Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziarna amarantusa przepłucz pod bieżącą wodą, zalej 600 ml wody, dodaj kostki rosołowe, by w ten sposób doprawić danie. Całość doprowadź do wrzenia i odstaw. Kaszę gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 2

Warzywa umyj. Paprykę, ogórka i cukinię pokrój w małą kostkę, a czerwoną cebulę w piórka. Wszystko umieść w misce i wymieszaj z oliwą i oregano.

Krok 3

Do warzyw dodaj ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę. Sałatkę podawaj na talerzach. Dopraw do smaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Amarantus jest zbożem bezglutenowym, więc doskonale sprawdza się w diecie osób chorych na cielakię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z amarantusem i letnimi warzywamiSałatka z amarantusem i letnimi warzywami

Ziarna amarantusa przepłucz pod bieżącą wodą, zalej 600 ml wody, dodaj kostki rosołowe, by w ten sposób doprawić danie. Całość doprowadź do wrzenia i odstaw. Kaszę gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.