Chrupiące warzywa z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące warzywa z patelni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

414 osób wydrukowało

Pobierz pdf

607 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

300 gramów

3 sztuki

3 łyżki

10 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na małe różyczki i sparz je w gotującej się wodzie przez 4 minuty. Cukinie przekrój na pół po długości i pokrój w półplastry. Marchew również pokrój w plastry i zanurz w gotującej się wodzie na 4 minuty.

Krok 2

Posiekaj czosnek, chili, zetrzyj imbir. Posiekaj natkę kolendry.

Krok 3

Na patelni, najlepiej woku, podgrzej olej, czosnek i chili. Gdy olej zrobi się gorący, od razu dodaj pozostałe warzywa. Wszystko razem smaż 5- 6 minut, ciągle mieszając. Do gorących już warzyw na koniec dodaj szpinak, imbir i bulionetkę. Pomieszaj jeszcze kilka razy, upewniając się, że bulionetka się rozpuściła.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do warzyw dodaj jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące warzywa z patelni Chrupiące warzywa z patelni

Szukasz inspiracji na bogate w smaku danie wegańskie? Koniecznie sprawdź przepis na apetyczne warzywa z patelni. Ich sekretem jest dobór odpowiednich składników. Brokuł doskonale łączy się z marchwią, cukinią i szpinakiem. Smak smażonych warzyw na patelni podkreśla czosnek, ostra papryka chili i starty na drobnych oczkach tarki świeży imbir. Z warzywami na patelnię będzie różnorodnie, aromatycznie i pysznie!

Dla kogo? Najlepsze efekty uzyskasz wówczas, gdy warzywa będziesz smażyć w woku. Rozwiązanie w sam raz fanów azjatyckich akcentów w posiłkach. Składniki wrzucaj kolejno na rozgrzany olej sezamowy: zaczynając od cebuli i czosnku, kończąc na szpinaku. Ułatwisz sobie proces smażenia, jeśli wcześniej podgotujesz brokuł i marchew. Wegański przepis na warzywa z patelni zdecydowanie usprawni i uprzyjemni komponowanie roślinnego jadłospisu.

Na jaką okazję? Przysmak ten może pełnić funkcję samodzielnego, wegańskiego posiłku lub dodatku. Chrupiące warzywa z patelni do obiadu przypadną do gustu również tym osobom, które na co dzień nie stronią od kotletów czy innych mięsnych specjałów. Pamiętaj o nich, gdy organizujesz obiad lub kolację, na które zapraszasz znajomych. Warto mieć w zanadrzu roślinną alternatywę posiłku taką jak warzywa smażone na patelni.

Czy wiesz, że? Jak zrobić warzywa na patelni, by jeszcze mocniej zaakcentować inspiracje kuchnią orientalną? Dorzuć do receptury na warzywa z patelni pędy bambusa, a pod sam koniec smażenia dodaj także kapustę pak choi. Według ogólnej zasady związanej z przygotowywaniem warzyw na patelnię, kluczowe jest krojenie ich na kawałki o podobnej wielkości, by usmażyły się równomiernie.

Dla urozmaicenia: Smak gotowych warzyw z patelni dobrze podkreśli niewielka ilość sosu sojowego. Pasować będzie do nich również garstka zmiażdżonych w moździerzu orzechów włoskich lub nerkowców. Wykorzystaj też ziarna sezamu i drobno posiekaną natkę świeżej kolendry do posypania gotowych warzyw. W połączeniu z ryżem basmati lub kaszą jaglaną i grillowanymi plastrami tofu, smażone warzywa na patelni stworzą smaczny obiad wegetariański. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis, jak zrobić warzywa na patelni.