Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w paski. Marynuj w Przyprawie do gyrosa Knorr przez co najmniej godzinę. Następnie usmaż i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski.

Krok 3
Czosnek drobno posiekaj i usmaż na złocisty kolor na oliwie. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę. Przełóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia. Dodaj sos sałatkowy Knorr, majonez oraz jogurt, następnie wymieszaj składniki.

Krok 4
W dużej misce połącz warzywa, kurczaka, posiekaną kolendrę oraz przygotowany sos. Podawaj na porwanej sałacie, zaraz po przygotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka curry z kurczakiem - VIDEO
Zobacz, jak krok po kroku przygotować wyśmienitą, aromatyczną sałatkę curry z kurczakiem. To danie inspirowane kuchnią indyjską, gdzie curry to nie tylko mieszanka przypraw, ale także rodzaj przygotowywania dań jednogarnkowych, gdzie wszystkie warzywa i dodatki rybne lub mięsne dusi się razem, by potem podać gorące z chlebkiem pita lub ryżem. Tym razem jednak curry nadaje tylko smak potrawie, a forma dania jest chrupka i świeża. W tej sałatce bazą jest bowiem potargana na małe kawałki sałata lodowa, a najważniejszym składnikiem grillowana pierś z kurczaka. Towarzyszą mu cebula, czerwona papryka i czosnek. Sałatka z kurczakiem to pomysł na szybki obiad, lunch na wynos do pracy lub kolację. Do smaku dodaliśmy aromatyczną przyprawę curry i świeżą kolendrę, której lekko anyżkowy smak jest bardzo typowy dla azjatyckiej kuchni. Ewentualnie możesz zastąpić ją pietruszką.


































