Kurczak ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

250 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na 6 części, włóż do garnka, wsyp sól, pieprz, szafran, dodaj pokrojoną cebulę i masło

Krok 2

Zalej wodą, aby przykryła zawartość naczynia. Zagotuj, zmniejsz płomień i duś przez 40 min.

Krok 3

Kawałki kurczaka przełóż na talerz.

Krok 4

Do wywaru dodaj śliwki, gotuj małym ogniu 15 minut.

Krok 5

Dodaj cynamon i miód, duś aż sos zgęstnieje. Kurczaka podgrzej w sosie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej