Dla zdrowia!
Dzięki ryżowi jaśminowemu będziemy w stanie przygotować zarówno smaczne, eleganckie, jak i zdrowe posiłki. Każde ziarenko tajskiego rarytasu wypełnione jest składnikami odżywczymi, które uczynią nasz codzienny jadłospis pełniejszym i bardziej wartościowym.
Ryż jaśminowy to zboże bezglutenowe, więc mogą sięgać po nie osoby z celiakią. Zanim jednak opakowanie ryżu znajdzie się w naszym koszyku, zapoznajmy się dokładnie z etykietą. Ważne jest, by produkt był wyraźnie oznaczony jako bezglutenowy. W innym wypadku istnieje ryzyko, że przez procesy produkcyjne mógł mieć styczność z artykułami, w których składzie glutenu nie brakuje.
Gdy już wszystko precyzyjnie sprawdzimy, będziemy cieszyć się obecnością innych, dobroczynnych składników. Zaliczają się do nich witamina B3, częściej kojarzona jako niacyna. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu właściwych funkcji psychologicznych. Zawarta w ryżu jaśminowym witamina E ochrania z kolei komórki przed stresem oksydacyjnym.
Ryż jaśminowy to źródło białka, wspomagającego utrzymanie zdrowych kości oraz masy mięśniowej. Magnez przyczynia się zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a żelazo wspiera prawidłową produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, a także odgrywa rolę w procesie podziału komórek. Tajski pachnący ryż to również bardzo dobre źródło potasu, fosforu oraz cynku. Będzie kolejnym cennym produktem w naszych spiżarkach.
powrót do góryZainspiruj się!
Skoro ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii, ryżu smażonego z ananasem po tajsku nie może zabraknąć w naszym kulinarnym repertuarze. Danie do przygotowania w zaledwie 10 minut, ale za to pełne wspaniałych aromatów i wyrazistych smaków. Idealne na co dzień i od święta. Jeśli drób często gości na naszych talerzach, zadbajmy o to, by szybko nam się nie znudził. Indyk po malezyjsku będzie jednym z niezawodnych sposobów na walkę z monotonią w kuchni. Tak samo pysznie sprawdzi się kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu. Korzenne przyprawy sprawią, że sam zapach dania zaostrzy apetyt.
Potrzeba odmiany również w kategorii zup? Przy najbliższym posiłku królować będzie zupa ryżowa zamiast klasycznej pomidorówki albo ogórkowej. Nie brakuje w niej inspiracji kuchnią azjatycką, w tym rybnych akcentów. Rozpieszczania podniebienia nigdy dość, zwłaszcza gdy przepis na tofu w rajskim curry mamy na wyciągnięcie ręki. Doskonały dla wszystkich miłośników kuchni roślinnej. Jeśli szukacie orzeźwiających smaków na talerzu, sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem będzie trafnym wyborem. W kuchni zazieleni się nie tylko na wiosnę, ale też za sprawą fasolki szparagowej z ryżem, której nie brakuje orientalnego charakteru. Prosta przekąska, idealna na lunch lub kolację.
powrót do góry
Czy wiesz, że?
- Ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii. W swojej ojczyźnie jest najpopularniejszą odmianą, którą szefowie kuchni urozmaicają większość swoich specjałów. Poznając tajskie receptury, szukajmy go pod nazwą Thai Hom Mali.
- Jego nazwa pochodzi zarówno od aromatu, jak i białego koloru, będących znakiem rozpoznawczym pachnącego kwiatu.
- Smak z kolei jest wynikiem połączenia kilku czynników. Wpływają na niego specyficzne właściwości gleby oraz klimat panujący w Tajlandii. Roślina rozwija się w gorącym klimacie przy dużej wilgotności powietrza.
- Ryż jaśminowy bywa nazywany tajskim pachnącym ryżem. Jest popularny również na terenach Laosu oraz Wietnamu. W Kambodży rozwinęło się jego kilka rodzajów o podobnych właściwościach.
- Jeśli podczas zakupów mamy możliwość, by przyjrzeć się dokładnie ryżowi, zróbmy to bez wahania. Połamane ziarna będą sygnałem, że to produkt gorszej jakości, którego należy unikać.
- Jaśmin, dzięki któremu ryż jaśminowy zawdzięcza swoją nazwę, to roślina znana ludzkości od wieków. Jego białe kwiaty są traktowane jako synonim delikatności. Niewątpliwie stanowią ozdobę wielu ogrodów. Istnieje kilka hipotez na temat historii nazwy. Jedna z nich wskazuje na pochodzenie łacińskiego określenia jasminum od perskiego yasmen, tłumaczonego jako dar od Boga.
