Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
74 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

0.25 sztuki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 szczypta

50 mililitrów

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix rozmieszaj ze 125 ml wody oraz posiekanym chilli i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie dopraw nim mięso i wymieszaj.

Krok 2

Z mięsnej masy formuj niewielkie klopsiki a następnie smaż na rozgrzanej oliwie. Odłóż na bok.

Krok 3

Obrane ziemniaki pokrój w niedużą kostkę i ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź.

Krok 4

Cebulę oraz czosnek pokrój drobno i przesmaż na patelni. Kapustę pokrój w szerokie paski, dodaj na patelnię i smaż chwilę razem. Oprósz majerankiem i dopraw do smaku.

Krok 5

Następnie do kapusty dodaj usmażone klopsiki oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko razem wymieszaj i natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania klopsików możesz użyć również innego mięsa mielonego, np. wieprzowego lub wołowego. A jeśli nie lubisz ostrych przypraw, zrezygnuj z chilli i dodaj np. posiekany koperek.

1

Opinie o przepisie

  • Violka NightGhoust

    Violka NightGhoust , 24.02.2018

    Dla mnie bomba! Moja rodzina nie specjalnie wierzy w "nowości " - tym przepisem byli zachwyceni. Troszkę go zmodyfikowałam podsmażając ugotowane ziemniaki na patelni z przyprawą do ziemniaków. PYCHOTA.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakamiPikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami

Fix rozmieszaj ze 125 ml wody oraz posiekanym chilli i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie dopraw nim mięso i wymieszaj.