Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

50 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.25 sztuki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

50 mililitrów

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix rozmieszaj ze 125 ml wody oraz posiekanym chilli i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie dopraw nim mięso i wymieszaj.

Krok 2

Z mięsnej masy formuj niewielkie klopsiki a następnie smaż na rozgrzanej oliwie. Odłóż na bok.

Krok 3

Obrane ziemniaki pokrój w niedużą kostkę i ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź.

Krok 4

Cebulę oraz czosnek pokrój drobno i przesmaż na patelni. Kapustę pokrój w szerokie paski, dodaj na patelnię i smaż chwilę razem. Oprósz majerankiem i dopraw do smaku.

Krok 5

Następnie do kapusty dodaj usmażone klopsiki oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko razem wymieszaj i natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania klopsików możesz użyć również innego mięsa mielonego, np. wieprzowego lub wołowego. A jeśli nie lubisz ostrych przypraw, zrezygnuj z chilli i dodaj np. posiekany koperek.

1

Opinie o przepisie

  • Violka NightGhoust

    Violka NightGhoust

    Dla mnie bomba! Moja rodzina nie specjalnie wierzy w "nowości " - tym przepisem byli zachwyceni. Troszkę go zmodyfikowałam podsmażając ugotowane ziemniaki na patelni z przyprawą do ziemniaków. PYCHOTA.

    Odpowiedz Odpowiedz

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej