Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu
łatwe
428 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
100 mililitrów
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
3 łyżeczki
3 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Zamarynowanie mięsa w przyprawie sprawi, że kurczak będzie soczysty, z lekkim korzennym posmakiem. Kurczaka odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Krok 2
Cebule pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj cukier Muscovado i karmelizuj go. Do garnka wlej kawę, dodaj cynamon, kmin, ketchup i goździki. Całość gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Kurczaki zanurz obtocz w marynacie i ułóż w naczyniu żaroodpornym na pergaminie . Całość przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45 minut.
Krok 4
U gotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Kurczaka posyp delikatnie sezamem, podawaj na ryżu.
Dobra rada:
Do dania idealnie pasuje posiekana natka kolendry.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu
Szukasz nowego sposobu na przygotowanie kurczaka? Jeśli masz ochotę na nieco inną niż zwykle wersję tego popularnego mięsa, zrób kurczaka marynowanego w kawie. Gorzki smak kawy w marynacie przełamany zostaje karmelem oraz korzennymi przyprawami. Całość tworzy aromatyczną mieszankę, która bardzo dobrze pasuje do delikatnego mięsa. Do przyrządzenia dania użyj pałek lub udek z kurczaka – najpierw je zamarynuj, a następnie dokładnie natrzyj marynatą i zapiecz. Dobrym sposobem na uzyskanie zadowalającego efektu, będzie odsłonięcie folii pod koniec pieczenia – dzięki temu skórka stanie się chrupiąca. Kurczaka marynowanego w kawie podawaj na jaśminowym ryżu. To szlachetna odmiana tego zboża, o lekko słodkawym, orzechowym posmaku. Przed podaniem posyp kurczaka sezamem. Jeśli uprażysz go wcześniej na patelni, ziarna będą bardziej chrupiące i zmienią kolor na bardziej złocisty. Całość udekoruj natką pietruszki. Serwuj z miksem sałat. Lubisz kawę? Sprawdź nasz przepis i przygotuj smaczny, a zarazem oryginalny obiad.