Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą
łatwe
1865 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
125 gramów
250 gramów
70 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Szpinak umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i usuń błonki. Suszone pomidorki pokrój w paski, mozzarellę w kostkę.
Krok 2
Orzechy podpraż na patelni.
Krok 3
Sos wykonaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4
Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski, polej sosem i posyp orzeszkami.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Świeży, zdrowy i fit młody szpinak to doskonała podstawa wielu różnorodnych sałatek. Jest delikatny, chrupiący i wyjątkowo dobrze smakuje w połączeniu z kwaśnymi owocami oraz miękkimi serami. Wybierz szpinak o intensywnie zielonych i gładkich liściach. Sprawdź przy tym, czy nie są uszkodzone lub pogniecione. Opłucz go dokładnie przed podaniem, a następnie osusz. Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a cząstki pomarańczy obierz z błonek. Kupując pomarańcze, wybieraj te ciężkie – będzie to oznaczało, że są soczyste. Po połączeniu szpinaku z owocami, dodaj do nich pokrojoną w kostkę mozzarellę light oraz orzeszki pinii. Dzięki podprażeniu ich na suchej patelni, będą bardziej chrupiące. Łatwo je przypalić, więc zdejmij je z palnika, jak tylko nabiorą lekko złocistego koloru. Gotową sałatkę polej sosem typu włoskiego. Zrobisz go bez problemu według instrukcji na opakowaniu. Do jego przygotowania użyj oliwy z oliwek. Serwuj lekką sałatkę ze szpinakiem i pomarańczą na zdrowe drugie śniadanie lub kolację! Życzymy smacznego.