Amarantus z warzywami - sałatka: przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziarna amarantusa przepłucz pod bieżącą wodą, zalej 600 ml wody, dodaj kostki rosołowe, by w ten sposób doprawić danie. Całość doprowadź do wrzenia i odstaw. Kaszę gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 2

Warzywa umyj. Paprykę, ogórka i cukinię pokrój w małą kostkę, a czerwoną cebulę w piórka. Wszystko umieść w misce i wymieszaj z oliwą i oregano.

Krok 3

Do warzyw dodaj ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę. Sałatkę podawaj na talerzach. Dopraw do smaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Amarantus jest zbożem bezglutenowym, więc doskonale sprawdza się w diecie osób chorych na cielakię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z amarantusem i letnimi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z amarantusem i letnimi warzywamiSałatka z amarantusem i letnimi warzywami

Ziarna amarantusa przepłucz pod bieżącą wodą, zalej 600 ml wody, dodaj kostki rosołowe, by w ten sposób doprawić danie. Całość doprowadź do wrzenia i odstaw. Kaszę gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.