Sałatka makaronowa “na wynos”

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

54 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

80 mililitrów

0.5 sztuki

1 sztuka

125 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Krok 2

Umyj warzywa. Pokrój w kostkę paprykę oraz ogórka. Pomidorki przekrój na pół. Odcedź kukurydzę z puszki oraz mozzarellę z serwatki.

Krok 3

Wyciśnij sok z limonki. Połącz go z jogurtem oraz sosem sałatkowym Knorr w dużej misce.

Krok 4

Dodaj makaron, ogórka, paprykę, kukurydzę i wymieszaj sałatkę.

Krok 5

Przełóż do słoików. Na wierzchu połóż kulki mozzarelli oraz pomidorki. Jeśli zakręcisz słoik możesz sałatkę wziąć ze sobą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Na wierzchu połóż porwane listki świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy do mizerii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy do mizerii Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa “na wynos”Sałatka makaronowa “na wynos”

Sałatka makaronowa na wynos to dziś niemal obowiązkowy element menu każdego zabieganego człowieka. Jeśli rano komponujesz swój jadłospis do pracy lub na podróż i nie masz oryginalnego pomysłu na ciekawy posiłek – skorzystaj z naszej propozycji. Szybko przygotujesz wyborną sałatkę, która świetnie sprawdzi się jako „danie w terenie”. Nie potrzebujesz zbyt wielu składników i czasu. Wystarczy raptem 20 minut, aby przyrządzić to wyjątkowe danie. Zaczynajmy!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje odmiany w zakresie posiłków zabieranych do pracy, w podróż czy na piknik.

Na jaką okazję?

Sałatka makaronowa świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, danie na podróż lub element menu imprezowego, gdy przyjęcie odbywa się w plenerze.

Czy wiesz, że?

Papryka jest warzywem znanym w Europie już od XVI wieku. Początkowo uprawiana była na Półwyspie Iberyjskim. Dziś w europejskiej kuchni korzystają z niej najczęściej Węgrzy, którzy określają ją jako „czerwone złoto”.

Dla urozmaicenia:

Wykorzystaj liście świeżej bazylii, które ułóż na wierzchu makaronowej sałatki. Nie tylko wzbogacą jej smak, ale także sprawią, że będzie wyglądać estetycznie i bardziej kolorowo.