Chrupiące warzywa z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chrupiące warzywa z patelni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

180 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

538 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

300 gramów

3 sztuki

3 łyżki

10 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na małe różyczki i sparz je w gotującej się wodzie przez 4 minuty. Cukinie przekrój na pół po długości i pokrój w półplastry. Marchew również pokrój w plastry i zanurz w gotującej się wodzie na 4 minuty.

Krok 2

Posiekaj czosnek, chili, zetrzyj imbir. Posiekaj natkę kolendry.

Krok 3

Na patelni, najlepiej woku, podgrzej olej, czosnek i chili. Gdy olej zrobi się gorący, od razu dodaj pozostałe warzywa. Wszystko razem smaż 5- 6 minut, ciągle mieszając. Do gorących już warzyw na koniec dodaj szpinak, imbir i bulionetkę. Pomieszaj jeszcze kilka razy, upewniając się, że bulionetka się rozpuściła.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do warzyw dodaj jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące warzywa z patelni Chrupiące warzywa z patelni

Szukasz inspiracji na danie wegańskie? Koniecznie sprawdź przepis na smaczne warzywa z patelni. Ich sekretem jest dobór odpowiednich składników. Brokuł doskonale łączy się z marchwią, cukinią i szpinakiem. Smak podkreśla czosnek, ostra papryka chili i starty na drobnych oczkach tarki świeży imbir. Najlepsze efekty uzyskasz wówczas, gdy warzywa będziesz smażyć w woku. Składniki wrzucaj kolejno na rozgrzany olej sezamowy: zaczynając od cebuli i czosnku, kończąc na szpinaku. Ułatwisz sobie proces smażenia, jeśli wcześniej podgotujesz brokuł i marchew. Smak gotowych warzyw z patelni dobrze podkreśli niewielka ilość sosu sojowego. Pasować będzie do nich również garstka zmiażdżonych w moździerzu orzechów włoskich lub nerkowców. Wykorzystaj też ziarna sezamu i drobno posiekaną natkę świeżej kolendry do posypania gotowych warzyw. W połączeniu z ryżem basmati lub kaszą jaglaną i grillowanymi plastrami tofu, stworzą smaczny obiad wegetariański. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis na to danie.