Pierogi szpinakowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi szpinakowe

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
20 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

1 sztuka

350 gramów

3 sztuki

1

1 kilogram

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypłucz dokładnie szpinak, pokrój na kawałki. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek (odłóż jedną łyżkę do sosu), dodaj szpinak i przesmaż chwilę. Wsyp tartą bułkę, dodaj Delikat Knorr i pieprz. Wymieszaj.

Krok 2

Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wodę, wbij jajko. Zagnieć i wyrób jednolite ciasto. Podziel na kilka kawałków, każdy wałkuj cienko i wykrawaj z niego krążki o średnicy ok 5 cm. Na środek krążka nakładaj farsz. Składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi.

Krok 3

Pierogi wrzucaj na wrząca osoloną wodę. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową.

Krok 5

Przygotuj naczynie żaroodporne, na dno wlej sos pomidorowy ułóż na nim warstwami pierogi, każdą warstwę polej sosem i posyp tartym serem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pozostaw do zapieczenia na ok. 15-20 minut.

Krok 4

Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę przesmaż na oliwie. Zalej przecierem, dodaj pokruszoną kostkę Knorr. Gotuj kilka minut.

garlic

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi szpinakowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kebab z grilla
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej