Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami
łatwe
114 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziarna amarantusa przepłucz pod bieżącą wodą, zalej 600 ml wody, dodaj kostki rosołowe, by w ten sposób doprawić danie. Całość doprowadź do wrzenia i odstaw. Kaszę gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 2
Warzywa umyj. Paprykę, ogórka i cukinię pokrój w małą kostkę, a czerwoną cebulę w piórka. Wszystko umieść w misce i wymieszaj z oliwą i oregano.
Krok 3
Do warzyw dodaj ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę. Sałatkę podawaj na talerzach. Dopraw do smaku.

Dobra rada:
Amarantus jest zbożem bezglutenowym, więc doskonale sprawdza się w diecie osób chorych na cielakię.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej