
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
250 gramów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka podziel na 6 części, włóż do garnka, wsyp sól, pieprz, szafran, dodaj pokrojoną cebulę i masło
Krok 2
Zalej wodą, aby przykryła zawartość naczynia. Zagotuj, zmniejsz płomień i duś przez 40 min.
Krok 3
Kawałki kurczaka przełóż na talerz.
Krok 4
Do wywaru dodaj śliwki, gotuj małym ogniu 15 minut.
Krok 5
Dodaj cynamon i miód, duś aż sos zgęstnieje. Kurczaka podgrzej w sosie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej