Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziarna amarantusa przepłucz pod bieżącą wodą, zalej 600 ml wody, dodaj kostki rosołowe, by w ten sposób doprawić danie. Całość doprowadź do wrzenia i odstaw. Kaszę gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 2
Warzywa umyj. Paprykę, ogórka i cukinię pokrój w małą kostkę, a czerwoną cebulę w piórka. Wszystko umieść w misce i wymieszaj z oliwą i oregano.
Krok 3
Do warzyw dodaj ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę. Sałatkę podawaj na talerzach. Dopraw do smaku.
Dobra rada:
Amarantus jest zbożem bezglutenowym, więc doskonale sprawdza się w diecie osób chorych na cielakię.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej