Pierś z kurczaka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierś z kurczaka z pieczarkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

13

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka umyj i osusz. W miseczce wymieszaj przyprawę do kurczaka z oleje i sosem sojowym. W mieszance obtocz mięso i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Krok 2

Pieczarki oczyść, jeśli trzeba opłucz i osusz. Większe poprzekrawaj na połówki albo ćwiartki.

Krok 3

Mocno rozgrzej głębszą patelnię. Połóż na niej kawałki kurczaka wyjętego z marynaty. Obsmaż na rumiano z obu stron i zdejmij na talerzyk. Na patelnię wrzuć pieczarki i smaż na silnym ogniu aż zaczną się rumienić. Dołóż z powrotem kurczaka, wlej marynatę w której leżał i i 3 - 4 łyżki wody, zmniejsz ogień i duś 10 minut żeby kurczak doszedł w środku.

Krok 4

Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z pieczarkami Pierś z kurczaka z pieczarkami

Pierś z kurczaka smacznie komponuje się z różnorodnymi składnikami. Dlatego warto urozmaicać swoje dania obiadowe, przyrządzając ją na różne sposoby. Spróbuj np. przygotować to mięso z dodatkiem pieczarek. Dzięki nim potrawa zyska wyrazisty smak i zapach. Możesz ją zaserwować z ziemniaczanym purée lub ryżem. Pierś z kurczaka przed smażeniem warto zamarynować. Wykorzystaj do tego oliwę, sos sojowy oraz gotową mieszankę przypraw do mięs. Ewentualnie zastąp ją własną kompozycją, np. z suszonych ziół, papryki i czosnku. Filety podsmażone na patelni powinny zyskać złocisty kolor. Zdejmij je i na tym samym tłuszczu przyrządź pieczarki – opcjonalnie dodaj do nich cebulę. Następnie całość wraz z kurczakiem duś w pozostałej marynacie, a powstanie dzięki temu aromatyczny sos. Danie to serwuj na ciepło, oprószone posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Będzie smaczne z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub sałatki z sezonowych warzyw: pomidorów, ogórków oraz papryki. Jak zazwyczaj przygotowujesz pierś z kurczaka i co sądzisz o tej propozycji?