Sałatka obiadowa z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka obiadowa z kurczakiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

8 łyżek

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie wyszorowane ziemniaki gotuj w mundurkach 20 minut w lekko osolonej wodzie. Obierz z łupinek i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Przełóż do salaterki, dodaj kiełki oraz liście sałaty.

Krok 3

Ocet utrzyj z solą i pieprzem, podczas ucierania dolewaj oliwę – 5 łyżek. Powstałym sosem polej warzywa w salaterce, wymieszaj. Mięso oprósz solą i pieprzem.

Krok 4

Usmaż z obu stron na pozostałej oliwie. Wystudź i pokrój w plasterki, ułóż na sałatce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka obiadowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka obiadowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka obiadowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka obiadowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka obiadowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka obiadowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka obiadowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka obiadowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej