Pierogi szpinakowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi szpinakowe

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

20 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

1 sztuka

350 gramów

3 sztuki

1

1 kilogram

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypłucz dokładnie szpinak, pokrój na kawałki. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek (odłóż jedną łyżkę do sosu), dodaj szpinak i przesmaż chwilę. Wsyp tartą bułkę, dodaj Delikat Knorr i pieprz. Wymieszaj.

Krok 2

Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wodę, wbij jajko. Zagnieć i wyrób jednolite ciasto. Podziel na kilka kawałków, każdy wałkuj cienko i wykrawaj z niego krążki o średnicy ok 5 cm. Na środek krążka nakładaj farsz. Składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi.

Krok 3

Pierogi wrzucaj na wrząca osoloną wodę. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową.

Krok 5

Przygotuj naczynie żaroodporne, na dno wlej sos pomidorowy ułóż na nim warstwami pierogi, każdą warstwę polej sosem i posyp tartym serem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pozostaw do zapieczenia na ok. 15-20 minut.

Krok 4

Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę przesmaż na oliwie. Zalej przecierem, dodaj pokruszoną kostkę Knorr. Gotuj kilka minut.

garlic

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej