Kurczak w sosie pomarańczowym - pomarańczowy | Przepisy.pl pixel

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
448 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

419 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szklanka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy, a następnie wyciśnij sok.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z olejem, łyżką soku pomarańczowego i otartymi skórkami. Następnie natrzyj mieszanką przypraw mięso.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 3

Krok 4

Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 4

Krok 5

W tym czasie oba rodzaje soku pomarańczowego gotuj w rondelku, aż połowa wyparuje.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 5

Krok 6

Mięso połóż na talerzu. Cały sos, który powstał podczas smażenia, wlej do soku pomarańczowego i ponownie zagotuj.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 6

Krok 7

Gotowym sosem polej mięso. Podawaj z białym ryżem ugotowanym na sypko. Na końcu posyp całe danie posiekanym chili i świeżą kolendrą.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Pan Black

    Pan Black , 12.04.2019

    Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patricia McDonaldberg

    Patricia McDonaldberg , 21.04.2015

    Wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Soczysty kurczak z patelni
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z sosem pomarańczowym z chili  Kurczak z sosem pomarańczowym z chili

Kurczak w sosie może być podawany na wiele sposobów. Koperek, grzyby, pomidory, śmietana – te dodatki są szczególnie popularne do mięsa drobiowego. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty i orientalne smaki, przygotuj kurczaka w sosie pomarańczowym z chili. Połączenie słodyczy i kwaskowatości owoców z pikantną papryczką daje wyważony i ciekawy efekt, a czosnkowa przyprawa do mięs świetnie podkreśla smak całości. Dressing przygotujesz na bazie soku pomarańczowego z kartonu i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a zagęścisz go, odparowując wodę i dodając powstały po usmażeniu mięsa sos. Żeby kurczak nie stracił smaku i pozostał soczysty, usmaż go w specjalnych torebkach, które nie wymagają już dodatku tłuszczu. Pozwolą one zachować cały aromat, jaki powstanie w trakcie smażenia. Mięso pokrój w paski, polej sosem, a na koniec posyp chili oraz kolendrą. Najlepiej będzie smakowało podane z białym ryżem ugotowanym na sypko, np. basmati albo jaśminowym. Wypróbuj nasz przepis na kurczaka w sosie – naprawdę warto!