Jak się za to zabrać?
Choć pewnie niektórzy z nas spotkają się z tą odmianą ryżu po raz pierwszy, jego ugotowanie nie będzie stanowić problemu. Poznawanie nowych produktów naprawdę nie musi być skomplikowane i kłopotliwe. Jak ugotować ryż jaśminowy?
Możemy usłyszeć różne opinie – część kucharzy przed ugotowaniem płucze ryż jaśminowy w zimnej wodzie, część uważa to za zbędne. Warto spróbować obu metod, by przekonać się, która nam bardziej odpowiada. Co z gotowaniem właściwym? Ryż umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Zadbajmy o odpowiednie proporcje – około 1,5 porcji wody na 1 porcję ryżu. Dzięki temu w efekcie otrzymamy miękki, ale sypki ryż jaśminowy.
Zawartość garnka należy umieścić na niewielkim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu powinniśmy gotować ryż jaśminowy przez 10-15 minut, koniecznie zaopatrując się w przykrywkę. Choć pewnie będziemy ciekawi, co dzieje się wewnątrz garnka, nie podnośmy przykrycia. Sprawę możemy sobie ułatwić, używając przezroczystej pokrywki. Ryż będzie gotowy, gdy wchłonie całą wodę. Po zdjęciu z ognia, dajmy mu jeszcze 5-10 minut i dopiero po tym czasie nakładajmy na talerze.
powrót do góryZ czym to się je?
Do tej pory wielu z nas jest przyzwyczajonych do stosowania ziemniaków jako stałego dodatku pasującego do większości obiadowych dań głównych. Przekonujemy się jednak do urozmaicania jadłospisu makaronem albo coraz popularniejszymi w ostatnich latach kaszami. Ryż też nie stanowi kulinarnej egzotyki, choć nie można powiedzieć tego o wszystkich jego odmianach. Tymczasem ryż jaśminowy pozwoli nam spojrzeć na ten przysmak z zupełnie nowej perspektywy.
Ryż jaśminowy ma delikatny, słodki smak, a jego zapach przypomina połączenie miodu i jaśminu. Zdecydowanie brzmi zachęcająco! Wykorzystajmy go zwłaszcza wtedy, gdy zgłębiamy tajniki kuchni azjatyckiej. Ryż jaśminowy smakuje wyśmienicie z różnego rodzaju sosami – łagodnymi, pikantnymi, słodko-kwaśnymi. Jego łagodny charakter sprawia, że bez problemu połączymy go z rozmaitymi składnikami. Jest obowiązkowym dodatkiem do potraw rodem z Indii. Pasuje do curry w dowolnym wydaniu lub słynącego z ogromu smakowitych elementów, gęstego chutney.
Po ugotowaniu ryż jaśminowy staje się lekko kleisty, co również możemy w apetyczny sposób wykorzystać. Dzięki temu nadaje się do formowania ryżowych kotlecików, które z powodzeniem możemy podać jako danie główne. Niewielkie, ryżowe kuleczki w chrupiącej panierce będą prezentować się na talerzu równie efektownie, zastępując w porze obiadowej nieśmiertelne ziemniaki.
Ryż jaśminowy tworzy udane kompozycje z egzotycznymi produktami. Łączmy go z napojem kokosowym i soczystymi owocami – ananasem, papają, brzoskwinią lub mango. Takie zestawienie to pomysł zarówno na sałatkę, jak i słodki, niebanalny deser. Kleisty, ale jednocześnie puszysty ryż jaśminowy będzie niezastąpionym uzupełnieniem tych specjałów.
Nie zawsze jednak musimy sięgać do przysmaków, pochodzących z dalekich stron świata. Ryż jaśminowy stanie się odpowiednim dodatkiem do warzyw, które znajdziemy we własnych ogródkach. Wypada świetnie w połączeniu z mięsem, zwłaszcza drobiem i dziczyzną. Jego łagodny smak współgra z delikatnymi rybami, podanymi nawet w postaci pikantnej zupy.
Białe, długie ziarna to nie jedyna forma, w której ryż jaśminowy okaże się przydatny. Drobno zmielone ziarna służą do produkcji mąki ryżowej, która powinna znaleźć się w jadłospisie osób zmagających się z nietolerancją glutenu. Dzięki niej nie będzie trzeba rezygnować ze smaku ulubionych naleśników, klusek, pieczywa oraz ciast.
powrót do góry
Komentarze (0)