
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
300 gramów
3 sztuki
3 łyżki
10 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły podziel na małe różyczki i sparz je w gotującej się wodzie przez 4 minuty. Cukinie przekrój na pół po długości i pokrój w półplastry. Marchew również pokrój w plastry i zanurz w gotującej się wodzie na 4 minuty.
Krok 2
Posiekaj czosnek, chili, zetrzyj imbir. Posiekaj natkę kolendry.
Krok 3
Na patelni, najlepiej woku, podgrzej olej, czosnek i chili. Gdy olej zrobi się gorący, od razu dodaj pozostałe warzywa. Wszystko razem smaż 5- 6 minut, ciągle mieszając. Do gorących już warzyw na koniec dodaj szpinak, imbir i bulionetkę. Pomieszaj jeszcze kilka razy, upewniając się, że bulionetka się rozpuściła.

Dobra rada:
Do warzyw dodaj jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące warzywa z patelni
Szukasz inspiracji na bogate w smaku danie wegańskie? Koniecznie sprawdź przepis na apetyczne warzywa z patelni. Ich sekretem jest dobór odpowiednich składników. Brokuł doskonale łączy się z marchwią, cukinią i szpinakiem. Smak smażonych warzyw na patelni podkreśla czosnek, ostra papryka chili i starty na drobnych oczkach tarki świeży imbir. Z warzywami na patelnię będzie różnorodnie, aromatycznie i pysznie!
Dla kogo? Najlepsze efekty uzyskasz wówczas, gdy warzywa będziesz smażyć w woku. Rozwiązanie w sam raz fanów azjatyckich akcentów w posiłkach. Składniki wrzucaj kolejno na rozgrzany olej sezamowy: zaczynając od cebuli i czosnku, kończąc na szpinaku. Ułatwisz sobie proces smażenia, jeśli wcześniej podgotujesz brokuł i marchew. Wegański przepis na warzywa z patelni zdecydowanie usprawni i uprzyjemni komponowanie roślinnego jadłospisu.
Na jaką okazję? Przysmak ten może pełnić funkcję samodzielnego, wegańskiego posiłku lub dodatku. Chrupiące warzywa z patelni do obiadu przypadną do gustu również tym osobom, które na co dzień nie stronią od kotletów czy innych mięsnych specjałów. Pamiętaj o nich, gdy organizujesz obiad lub kolację, na które zapraszasz znajomych. Warto mieć w zanadrzu roślinną alternatywę posiłku taką jak warzywa smażone na patelni.
Czy wiesz, że? Jak zrobić warzywa na patelni, by jeszcze mocniej zaakcentować inspiracje kuchnią orientalną? Dorzuć do receptury na warzywa z patelni pędy bambusa, a pod sam koniec smażenia dodaj także kapustę pak choi. Według ogólnej zasady związanej z przygotowywaniem warzyw na patelnię, kluczowe jest krojenie ich na kawałki o podobnej wielkości, by usmażyły się równomiernie.
Dla urozmaicenia: Smak gotowych warzyw z patelni dobrze podkreśli niewielka ilość sosu sojowego. Pasować będzie do nich również garstka zmiażdżonych w moździerzu orzechów włoskich lub nerkowców. Wykorzystaj też ziarna sezamu i drobno posiekaną natkę świeżej kolendry do posypania gotowych warzyw. W połączeniu z ryżem basmati lub kaszą jaglaną i grillowanymi plastrami tofu, smażone warzywa na patelni stworzą smaczny obiad wegetariański. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis, jak zrobić warzywa na patelni.


































