Składniki
1 sztuka
200 gramów
30 gramów
1 opakowanie
120 gramów
5 łyżek
3 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Następnie odcedź go, skrop oliwą i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Brokuł podziel na mniejsze różyczki i sparz je około 2-3 minut w gorącej wodzie. Kiedy będzie miękki, ale nadal zielony, odcedź go i wystudź w zimnej wodzie z lodem. Następnie ponownie odcedź.
Krok 3
Oliwki przekrój na pół, suszone pomidory pokrój w paski, a natkę pietruszki posiekaj.
Krok 4
Opakowanie sosu sałatkowego Knorr połącz z Majonezem Babuni Hellmann's i wodą.
Krok 5
Teraz wymieszaj składniki sałatki. Połącz makaron z brokułem, suszonymi pomidorami oraz sosem sałatkowym. Całość przełóż do miseczek. Na wierzchu posyp posiekaną natką pietruszki i udekoruj sałatkę czarnymi oliwkami.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i brokułami - VIDEO
Szukasz pomysłu na efektowne danie z warzywami? Sałatka z makaronem i brokułami to apetyczny strzał w dziesiątkę. Znajdziesz w niej wiele smakowitych dodatków, a całość idealnie połączy kremowy dressing na bazie dobrego majonezu i sosu koperkowo-ziołowego. Choć podstawą sałatki jest makaron i brokuł, sprawdź, co warto do niej dorzucić, by była jeszcze smaczniejsza.
Dla kogo? Sałatka makaronowa z brokułem to bardzo wdzięczne danie, zwłaszcza dla tych osób, które mają mało czasu na gotowanie, a lubią jeść domowe potrawy. Ugotowany makaron daje też ogromne pole do popisu – można komponować go w zasadzie z dowolnymi składnikami, więc nikt nie wstanie od stołu głodny.
Na jaką okazję? Sałatka z makaronem i brokułem idealnie nadaje się, by zabierać ją do pracy na lunch. Można również jeść ją na zimno, ale podgrzana krótko w mikrofalówce będzie jeszcze lepsza. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać ją w ramach poczęstunku, gdy znajomi wpadną z wizytą. To szybkie danie, które smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na talerzu, kusząc kolorami.
Czy wiesz, że? Do naszego przepisu na sałatkę z brokułami i makaronem polecamy użyć farfalli. Warto wiedzieć, że po włosku nazwa tego makaronu oznacza motylki. Wraz z krótko gotowanymi zielonymi różyczkami, pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami oraz czarnymi oliwkami tworzy niezwykle smakowitą całość.
Dla urozmaicenia: Z sałatką z brokułem i makaronem można zaszaleć! Pasują do niej ser feta, jajka, kukurydza, szynka, tuńczyk… Z powodzeniem stworzysz swoją własną, unikalną recepturę.