Kurczak z sosem pomarańczowym z chili
łatwe
381 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
1 szklanka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.
Krok 2
Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy, a następnie wyciśnij sok.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z olejem, łyżką soku pomarańczowego i otartymi skórkami. Następnie natrzyj mieszanką przypraw mięso.
Krok 4
Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.
Krok 5
W tym czasie oba rodzaje soku pomarańczowego gotuj w rondelku, aż połowa wyparuje.
Krok 6
Mięso połóż na talerzu. Cały sos, który powstał podczas smażenia, wlej do soku pomarańczowego i ponownie zagotuj.
Krok 7
Gotowym sosem polej mięso. Podawaj z białym ryżem ugotowanym na sypko. Na końcu posyp całe danie posiekanym chili i świeżą kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z sosem pomarańczowym z chili
Kurczak w sosie może być podawany na wiele sposobów. Koperek, grzyby, pomidory, śmietana – te dodatki są szczególnie popularne do mięsa drobiowego. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty i orientalne smaki, przygotuj kurczaka w sosie pomarańczowym z chili. Połączenie słodyczy i kwaskowatości owoców z pikantną papryczką daje wyważony i ciekawy efekt, a czosnkowa przyprawa do mięs świetnie podkreśla smak całości. Dressing przygotujesz na bazie soku pomarańczowego z kartonu i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a zagęścisz go, odparowując wodę i dodając powstały po usmażeniu mięsa sos. Żeby kurczak nie stracił smaku i pozostał soczysty, usmaż go w specjalnych torebkach, które nie wymagają już dodatku tłuszczu. Pozwolą one zachować cały aromat, jaki powstanie w trakcie smażenia. Mięso pokrój w paski, polej sosem, a na koniec posyp chili oraz kolendrą. Najlepiej będzie smakowało podane z białym ryżem ugotowanym na sypko, np. basmati albo jaśminowym. Wypróbuj nasz przepis na kurczaka w sosie – naprawdę warto!