Składniki
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
1 opakowanie
null
2 sztuki
80 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w cienkie paski, zamarynuj w Przyprawie do kurczaka Knorr przez 2 godziny i usmaż na patelni. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
W tym czasie papryki oczyść z pestek oraz białych części, pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 3
Przygotuj sos, łącząc sos sałatkowy Knorr z ketchupem i majonezem. Posiekaj chilli oraz bazylię, po czym dodaj do sosu wraz z sokiem z cytryny. Ponownie wymieszaj.

Krok 4
Sałatę lodową porwij na mniejsze części i połącz z warzywami oraz kurczakiem. Dodaj sos i wymieszaj. Podawaj z ciepłą pitą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka kebab - VIDEO
To zdecydowanie najmodniejsza sałatka w Polsce. Ma wszystko, co lubiane: chrupiące warzywa, aż trzy kolory papryki, cebulę i sałatę, oraz idealnie przyprawionego kurczaka. Całość zamknięta jest w delikatnej bułce pita i polana sosem. Zobacz jak ją zrobić, w naszym filmie kucharz pokazuje to krok po kroku. Wystarczy, że klikniesz w główne zdjęcie. Co jest sekretem dań w stylu kebab? Przyprawy charakterystyczne dla kuchni tureckiej i bałkańskiej i to w podwójnej dawce. Pierwsza dawka smaku to marynata do mięsa, w tym przypadku zatroszczył się o nią Knorr tworząc kompozycję przypraw i ziół do kurczaka. Druga dawka smaku to sos. Aby go zrobić, wymieszaj saszetkę sosu sałatkowego z ketchupem i majonezem. Posiekaj papryczkę chili oraz świeżą bazylię, i je także dodaj do sosu. Wlej też wyciśnięty sok z cytryny. Powstanie kremowa słodko-kwaśno-pikantny dip, który – ostrzegamy – uzależnia, bo jest tak smaczny.