Ryż z klopsikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z klopsikami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
837 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

375 osób wydrukowało

Pobierz pdf

487 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

125 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu.

Ryż z klopsikami - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone wymieszaj z zawartością opakowania Fix Knorr i 50 ml wody oraz drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.

Ryż z klopsikami - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smaż małe klopsiki z oby stron na rumiano.

Ryż z klopsikami - Krok 3

Krok 4

Na drugiej patelni z rozgrzanym olejem duś pod przykryciem pokrojoną w cienkie paseczki marchew, aż będzie miękka.

Ryż z klopsikami - Krok 4

Krok 5

Do marchewki dodaj ryż oraz poszatkowaną kapustę. Dokładnie wymieszaj. Ryż podawaj z położonymi obok klopsikami polanymi sosem sweet chili.

Ryż z klopsikami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Ijka Bum

    Ijka Bum , 29.09.2018

    uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z klopsikamiRyż z klopsikami

Osoby, które gotują codziennie, często stają przed dylematem, jakie danie przygotować, aby urozmaicić doskonale już znane menu. Z pomocą przychodzą klopsiki z ryżem, czyli mięsny obiad dla każdego. Jeśli macie już przesyt tradycyjnie serwowanego ryżu z różnymi sosami, a rodzina krzywi się na samą myśl o kolejnym daniu, podobnym do tego, które jadła kilka dni wcześniej, skorzystajcie z naszej propozycji. Ryż z klopsikami przygotujecie szybko, a połączony z warzywnymi dodatkami tworzy smaczną i oryginalną potrawę.

Dla kogo?

Pulpety z ryżem i marchewką to doskonały pomysł dla osób poszukujących urozmaicenia codziennego menu.

Na jaką okazję?

Ryż z klopsikami sprawdzi się jako danie obiadowe lub przepis na udaną, ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Największym producentem ryżu na świecie są Chiny. To także kraj, w którym ryż wykorzystywany jest powszechnie w kuchni, przede wszystkim w potrawach kantońskich. Mieszany jest z różnego rodzaju sosami warzywnymi lub mięsnymi, które doskonale znane są również w Polsce.

Dla urozmaicenia:

Ryż z pulpetami możesz podać z ulubioną sałatką, przygotowaną ze świeżych warzyw.