Kurczak z sosem pomarańczowym z chili
łatwe
420 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
1 szklanka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Krok 2
Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy, a następnie wyciśnij sok.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z olejem, łyżką soku pomarańczowego i otartymi skórkami. Następnie natrzyj mieszanką przypraw mięso.

Krok 4
Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Krok 5
W tym czasie oba rodzaje soku pomarańczowego gotuj w rondelku, aż połowa wyparuje.

Krok 6
Mięso połóż na talerzu. Cały sos, który powstał podczas smażenia, wlej do soku pomarańczowego i ponownie zagotuj.

Krok 7
Gotowym sosem polej mięso. Podawaj z białym ryżem ugotowanym na sypko. Na końcu posyp całe danie posiekanym chili i świeżą kolendrą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z sosem pomarańczowym z chili
Kurczak w sosie może być podawany na wiele sposobów. Koperek, grzyby, pomidory, śmietana – te dodatki są szczególnie popularne do mięsa drobiowego. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty i orientalne smaki, przygotuj kurczaka w sosie pomarańczowym z chili. Połączenie słodyczy i kwaskowatości owoców z pikantną papryczką daje wyważony i ciekawy efekt, a czosnkowa przyprawa do mięs świetnie podkreśla smak całości. Dressing przygotujesz na bazie soku pomarańczowego z kartonu i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a zagęścisz go, odparowując wodę i dodając powstały po usmażeniu mięsa sos. Żeby kurczak nie stracił smaku i pozostał soczysty, usmaż go w specjalnych torebkach, które nie wymagają już dodatku tłuszczu. Pozwolą one zachować cały aromat, jaki powstanie w trakcie smażenia. Mięso pokrój w paski, polej sosem, a na koniec posyp chili oraz kolendrą. Najlepiej będzie smakowało podane z białym ryżem ugotowanym na sypko, np. basmati albo jaśminowym. Wypróbuj nasz przepis na kurczaka w sosie – naprawdę warto!


































