
Składniki
2 sztuki
300 gramów
4 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z kurczaka umyj i osusz. W miseczce wymieszaj przyprawę do kurczaka z oleje i sosem sojowym. W mieszance obtocz mięso i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Krok 2
Pieczarki oczyść, jeśli trzeba opłucz i osusz. Większe poprzekrawaj na połówki albo ćwiartki.
Krok 3
Mocno rozgrzej głębszą patelnię. Połóż na niej kawałki kurczaka wyjętego z marynaty. Obsmaż na rumiano z obu stron i zdejmij na talerzyk. Na patelnię wrzuć pieczarki i smaż na silnym ogniu aż zaczną się rumienić. Dołóż z powrotem kurczaka, wlej marynatę w której leżał i i 3 - 4 łyżki wody, zmniejsz ogień i duś 10 minut żeby kurczak doszedł w środku.
Krok 4
Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka z pieczarkami
Pierś z kurczaka smacznie komponuje się z różnorodnymi składnikami. Dlatego warto urozmaicać swoje dania obiadowe, przyrządzając ją na różne sposoby. Spróbuj np. przygotować to mięso z dodatkiem pieczarek. Dzięki nim potrawa zyska wyrazisty smak i zapach. Możesz ją zaserwować z ziemniaczanym purée lub ryżem. Pierś z kurczaka przed smażeniem warto zamarynować. Wykorzystaj do tego oliwę, sos sojowy oraz gotową mieszankę przypraw do mięs. Ewentualnie zastąp ją własną kompozycją, np. z suszonych ziół, papryki i czosnku. Filety podsmażone na patelni powinny zyskać złocisty kolor. Zdejmij je i na tym samym tłuszczu przyrządź pieczarki – opcjonalnie dodaj do nich cebulę. Następnie całość wraz z kurczakiem duś w pozostałej marynacie, a powstanie dzięki temu aromatyczny sos. Danie to serwuj na ciepło, oprószone posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Będzie smaczne z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub sałatki z sezonowych warzyw: pomidorów, ogórków oraz papryki. Jak zazwyczaj przygotowujesz pierś z kurczaka i co sądzisz o tej propozycji?