Chrupiące warzywa z patelni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

129 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

370 osób wydrukowało

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

10 gramów

4 sztuki

2 sztuki

0 gramów

1 sztuka

3 sztuki

300 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na małe różyczki i sparz je w gotującej się wodzie przez 4 minuty. Cukinie przekrój na pół po długości i pokrój w półplastry. Marchew również pokrój w plastry i zanurz w gotującej się wodzie na 4 minuty.

Krok 2

Posiekaj czosnek, chili, zetrzyj imbir. Posiekaj natkę kolendry.

Krok 3

Na patelni, najlepiej woku, podgrzej olej, czosnek i chili. Gdy olej zrobi się gorący, od razu dodaj pozostałe warzywa. Wszystko razem smaż 5- 6 minut, ciągle mieszając. Do gorących już warzyw na koniec dodaj szpinak, imbir i bulionetkę. Pomieszaj jeszcze kilka razy, upewniając się, że bulionetka się rozpuściła.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do warzyw dodaj jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego.

0

Opinie o przepisie

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące warzywa z patelni Chrupiące warzywa z patelni

Szukasz inspiracji na danie wegańskie? Koniecznie sprawdź przepis na smaczne warzywa z patelni. Ich sekretem jest dobór odpowiednich składników. Brokuł doskonale łączy się z marchwią, cukinią i szpinakiem. Smak podkreśla czosnek, ostra papryka chili i starty na drobnych oczkach tarki świeży imbir. Najlepsze efekty uzyskasz wówczas, gdy warzywa będziesz smażyć w woku. Składniki wrzucaj kolejno na rozgrzany olej sezamowy: zaczynając od cebuli i czosnku, kończąc na szpinaku. Ułatwisz sobie proces smażenia, jeśli wcześniej podgotujesz brokuł i marchew. Smak gotowych warzyw z patelni dobrze podkreśli niewielka ilość sosu sojowego. Pasować będzie do nich również garstka zmiażdżonych w moździerzu orzechów włoskich lub nerkowców. Wykorzystaj też ziarna sezamu i drobno posiekaną natkę świeżej kolendry do posypania gotowych warzyw. W połączeniu z ryżem basmati lub kaszą jaglaną i grillowanymi plastrami tofu, stworzą smaczny obiad wegetariański. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis na to danie.