Amarantus z warzywami - sałatka: przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziarna amarantusa przepłucz pod bieżącą wodą, zalej 600 ml wody, dodaj kostki rosołowe, by w ten sposób doprawić danie. Całość doprowadź do wrzenia i odstaw. Kaszę gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 2

Warzywa umyj. Paprykę, ogórka i cukinię pokrój w małą kostkę, a czerwoną cebulę w piórka. Wszystko umieść w misce i wymieszaj z oliwą i oregano.

Krok 3

Do warzyw dodaj ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę. Sałatkę podawaj na talerzach. Dopraw do smaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Amarantus jest zbożem bezglutenowym, więc doskonale sprawdza się w diecie osób chorych na cielakię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z amarantusem i letnimi warzywamiSałatka z amarantusem i letnimi warzywami

Ziarna amarantusa przepłucz pod bieżącą wodą, zalej 600 ml wody, dodaj kostki rosołowe, by w ten sposób doprawić danie. Całość doprowadź do wrzenia i odstaw. Kaszę gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.