Sałatka z makaronem i brokułami - VIDEO
łatwe
4434 osoby zapisały
Składniki
1 sztuka
200 gramów
30 gramów
1 opakowanie
120 gramów
5 łyżek
3 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Następnie odcedź go, skrop oliwą i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Brokuł podziel na mniejsze różyczki i sparz je około 2-3 minut w gorącej wodzie. Kiedy będzie miękki, ale nadal zielony, odcedź go i wystudź w zimnej wodzie z lodem. Następnie ponownie odcedź.

Krok 3
Oliwki przekrój na pół, suszone pomidory pokrój w paski, a natkę pietruszki posiekaj.

Krok 4
Opakowanie sosu sałatkowego Knorr połącz z Majonezem Babuni Hellmann's i wodą.

Krok 5
Teraz wymieszaj składniki sałatki. Połącz makaron z brokułem, suszonymi pomidorami oraz sosem sałatkowym. Całość przełóż do miseczek. Na wierzchu posyp posiekaną natką pietruszki i udekoruj sałatkę czarnymi oliwkami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i brokułami - VIDEO
Szukasz pomysłu na efektowne danie z warzywami? Sałatka z makaronem i brokułami to apetyczny strzał w dziesiątkę. Znajdziesz w niej wiele smakowitych dodatków, a całość idealnie połączy kremowy dressing na bazie dobrego majonezu i sosu koperkowo-ziołowego. Choć podstawą sałatki jest makaron i brokuł, sprawdź, co warto do niej dorzucić, by była jeszcze smaczniejsza.
Dla kogo? Sałatka makaronowa z brokułem to bardzo wdzięczne danie, zwłaszcza dla tych osób, które mają mało czasu na gotowanie, a lubią jeść domowe potrawy. Ugotowany makaron daje też ogromne pole do popisu – można komponować go w zasadzie z dowolnymi składnikami, więc nikt nie wstanie od stołu głodny.
Na jaką okazję? Sałatka z makaronem i brokułem idealnie nadaje się, by zabierać ją do pracy na lunch. Można również jeść ją na zimno, ale podgrzana krótko w mikrofalówce będzie jeszcze lepsza. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać ją w ramach poczęstunku, gdy znajomi wpadną z wizytą. To szybkie danie, które smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na talerzu, kusząc kolorami.
Czy wiesz, że? Do naszego przepisu na sałatkę z brokułami i makaronem polecamy użyć farfalli. Warto wiedzieć, że po włosku nazwa tego makaronu oznacza motylki. Wraz z krótko gotowanymi zielonymi różyczkami, pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami oraz czarnymi oliwkami tworzy niezwykle smakowitą całość.
Dla urozmaicenia: Z sałatką z brokułem i makaronem można zaszaleć! Pasują do niej ser feta, jajka, kukurydza, szynka, tuńczyk… Z powodzeniem stworzysz swoją własną, unikalną recepturę.