Kurczak z sosem pomarańczowym z chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
448 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szklanka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy, a następnie wyciśnij sok.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z olejem, łyżką soku pomarańczowego i otartymi skórkami. Następnie natrzyj mieszanką przypraw mięso.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 3

Krok 4

Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 4

Krok 5

W tym czasie oba rodzaje soku pomarańczowego gotuj w rondelku, aż połowa wyparuje.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 5

Krok 6

Mięso połóż na talerzu. Cały sos, który powstał podczas smażenia, wlej do soku pomarańczowego i ponownie zagotuj.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 6

Krok 7

Gotowym sosem polej mięso. Podawaj z białym ryżem ugotowanym na sypko. Na końcu posyp całe danie posiekanym chili i świeżą kolendrą.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Pan Black

    Pan Black , 12.04.2019

    Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patricia McDonaldberg

    Patricia McDonaldberg , 21.04.2015

    Wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z sosem pomarańczowym z chili  Kurczak z sosem pomarańczowym z chili

Kurczak w sosie może być podawany na wiele sposobów. Koperek, grzyby, pomidory, śmietana – te dodatki są szczególnie popularne do mięsa drobiowego. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty i orientalne smaki, przygotuj kurczaka w sosie pomarańczowym z chili. Połączenie słodyczy i kwaskowatości owoców z pikantną papryczką daje wyważony i ciekawy efekt, a czosnkowa przyprawa do mięs świetnie podkreśla smak całości. Dressing przygotujesz na bazie soku pomarańczowego z kartonu i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a zagęścisz go, odparowując wodę i dodając powstały po usmażeniu mięsa sos. Żeby kurczak nie stracił smaku i pozostał soczysty, usmaż go w specjalnych torebkach, które nie wymagają już dodatku tłuszczu. Pozwolą one zachować cały aromat, jaki powstanie w trakcie smażenia. Mięso pokrój w paski, polej sosem, a na koniec posyp chili oraz kolendrą. Najlepiej będzie smakowało podane z białym ryżem ugotowanym na sypko, np. basmati albo jaśminowym. Wypróbuj nasz przepis na kurczaka w sosie – naprawdę warto!