Kurczak ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

250 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na 6 części, włóż do garnka, wsyp sól, pieprz, szafran, dodaj pokrojoną cebulę i masło

Krok 2

Zalej wodą, aby przykryła zawartość naczynia. Zagotuj, zmniejsz płomień i duś przez 40 min.

Krok 3

Kawałki kurczaka przełóż na talerz.

Krok 4

Do wywaru dodaj śliwki, gotuj małym ogniu 15 minut.

Krok 5

Dodaj cynamon i miód, duś aż sos zgęstnieje. Kurczaka podgrzej w sosie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej