowaną” paprykę w oliwie można bez obaw przechowywać przez dłuższy czas.

Krok 4

…a po zjedzeniu papryki ... ....oliwa pachnąca Tunezją i ziołami świetnie nadaje się do sałatek lub, w wersji podgrzanej, do bagietki. Można ją również wykorzystać jako świetną, aromatyczną zalewę do sera bałkańskiego (ser kroimy w kostkę i wrzucamy do słoiczka z oliwą; po ok. tygodniu mam świetny serek „smakowy”…i oliwę do sałatki)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bulgur z warzywami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej