Ryż z klopsikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z klopsikami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
840 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

377 osób wydrukowało

Pobierz pdf

490 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

125 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu.

Ryż z klopsikami - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone wymieszaj z zawartością opakowania Fix Knorr i 50 ml wody oraz drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.

Ryż z klopsikami - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smaż małe klopsiki z oby stron na rumiano.

Ryż z klopsikami - Krok 3

Krok 4

Na drugiej patelni z rozgrzanym olejem duś pod przykryciem pokrojoną w cienkie paseczki marchew, aż będzie miękka.

Ryż z klopsikami - Krok 4

Krok 5

Do marchewki dodaj ryż oraz poszatkowaną kapustę. Dokładnie wymieszaj. Ryż podawaj z położonymi obok klopsikami polanymi sosem sweet chili.

Ryż z klopsikami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Ijka Bum

    Ijka Bum , 29.09.2018

    uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z klopsikamiRyż z klopsikami

Osoby, które gotują codziennie, często stają przed dylematem, jakie danie przygotować, aby urozmaicić doskonale już znane menu. Z pomocą przychodzą klopsiki z ryżem, czyli mięsny obiad dla każdego. Jeśli macie już przesyt tradycyjnie serwowanego ryżu z różnymi sosami, a rodzina krzywi się na samą myśl o kolejnym daniu, podobnym do tego, które jadła kilka dni wcześniej, skorzystajcie z naszej propozycji. Ryż z klopsikami przygotujecie szybko, a połączony z warzywnymi dodatkami tworzy smaczną i oryginalną potrawę.

Dla kogo?

Pulpety z ryżem i marchewką to doskonały pomysł dla osób poszukujących urozmaicenia codziennego menu.

Na jaką okazję?

Ryż z klopsikami sprawdzi się jako danie obiadowe lub przepis na udaną, ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Największym producentem ryżu na świecie są Chiny. To także kraj, w którym ryż wykorzystywany jest powszechnie w kuchni, przede wszystkim w potrawach kantońskich. Mieszany jest z różnego rodzaju sosami warzywnymi lub mięsnymi, które doskonale znane są również w Polsce.

Dla urozmaicenia:

Ryż z pulpetami możesz podać z ulubioną sałatką, przygotowaną ze świeżych warzyw.