Kurczak z migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

74 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

2 sztuki

2 łyżki

50 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w grubą kostkę, a paprykę i cebulę w drobną. Brzoskwinie pokrój w ósemki, a pieczarki w plastry.

Krok 2

Migdały sparz. Fix Knorr wymieszaj z wodą i mlekiem.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż kawałki kurczaka. Gdy będą rumiane, zdejmij je z patelni. Na tej samej oliwie przesmaż pozostałe pokrojone składniki: cebulę, paprykę oraz pieczarki.

Krok 4

Do warzyw dodaj z powrotem kurczaka. Całość zalej przygotowanym Fixem i doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Dodaj migdały oraz brzoskwinie. Zmniejsz ogień i duś jeszcze 8 minut. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak casserole
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z migdałamiKurczak z migdałami

Kurczak z migdałami to danie dla osób lubiących połączenie mięsa z warzywami oraz owocami. Smak kurczaka jest na tyle delikatny, że z powodzeniem możesz skomponować go z wieloma wyrazistymi dodatkami. Przy wyborze mięsa sprawdź, czy jest na tyle sprężyste, że po dotknięciu odzyskuje swój pierwotny kształt – dzięki temu poznasz, że jest świeże. Doskonałym uzupełnieniem kurczaka z migdałami będą pieczarki, cebula oraz zielona papryka. Po podsmażeniu na patelni składniki te zmiękną i będą dobrze komponowały się w orientalnym sosie. Połącz mięso z warzywami i przyprawami, a następnie gotuj całość przez chwilę. Na końcu dodaj migdały i brzoskwinie, które są najbardziej miękkimi składnikami potrawy, nie wymagają więc długiego duszenia. Aby pozbyć się ewentualnego gorzkiego posmaku migdałów, przed dodaniem do sosu, usuń z nich skórkę – zrobisz to, zalewając je wrzątkiem i zostawiając na chwilę. Gotowe danie powinno być kolorowe i aromatyczne. Kurczaka z migdałami podawaj z sypkim ryżem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki albo kolendry.