Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

65

heart
443 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1452 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2069 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

125 gramów

250 gramów

70 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Szpinak umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i usuń błonki. Suszone pomidorki pokrój w paski, mozzarellę w kostkę.

Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Orzechy podpraż na patelni.

Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - Krok 2

Krok 3

Sos wykonaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - Krok 3

Krok 4

Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski, polej sosem i posyp orzeszkami.

Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - Krok 4
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańcząLekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Świeży, zdrowy i fit młody szpinak to doskonała podstawa wielu różnorodnych sałatek. Jest delikatny, chrupiący i wyjątkowo dobrze smakuje w połączeniu z kwaśnymi owocami oraz miękkimi serami. Wybierz szpinak o intensywnie zielonych i gładkich liściach. Sprawdź przy tym, czy nie są uszkodzone lub pogniecione. Opłucz go dokładnie przed podaniem, a następnie osusz. Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a cząstki pomarańczy obierz z błonek. Kupując pomarańcze, wybieraj te ciężkie – będzie to oznaczało, że są soczyste. Po połączeniu szpinaku z owocami, dodaj do nich pokrojoną w kostkę mozzarellę light oraz orzeszki pinii. Dzięki podprażeniu ich na suchej patelni, będą bardziej chrupiące. Łatwo je przypalić, więc zdejmij je z palnika, jak tylko nabiorą lekko złocistego koloru. Gotową sałatkę polej sosem typu włoskiego. Zrobisz go bez problemu według instrukcji na opakowaniu. Do jego przygotowania użyj oliwy z oliwek. Serwuj lekką sałatkę ze szpinakiem i pomarańczą na zdrowe drugie śniadanie lub kolację! Życzymy smacznego.