
Składniki
300 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
0.5 kilograma
1 sztuka
1 szczypta
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości wrzątku, po czym odstaw do ostudzenia.
Krok 2
Bób ugotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy stanie się miękki, następnie wystudź i obierz. Jeśli używasz mrożonego bobu, najpierw odstaw go na około 30 minut, aby się rozmroził, a potem obierz.
Krok 3
Dopraw mięso rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Podsmaż na oliwie, a następnie przestudź i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
W kostkę pokrój suszone pomidory oraz cebulę. Czosnek drobno posiekaj.
Krok 5
Przełóż wszystkie składniki do miski i dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
Krok 6
Następnie dodaj do sałatki bób i całość ostrożnie wymieszaj.
Krok 7
Na koniec wkrusz jedną lub dwie kostki Przyprawy w mini kostkach Smażona cebula Knorr i dopraw odrobiną pieprzu do smaku. Podawaj.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobem i kurczakiem
Bób ma charakterystyczny smak, który świetnie skomponuje się z innymi warzywnymi składnikami. Zainspiruj się więc i przygotuj z nim sałatkę. Smacznym dodatkiem do niej będzie pierś z kurczaka, którą możesz grillować lub podsmażyć. Wcześniej warto natrzeć ją przyprawami, np. suszonymi ziołami, słodką lub ostrą papryką w proszku czy czosnkiem. Pierś z kurczaka możesz zastąpić ewentualnie indykiem lub kaczką. Ostry posmak sałatki doskonale podkreśli pokrojona w piórka lub drobną kostkę cebula (czerwona lub dymka). Bób do tej potrawy ugotuj do miękkości w wodzie, ostudź i obierz ze skórki. Opcjonalnie sięgnij po jego mrożony wariant. Skontrastuj go z wyrazistymi, suszonymi pomidorami oraz posiekanym czosnkiem. Do całości będzie pasować również makaron ugotowany al dente – sięgnij po kokardki lub świderki. Sprawdzą się także makarony barwione, które wyjątkowo efektownie prezentują się w sałatkach. Gotową potrawę dopraw kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sprawdź ten przepis na sałatkę z kurczaka z zielonym bobem.


































