Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
null
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
80 gramów
2 sztuki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w cienkie paski, zamarynuj w Przyprawie do kurczaka Knorr przez 2 godziny i usmaż na patelni. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
W tym czasie papryki oczyść z pestek oraz białych części, pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.
Krok 3
Przygotuj sos, łącząc sos sałatkowy Knorr z ketchupem i majonezem. Posiekaj chilli oraz bazylię, po czym dodaj do sosu wraz z sokiem z cytryny. Ponownie wymieszaj.
Krok 4
Sałatę lodową porwij na mniejsze części i połącz z warzywami oraz kurczakiem. Dodaj sos i wymieszaj. Podawaj z ciepłą pitą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka kebab - VIDEO
To zdecydowanie najmodniejsza sałatka w Polsce. Ma wszystko, co lubiane: chrupiące warzywa, aż trzy kolory papryki, cebulę i sałatę, oraz idealnie przyprawionego kurczaka. Całość zamknięta jest w delikatnej bułce pita i polana sosem. Zobacz jak ją zrobić, w naszym filmie kucharz pokazuje to krok po kroku. Wystarczy, że klikniesz w główne zdjęcie. Co jest sekretem dań w stylu kebab? Przyprawy charakterystyczne dla kuchni tureckiej i bałkańskiej i to w podwójnej dawce. Pierwsza dawka smaku to marynata do mięsa, w tym przypadku zatroszczył się o nią Knorr tworząc kompozycję przypraw i ziół do kurczaka. Druga dawka smaku to sos. Aby go zrobić, wymieszaj saszetkę sosu sałatkowego z ketchupem i majonezem. Posiekaj papryczkę chili oraz świeżą bazylię, i je także dodaj do sosu. Wlej też wyciśnięty sok z cytryny. Powstanie kremowa słodko-kwaśno-pikantny dip, który – ostrzegamy – uzależnia, bo jest tak smaczny.