Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami
łatwe
105 osób zapisało
Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziarna amarantusa przepłucz pod bieżącą wodą, zalej 600 ml wody, dodaj kostki rosołowe, by w ten sposób doprawić danie. Całość doprowadź do wrzenia i odstaw. Kaszę gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 2
Warzywa umyj. Paprykę, ogórka i cukinię pokrój w małą kostkę, a czerwoną cebulę w piórka. Wszystko umieść w misce i wymieszaj z oliwą i oregano.
Krok 3
Do warzyw dodaj ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę. Sałatkę podawaj na talerzach. Dopraw do smaku.
Dobra rada:
Amarantus jest zbożem bezglutenowym, więc doskonale sprawdza się w diecie osób chorych na cielakię.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej