Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
125 gramów
250 gramów
70 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Szpinak umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i usuń błonki. Suszone pomidorki pokrój w paski, mozzarellę w kostkę.
Krok 2
Orzechy podpraż na patelni.
Krok 3
Sos wykonaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4
Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski, polej sosem i posyp orzeszkami.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Świeży, zdrowy i fit młody szpinak to doskonała podstawa wielu różnorodnych sałatek. Jest delikatny, chrupiący i wyjątkowo dobrze smakuje w połączeniu z kwaśnymi owocami oraz miękkimi serami. Wybierz szpinak o intensywnie zielonych i gładkich liściach. Sprawdź przy tym, czy nie są uszkodzone lub pogniecione. Opłucz go dokładnie przed podaniem, a następnie osusz. Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a cząstki pomarańczy obierz z błonek. Kupując pomarańcze, wybieraj te ciężkie – będzie to oznaczało, że są soczyste. Po połączeniu szpinaku z owocami, dodaj do nich pokrojoną w kostkę mozzarellę light oraz orzeszki pinii. Dzięki podprażeniu ich na suchej patelni, będą bardziej chrupiące. Łatwo je przypalić, więc zdejmij je z palnika, jak tylko nabiorą lekko złocistego koloru. Gotową sałatkę polej sosem typu włoskiego. Zrobisz go bez problemu według instrukcji na opakowaniu. Do jego przygotowania użyj oliwy z oliwek. Serwuj lekką sałatkę ze szpinakiem i pomarańczą na zdrowe drugie śniadanie lub kolację! Życzymy smacznego.