Ryż z kurczakiem i pomidorami
oraz migdałami
łatwe
472 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi pokrój w kostkę 2x2 cm i przesmaż w rozgrzanym garnku na oliwie. Dodaj cebulę i smaż chwilę razem.
Krok 2
Dodaj również koncentrat, przesmaż z ryżem a następnie wlej 500 ml wody i zagotuj.
Krok 3
Danie przypraw kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr, zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż całego płynu. Na chwilę przed tym dodaj pokrojone w kostkę pomidory i wymieszaj.
Krok 4
Garnek przykryj, zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Gotowy ryż wyłóż na półmisek, posyp płatkami migdałów oraz pokrojoną drobno kolendrą.

Dobra rada:
Zamiast kurczaka taki ryż możesz przygotować np. z owocami morza.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z kurczakiem i pomidorami
Potrzebujesz inspiracji do przygotowania czegoś smacznego na szybki obiad lub kolację? Wobec tego z pewnością zainteresuje Cię przepis na pomidorowy ryż z kurczakiem. Do przyrządzenia tej potrawy wystarczą popularne i łatwo dostępne składniki. Będziesz potrzebować ugotowanego ryżu parboiled lub innego dowolnego – może to być np. basmati o orzechowym posmaku lub jaśminowy o delikatnie kwiatowym zapachu. Ugotuj go do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Sos do ryżu przygotujesz, wykorzystując pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka, świeże pomidory oraz poszatkowaną białą cebulę. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie składniki podsmaż na oliwie z oliwek i dopraw koncentratem pomidorowym, aby smak dania był jeszcze intensywniejszy. Kurczaka z pomidorami podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z ugotowanym wcześniej ryżem. Całość posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i udekoruj drobno posiekaną świeżą kolendrą. Wykorzystaj nasz przepis na pomidorowy ryż z kurczakiem i migdałami.