Składniki
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
1 opakowanie
null
2 sztuki
80 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w cienkie paski, zamarynuj w Przyprawie do kurczaka Knorr przez 2 godziny i usmaż na patelni. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
W tym czasie papryki oczyść z pestek oraz białych części, pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 3
Przygotuj sos, łącząc sos sałatkowy Knorr z ketchupem i majonezem. Posiekaj chilli oraz bazylię, po czym dodaj do sosu wraz z sokiem z cytryny. Ponownie wymieszaj.

Krok 4
Sałatę lodową porwij na mniejsze części i połącz z warzywami oraz kurczakiem. Dodaj sos i wymieszaj. Podawaj z ciepłą pitą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka kebab - VIDEO
To zdecydowanie najmodniejsza sałatka w Polsce. Ma wszystko, co lubiane: chrupiące warzywa, aż trzy kolory papryki, cebulę i sałatę, oraz idealnie przyprawionego kurczaka. Całość zamknięta jest w delikatnej bułce pita i polana sosem. Zobacz jak ją zrobić, w naszym filmie kucharz pokazuje to krok po kroku. Wystarczy, że klikniesz w główne zdjęcie. Co jest sekretem dań w stylu kebab? Przyprawy charakterystyczne dla kuchni tureckiej i bałkańskiej i to w podwójnej dawce. Pierwsza dawka smaku to marynata do mięsa, w tym przypadku zatroszczył się o nią Knorr tworząc kompozycję przypraw i ziół do kurczaka. Druga dawka smaku to sos. Aby go zrobić, wymieszaj saszetkę sosu sałatkowego z ketchupem i majonezem. Posiekaj papryczkę chili oraz świeżą bazylię, i je także dodaj do sosu. Wlej też wyciśnięty sok z cytryny. Powstanie kremowa słodko-kwaśno-pikantny dip, który – ostrzegamy – uzależnia, bo jest tak smaczny.