Sałatka makaronowa “na wynos” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa “na wynos”

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

414 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

80 mililitrów

1 opakowanie

150 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

125 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Krok 2

Umyj warzywa. Pokrój w kostkę paprykę oraz ogórka. Pomidorki przekrój na pół. Odcedź kukurydzę z puszki oraz mozzarellę z serwatki.

Krok 3

Wyciśnij sok z limonki. Połącz go z jogurtem oraz sosem sałatkowym Knorr w dużej misce.

Krok 4

Dodaj makaron, ogórka, paprykę, kukurydzę i wymieszaj sałatkę.

Krok 5

Przełóż do słoików. Na wierzchu połóż kulki mozzarelli oraz pomidorki. Jeśli zakręcisz słoik możesz sałatkę wziąć ze sobą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Na wierzchu połóż porwane listki świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa “na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa “na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa “na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa “na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa “na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa “na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa “na wynos” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa “na wynos” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa “na wynos”Sałatka makaronowa “na wynos”

Sałatka makaronowa na wynos to dziś niemal obowiązkowy element menu każdego zabieganego człowieka. Jeśli rano komponujesz swój jadłospis do pracy lub na podróż i nie masz oryginalnego pomysłu na ciekawy posiłek – skorzystaj z naszej propozycji. Szybko przygotujesz wyborną sałatkę, która świetnie sprawdzi się jako „danie w terenie”. Nie potrzebujesz zbyt wielu składników i czasu. Wystarczy raptem 20 minut, aby przyrządzić to wyjątkowe danie. Zaczynajmy!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje odmiany w zakresie posiłków zabieranych do pracy, w podróż czy na piknik.

Na jaką okazję?

Sałatka makaronowa świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, danie na podróż lub element menu imprezowego, gdy przyjęcie odbywa się w plenerze.

Czy wiesz, że?

Papryka jest warzywem znanym w Europie już od XVI wieku. Początkowo uprawiana była na Półwyspie Iberyjskim. Dziś w europejskiej kuchni korzystają z niej najczęściej Węgrzy, którzy określają ją jako „czerwone złoto”.

Dla urozmaicenia:

Wykorzystaj liście świeżej bazylii, które ułóż na wierzchu makaronowej sałatki. Nie tylko wzbogacą jej smak, ale także sprawią, że będzie wyglądać estetycznie i bardziej kolorowo.