Warzywa zapiekane z serem i śmietaną: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekane warzywa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę wymieszaj z sosem Knorr.

Zapiekane warzywa  - Krok 1

Krok 2

Cukinię i paprykę pokrój w grubą kostkę i połącz z sosem.

Zapiekane warzywa  - Krok 2

Krok 3

Warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp je startym serem i piecz w 160 °C przez 15 minut. W ten sposób przygotowane warzywa to idealny dodatek do ryby z ryżem.

Zapiekane warzywa  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane warzywa Zapiekane warzywa

Zapiekanki wcale nie muszą opierać się tylko na makaronie lub ziemniakach. Wspaniałe casserole powstać może z samych warzyw i gęstego sosu. Nasz przepis to pomysł na smaczne comfort food, które prawdopodobnie stanie się ulubionym daniem każdego członka Twojej rodziny. Nie czekaj i już teraz rozpocznij przygotowania! 

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów błyskawicznego gotowania. Warzywa zapiekane z serem i śmietaną pojawią się na Twoim talerzu w 15 minut! Nie myśl jednak, że krótki czas przygotowania oznacza marne efekty. Warzywa zapiekane z serem wyjdą doskonale, jeśli wykonasz czynności zgodnie z naszymi poleceniami! 

Na jaką okazję? 

Serwuj danie na codzienny obiad w zabieganym dniu. Zapiekane warzywa przypadną do gustu wszystkich domowników, a Ty nie spędzisz całego dnia w kuchni. To takie proste! Warzywa zapiekane w sosie śmietanowym sprawdzą się również na imprezie ze znajomymi lub podczas odwiedzin niezapowiedzianych gości. 

Czy wiesz, że? 

Najprostsza zapiekanka powstanie z cukinii i czerwonej papryki. Możesz również dodać bakłażana lub brokuły. Do podkręcenia smaku zapiekanych warzyw nada się sos serowo-kremowy Knorr, który w połączeniu z gęstą śmietaną, nabierze niezwykle aksamitnej konsystencji. 

Dla urozmaicenia: 

Na koniec wystarczy tylko posypać warzywa startym serem żółtym i zapiec całość przez 15 minut w gorącym piekarniku. Takie zapiekane warzywa mogą stanowić dodatek do dania głównego lub być podawane samodzielnie np. na kolację. Lampka białego wina i warzywa zapiekane to duet doskonały. Skusisz się?