Ryż z kurczakiem i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z kurczakiem i pomidorami

oraz migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

472 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w kostkę 2x2 cm i przesmaż w rozgrzanym garnku na oliwie. Dodaj cebulę i smaż chwilę razem.

Krok 2

Dodaj również koncentrat, przesmaż z ryżem a następnie wlej 500 ml wody i zagotuj.

Krok 3

Danie przypraw kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr, zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż całego płynu. Na chwilę przed tym dodaj pokrojone w kostkę pomidory i wymieszaj.

Krok 4

Garnek przykryj, zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Gotowy ryż wyłóż na półmisek, posyp płatkami migdałów oraz pokrojoną drobno kolendrą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka taki ryż możesz przygotować np. z owocami morza.

2

Opinie o przepisie

  • Gruby KN

    Gruby KN , 08.12.2018

    Adrianno XD takie danie to jest strasznie banalne ;p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrianna Werra

    Adrianna Werra , 16.05.2018

    Bardzo przyjemna w przygotowaniu...Nie lubilam gotować bo uważałam ze to strasznie ciężkie :D Niedlugo bedzie moja mama dla ktorej to przygotowałam i mam nadzieje ze jej rowniez posmakuje jak mi :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z kurczakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z kurczakiem i pomidoramiRyż z kurczakiem i pomidorami

Potrzebujesz inspiracji do przygotowania czegoś smacznego na szybki obiad lub kolację? Wobec tego z pewnością zainteresuje Cię przepis na pomidorowy ryż z kurczakiem. Do przyrządzenia tej potrawy wystarczą popularne i łatwo dostępne składniki. Będziesz potrzebować ugotowanego ryżu parboiled lub innego dowolnego – może to być np. basmati o orzechowym posmaku lub jaśminowy o delikatnie kwiatowym zapachu. Ugotuj go do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Sos do ryżu przygotujesz, wykorzystując pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka, świeże pomidory oraz poszatkowaną białą cebulę. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie składniki podsmaż na oliwie z oliwek i dopraw koncentratem pomidorowym, aby smak dania był jeszcze intensywniejszy. Kurczaka z pomidorami podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z ugotowanym wcześniej ryżem. Całość posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i udekoruj drobno posiekaną świeżą kolendrą. Wykorzystaj nasz przepis na pomidorowy ryż z kurczakiem i migdałami.