Składniki
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
1 opakowanie
null
2 sztuki
80 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w cienkie paski, zamarynuj w Przyprawie do kurczaka Knorr przez 2 godziny i usmaż na patelni. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
W tym czasie papryki oczyść z pestek oraz białych części, pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 3
Przygotuj sos, łącząc sos sałatkowy Knorr z ketchupem i majonezem. Posiekaj chilli oraz bazylię, po czym dodaj do sosu wraz z sokiem z cytryny. Ponownie wymieszaj.

Krok 4
Sałatę lodową porwij na mniejsze części i połącz z warzywami oraz kurczakiem. Dodaj sos i wymieszaj. Podawaj z ciepłą pitą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka kebab - VIDEO
To zdecydowanie najmodniejsza sałatka w Polsce. Ma wszystko, co lubiane: chrupiące warzywa, aż trzy kolory papryki, cebulę i sałatę, oraz idealnie przyprawionego kurczaka. Całość zamknięta jest w delikatnej bułce pita i polana sosem. Zobacz jak ją zrobić, w naszym filmie kucharz pokazuje to krok po kroku. Wystarczy, że klikniesz w główne zdjęcie. Co jest sekretem dań w stylu kebab? Przyprawy charakterystyczne dla kuchni tureckiej i bałkańskiej i to w podwójnej dawce. Pierwsza dawka smaku to marynata do mięsa, w tym przypadku zatroszczył się o nią Knorr tworząc kompozycję przypraw i ziół do kurczaka. Druga dawka smaku to sos. Aby go zrobić, wymieszaj saszetkę sosu sałatkowego z ketchupem i majonezem. Posiekaj papryczkę chili oraz świeżą bazylię, i je także dodaj do sosu. Wlej też wyciśnięty sok z cytryny. Powstanie kremowa słodko-kwaśno-pikantny dip, który – ostrzegamy – uzależnia, bo jest tak smaczny.