
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
300 gramów
3 sztuki
3 łyżki
10 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły podziel na małe różyczki i sparz je w gotującej się wodzie przez 4 minuty. Cukinie przekrój na pół po długości i pokrój w półplastry. Marchew również pokrój w plastry i zanurz w gotującej się wodzie na 4 minuty.
Krok 2
Posiekaj czosnek, chili, zetrzyj imbir. Posiekaj natkę kolendry.
Krok 3
Na patelni, najlepiej woku, podgrzej olej, czosnek i chili. Gdy olej zrobi się gorący, od razu dodaj pozostałe warzywa. Wszystko razem smaż 5- 6 minut, ciągle mieszając. Do gorących już warzyw na koniec dodaj szpinak, imbir i bulionetkę. Pomieszaj jeszcze kilka razy, upewniając się, że bulionetka się rozpuściła.

Dobra rada:
Do warzyw dodaj jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące warzywa z patelni
Szukasz inspiracji na bogate w smaku danie wegańskie? Koniecznie sprawdź przepis na apetyczne warzywa z patelni. Ich sekretem jest dobór odpowiednich składników. Brokuł doskonale łączy się z marchwią, cukinią i szpinakiem. Smak smażonych warzyw na patelni podkreśla czosnek, ostra papryka chili i starty na drobnych oczkach tarki świeży imbir. Z warzywami na patelnię będzie różnorodnie, aromatycznie i pysznie!
Dla kogo? Najlepsze efekty uzyskasz wówczas, gdy warzywa będziesz smażyć w woku. Rozwiązanie w sam raz fanów azjatyckich akcentów w posiłkach. Składniki wrzucaj kolejno na rozgrzany olej sezamowy: zaczynając od cebuli i czosnku, kończąc na szpinaku. Ułatwisz sobie proces smażenia, jeśli wcześniej podgotujesz brokuł i marchew. Wegański przepis na warzywa z patelni zdecydowanie usprawni i uprzyjemni komponowanie roślinnego jadłospisu.
Na jaką okazję? Przysmak ten może pełnić funkcję samodzielnego, wegańskiego posiłku lub dodatku. Chrupiące warzywa z patelni do obiadu przypadną do gustu również tym osobom, które na co dzień nie stronią od kotletów czy innych mięsnych specjałów. Pamiętaj o nich, gdy organizujesz obiad lub kolację, na które zapraszasz znajomych. Warto mieć w zanadrzu roślinną alternatywę posiłku taką jak warzywa smażone na patelni.
Czy wiesz, że? Jak zrobić warzywa na patelni, by jeszcze mocniej zaakcentować inspiracje kuchnią orientalną? Dorzuć do receptury na warzywa z patelni pędy bambusa, a pod sam koniec smażenia dodaj także kapustę pak choi. Według ogólnej zasady związanej z przygotowywaniem warzyw na patelnię, kluczowe jest krojenie ich na kawałki o podobnej wielkości, by usmażyły się równomiernie.
Dla urozmaicenia: Smak gotowych warzyw z patelni dobrze podkreśli niewielka ilość sosu sojowego. Pasować będzie do nich również garstka zmiażdżonych w moździerzu orzechów włoskich lub nerkowców. Wykorzystaj też ziarna sezamu i drobno posiekaną natkę świeżej kolendry do posypania gotowych warzyw. W połączeniu z ryżem basmati lub kaszą jaglaną i grillowanymi plastrami tofu, smażone warzywa na patelni stworzą smaczny obiad wegetariański. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis, jak zrobić warzywa na patelni.