Kurczak z migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

2 sztuki

2 łyżki

50 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w grubą kostkę, a paprykę i cebulę w drobną. Brzoskwinie pokrój w ósemki, a pieczarki w plastry.

Krok 2

Migdały sparz. Fix Knorr wymieszaj z wodą i mlekiem.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż kawałki kurczaka. Gdy będą rumiane, zdejmij je z patelni. Na tej samej oliwie przesmaż pozostałe pokrojone składniki: cebulę, paprykę oraz pieczarki.

Krok 4

Do warzyw dodaj z powrotem kurczaka. Całość zalej przygotowanym Fixem i doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Dodaj migdały oraz brzoskwinie. Zmniejsz ogień i duś jeszcze 8 minut. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z migdałami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak po meksykańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z migdałamiKurczak z migdałami

Kurczak z migdałami to danie dla osób lubiących połączenie mięsa z warzywami oraz owocami. Smak kurczaka jest na tyle delikatny, że z powodzeniem możesz skomponować go z wieloma wyrazistymi dodatkami. Przy wyborze mięsa sprawdź, czy jest na tyle sprężyste, że po dotknięciu odzyskuje swój pierwotny kształt – dzięki temu poznasz, że jest świeże. Doskonałym uzupełnieniem kurczaka z migdałami będą pieczarki, cebula oraz zielona papryka. Po podsmażeniu na patelni składniki te zmiękną i będą dobrze komponowały się w orientalnym sosie. Połącz mięso z warzywami i przyprawami, a następnie gotuj całość przez chwilę. Na końcu dodaj migdały i brzoskwinie, które są najbardziej miękkimi składnikami potrawy, nie wymagają więc długiego duszenia. Aby pozbyć się ewentualnego gorzkiego posmaku migdałów, przed dodaniem do sosu, usuń z nich skórkę – zrobisz to, zalewając je wrzątkiem i zostawiając na chwilę. Gotowe danie powinno być kolorowe i aromatyczne. Kurczaka z migdałami podawaj z sypkim ryżem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki albo kolendry.