Amarantus z warzywami - sałatka: przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziarna amarantusa przepłucz pod bieżącą wodą, zalej 600 ml wody, dodaj kostki rosołowe, by w ten sposób doprawić danie. Całość doprowadź do wrzenia i odstaw. Kaszę gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 2

Warzywa umyj. Paprykę, ogórka i cukinię pokrój w małą kostkę, a czerwoną cebulę w piórka. Wszystko umieść w misce i wymieszaj z oliwą i oregano.

Krok 3

Do warzyw dodaj ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę. Sałatkę podawaj na talerzach. Dopraw do smaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Amarantus jest zbożem bezglutenowym, więc doskonale sprawdza się w diecie osób chorych na cielakię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z amarantusem i letnimi warzywamiSałatka z amarantusem i letnimi warzywami

Ziarna amarantusa przepłucz pod bieżącą wodą, zalej 600 ml wody, dodaj kostki rosołowe, by w ten sposób doprawić danie. Całość doprowadź do wrzenia i odstaw. Kaszę gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.