Kurczak z sosem pomarańczowym z chili przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

353 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

180 osób wydrukowało

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szklanka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy, a następnie wyciśnij sok.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z olejem, łyżką soku pomarańczowego i otartymi skórkami. Następnie natrzyj mieszanką przypraw mięso.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 3

Krok 4

Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 4

Krok 5

W tym czasie oba rodzaje soku pomarańczowego gotuj w rondelku, aż połowa wyparuje.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 5

Krok 6

Mięso połóż na talerzu. Cały sos, który powstał podczas smażenia, wlej do soku pomarańczowego i ponownie zagotuj.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 6

Krok 7

Gotowym sosem polej mięso. Podawaj z białym ryżem ugotowanym na sypko. Na końcu posyp całe danie posiekanym chili i świeżą kolendrą.

Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Pan Black

    Pan Black , 12.04.2019

    Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patricia McDonaldberg

    Patricia McDonaldberg , 21.04.2015

    Wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z sosem pomarańczowym z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z sosem pomarańczowym z chili  Kurczak z sosem pomarańczowym z chili

Kurczak w sosie może być podawany na wiele sposobów. Koperek, grzyby, pomidory, śmietana – te dodatki są szczególnie popularne do mięsa drobiowego. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty i orientalne smaki, przygotuj kurczaka w sosie pomarańczowym z chili. Połączenie słodyczy i kwaskowatości owoców z pikantną papryczką daje wyważony i ciekawy efekt, a czosnkowa przyprawa do mięs świetnie podkreśla smak całości. Dressing przygotujesz na bazie soku pomarańczowego z kartonu i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a zagęścisz go, odparowując wodę i dodając powstały po usmażeniu mięsa sos. Żeby kurczak nie stracił smaku i pozostał soczysty, usmaż go w specjalnych torebkach, które nie wymagają już dodatku tłuszczu. Pozwolą one zachować cały aromat, jaki powstanie w trakcie smażenia. Mięso pokrój w paski, polej sosem, a na koniec posyp chili oraz kolendrą. Najlepiej będzie smakowało podane z białym ryżem ugotowanym na sypko, np. basmati albo jaśminowym. Wypróbuj nasz przepis na kurczaka w sosie – naprawdę warto!