Kurczak z sosem pomarańczowym z chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

349 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

334 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szklanka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy, a następnie wyciśnij sok.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z olejem, łyżką soku pomarańczowego i otartymi skórkami. Następnie natrzyj mieszanką przypraw mięso.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 3

Krok 4

Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 4

Krok 5

W tym czasie oba rodzaje soku pomarańczowego gotuj w rondelku, aż połowa wyparuje.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 5

Krok 6

Mięso połóż na talerzu. Cały sos, który powstał podczas smażenia, wlej do soku pomarańczowego i ponownie zagotuj.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 6

Krok 7

Gotowym sosem polej mięso. Podawaj z białym ryżem ugotowanym na sypko. Na końcu posyp całe danie posiekanym chili i świeżą kolendrą.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Pan Black

    Pan Black , 12.04.2019

    Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patricia McDonaldberg

    Patricia McDonaldberg , 21.04.2015

    Wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak casserole
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z sosem pomarańczowym z chili  Kurczak z sosem pomarańczowym z chili

Kurczak w sosie może być podawany na wiele sposobów. Koperek, grzyby, pomidory, śmietana – te dodatki są szczególnie popularne do mięsa drobiowego. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty i orientalne smaki, przygotuj kurczaka w sosie pomarańczowym z chili. Połączenie słodyczy i kwaskowatości owoców z pikantną papryczką daje wyważony i ciekawy efekt, a czosnkowa przyprawa do mięs świetnie podkreśla smak całości. Dressing przygotujesz na bazie soku pomarańczowego z kartonu i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a zagęścisz go, odparowując wodę i dodając powstały po usmażeniu mięsa sos. Żeby kurczak nie stracił smaku i pozostał soczysty, usmaż go w specjalnych torebkach, które nie wymagają już dodatku tłuszczu. Pozwolą one zachować cały aromat, jaki powstanie w trakcie smażenia. Mięso pokrój w paski, polej sosem, a na koniec posyp chili oraz kolendrą. Najlepiej będzie smakowało podane z białym ryżem ugotowanym na sypko, np. basmati albo jaśminowym. Wypróbuj nasz przepis na kurczaka w sosie – naprawdę warto!