
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie szybkiej fajity zacznij od pokrojenia mięsa z dwóch piersi kurczaka w paski. Odłóż je na potem i zajmij się warzywami. Pokrój czerwoną cebulę i trzy papryki na podobne kawałki.

Krok 2
Przełóż pierś z kurczaka i warzywa do dużej miski. Wlej do niej odrobinę oleju i wsyp 2 stołowe łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr. Wymieszaj dokładnie składniki i zostaw je na kilka minut, by zamarynowały się w przyprawie.

Krok 3
Teraz bardzo mocno rozgrzej łyżkę oleju na patelni lub woku. Gdy będzie już gotowa, wsyp na nią zawartość miski. Usmaż warzywa razem z mięsem.

Krok 4
Krok 4 Po kilku minutach smażenia przemieszaj zawartość patelni. Kontynuuj smażenie jeszcze przez 2 minuty.

Krok 5
W tym czasie przygotuj jeszcze jedną patelnię. Rozgrzej ją (bez oleju!) i połóż na niej tortillę. Podgrzewaj każdy z placków przez kilka minut – uważaj, żeby się nie przypaliły.

Krok 6
Wróć do mięsa z warzywami. Na patelnię, na której się smażą, dodaj na koniec posiekaną papryczkę chili, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z jednej limonki lub cytryny. Potem wymieszaj całość i wyłóż danie na talerze. Szybką fajitę z kurczakiem podawaj z plackami tortilli lub ryżem po meksykańsku.


Dobra rada:
Meksykańską fajitę możesz podawać m.in. z kwaśną śmietaną lub sosem salsa. Ten drugi możesz przygotować sam – wystarczy kilka pomidorów, czosnek, cebula, łyżka przecieru pomidorowego i garść przypraw do smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka fajita z kurczaka
Masz ochotę na danie kuchni meksykańskiej, ale myślisz, że to trudne i zajmuje dużo czasu? Nic bardziej mylnego! Przygotowanie fajitas z kurczaka jest bardzo łatwe oraz trwa zaledwie kwadrans. A satysfakcja z oryginalnego obiadu gwarantowana!
Dla kogo?
Fajitas z kurczakiem to obowiązkowa pozycja dla smakoszy kuchni meksykańskiej. Ale nie tylko! Szybka fajita z kurczaka posmakuje każdemu, kto lubi dania z kurczaka.
Na jaką okazję?
Szybki obiad? Proszę bardzo! Chcesz zachwycić gości? Nie ma sprawy. Przepis na fajitas z kurczaka zawsze do usług!
Czy wiesz, że?
Fajita to potrawa meksykańska. W jej skład wchodzi grillowane mięso, a podawana jest na tortilli. Do popularnych dodatków należą guacamole, salsa i kwaśna śmietana. Podawaj fajitę z kurczaka z tym, który najbardziej ci smakuje!
Dla urozmaicenia:
Lubisz sos czosnkowy? Koniecznie spróbuj go z tortillą z kurczakiem. Na pewno Ci posmakuje!