Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
247 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

448 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżeczki

3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Zamarynowanie mięsa w przyprawie sprawi, że kurczak będzie soczysty, z lekkim korzennym posmakiem. Kurczaka odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu  - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj cukier Muscovado i karmelizuj go. Do garnka wlej kawę, dodaj cynamon, kmin, ketchup i goździki. Całość gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje.

Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu  - Krok 2

Krok 3

Kurczaki zanurz obtocz w marynacie i ułóż w naczyniu żaroodpornym na pergaminie . Całość przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45 minut.

Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu  - Krok 3

Krok 4

U gotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Kurczaka posyp delikatnie sezamem, podawaj na ryżu.

Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania idealnie pasuje posiekana natka kolendry.

1

Opinie o przepisie

  • Wojtek Wojtek

    Wojtek Wojtek , 03.10.2017

    Wg mojej skromnej opinii łyżka kminu rzymskiego zdecydowanie za dużo.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu

Szukasz nowego sposobu na przygotowanie kurczaka? Jeśli masz ochotę na nieco inną niż zwykle wersję tego popularnego mięsa, zrób kurczaka marynowanego w kawie. Gorzki smak kawy w marynacie przełamany zostaje karmelem oraz korzennymi przyprawami. Całość tworzy aromatyczną mieszankę, która bardzo dobrze pasuje do delikatnego mięsa. Do przyrządzenia dania użyj pałek lub udek z kurczaka – najpierw je zamarynuj, a następnie dokładnie natrzyj marynatą i zapiecz. Dobrym sposobem na uzyskanie zadowalającego efektu, będzie odsłonięcie folii pod koniec pieczenia – dzięki temu skórka stanie się chrupiąca. Kurczaka marynowanego w kawie podawaj na jaśminowym ryżu. To szlachetna odmiana tego zboża, o lekko słodkawym, orzechowym posmaku. Przed podaniem posyp kurczaka sezamem. Jeśli uprażysz go wcześniej na patelni, ziarna będą bardziej chrupiące i zmienią kolor na bardziej złocisty. Całość udekoruj natką pietruszki. Serwuj z miksem sałat. Lubisz kawę? Sprawdź nasz przepis i przygotuj smaczny, a zarazem oryginalny obiad.