Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami
łatwe
123 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
0.25 sztuki
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
1 szczypta
50 mililitrów
125 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix rozmieszaj ze 125 ml wody oraz posiekanym chilli i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie dopraw nim mięso i wymieszaj.
Krok 2
Z mięsnej masy formuj niewielkie klopsiki a następnie smaż na rozgrzanej oliwie. Odłóż na bok.
Krok 3
Obrane ziemniaki pokrój w niedużą kostkę i ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź.
Krok 4
Cebulę oraz czosnek pokrój drobno i przesmaż na patelni. Kapustę pokrój w szerokie paski, dodaj na patelnię i smaż chwilę razem. Oprósz majerankiem i dopraw do smaku.
Krok 5
Następnie do kapusty dodaj usmażone klopsiki oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko razem wymieszaj i natychmiast podawaj.

Dobra rada:
Do przygotowania klopsików możesz użyć również innego mięsa mielonego, np. wieprzowego lub wołowego. A jeśli nie lubisz ostrych przypraw, zrezygnuj z chilli i dodaj np. posiekany koperek.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej