Warzywa zapiekane z serem i śmietaną: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekane warzywa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę wymieszaj z sosem Knorr.

Zapiekane warzywa  - Krok 1

Krok 2

Cukinię i paprykę pokrój w grubą kostkę i połącz z sosem.

Zapiekane warzywa  - Krok 2

Krok 3

Warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp je startym serem i piecz w 160 °C przez 15 minut. W ten sposób przygotowane warzywa to idealny dodatek do ryby z ryżem.

Zapiekane warzywa  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grillowane warzywa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane warzywa Zapiekane warzywa

Zapiekanki wcale nie muszą opierać się tylko na makaronie lub ziemniakach. Wspaniałe casserole powstać może z samych warzyw i gęstego sosu. Nasz przepis to pomysł na smaczne comfort food, które prawdopodobnie stanie się ulubionym daniem każdego członka Twojej rodziny. Nie czekaj i już teraz rozpocznij przygotowania! 

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów błyskawicznego gotowania. Warzywa zapiekane z serem i śmietaną pojawią się na Twoim talerzu w 15 minut! Nie myśl jednak, że krótki czas przygotowania oznacza marne efekty. Warzywa zapiekane z serem wyjdą doskonale, jeśli wykonasz czynności zgodnie z naszymi poleceniami! 

Na jaką okazję? 

Serwuj danie na codzienny obiad w zabieganym dniu. Zapiekane warzywa przypadną do gustu wszystkich domowników, a Ty nie spędzisz całego dnia w kuchni. To takie proste! Warzywa zapiekane w sosie śmietanowym sprawdzą się również na imprezie ze znajomymi lub podczas odwiedzin niezapowiedzianych gości. 

Czy wiesz, że? 

Najprostsza zapiekanka powstanie z cukinii i czerwonej papryki. Możesz również dodać bakłażana lub brokuły. Do podkręcenia smaku zapiekanych warzyw nada się sos serowo-kremowy Knorr, który w połączeniu z gęstą śmietaną, nabierze niezwykle aksamitnej konsystencji. 

Dla urozmaicenia: 

Na koniec wystarczy tylko posypać warzywa startym serem żółtym i zapiec całość przez 15 minut w gorącym piekarniku. Takie zapiekane warzywa mogą stanowić dodatek do dania głównego lub być podawane samodzielnie np. na kolację. Lampka białego wina i warzywa zapiekane to duet doskonały. Skusisz się?