Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w paski. Marynuj w Przyprawie do gyrosa Knorr przez co najmniej godzinę. Następnie usmaż i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski.

Krok 3
Czosnek drobno posiekaj i usmaż na złocisty kolor na oliwie. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę. Przełóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia. Dodaj sos sałatkowy Knorr, majonez oraz jogurt, następnie wymieszaj składniki.

Krok 4
W dużej misce połącz warzywa, kurczaka, posiekaną kolendrę oraz przygotowany sos. Podawaj na porwanej sałacie, zaraz po przygotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka curry z kurczakiem - VIDEO
Zobacz, jak krok po kroku przygotować wyśmienitą, aromatyczną sałatkę curry z kurczakiem. To danie inspirowane kuchnią indyjską, gdzie curry to nie tylko mieszanka przypraw, ale także rodzaj przygotowywania dań jednogarnkowych, gdzie wszystkie warzywa i dodatki rybne lub mięsne dusi się razem, by potem podać gorące z chlebkiem pita lub ryżem. Tym razem jednak curry nadaje tylko smak potrawie, a forma dania jest chrupka i świeża. W tej sałatce bazą jest bowiem potargana na małe kawałki sałata lodowa, a najważniejszym składnikiem grillowana pierś z kurczaka. Towarzyszą mu cebula, czerwona papryka i czosnek. Sałatka z kurczakiem to pomysł na szybki obiad, lunch na wynos do pracy lub kolację. Do smaku dodaliśmy aromatyczną przyprawę curry i świeżą kolendrę, której lekko anyżkowy smak jest bardzo typowy dla azjatyckiej kuchni. Ewentualnie możesz zastąpić ją pietruszką.