Warzywa zapiekane z serem i śmietaną: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekane warzywa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę wymieszaj z sosem Knorr.

Zapiekane warzywa  - Krok 1

Krok 2

Cukinię i paprykę pokrój w grubą kostkę i połącz z sosem.

Zapiekane warzywa  - Krok 2

Krok 3

Warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp je startym serem i piecz w 160 °C przez 15 minut. W ten sposób przygotowane warzywa to idealny dodatek do ryby z ryżem.

Zapiekane warzywa  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane warzywa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane warzywa Zapiekane warzywa

Zapiekanki wcale nie muszą opierać się tylko na makaronie lub ziemniakach. Wspaniałe casserole powstać może z samych warzyw i gęstego sosu. Nasz przepis to pomysł na smaczne comfort food, które prawdopodobnie stanie się ulubionym daniem każdego członka Twojej rodziny. Jakich warzyw użyć? Najprostsza zapiekanka powstanie z cukinii i czerwonej papryki. Możesz również dodać bakłażana lub brokuły. Do podkręcenia smaku zapiekanych warzyw nada się sos serowo-kremowy Knorr, który w połączeniu z gęstą śmietaną, nabierze niezwykle aksamitnej konsystencji. Na koniec wystarczy tylko posypać warzywa startym serem żółtym i zapiec całość przez 15 minut w gorącym piekarniku. Takie zapiekane warzywa mogą stanowić dodatek do dania głównego lub być podawane samodzielnie np. na kolację. Lampka białego wina będzie idealnie pasować do tego posiłku.