Jak zrobić nuggetsy w piekarniku, a jak na patelni?
Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce. Zapraszamy!
Jak zrobić nuggetsy w panierce – sposób na chrupiące kąski z kurczaka
Kurczak to mięso, które jest niezwykle uniwersalne w smaku. Smażony, pieczony, gotowany – każda wersja dobrze sprawdzi się jako propozycja obiadowa. My jednak skupiamy się na niewielkich kąskach kurczaka w chrupiącej panierce. Domowe nuggetsy to potrawa, która zasmakuje zarówno młodszym, jak i starszym. Są łatwe do przyrządzenia i nie potrzeba do nich zbyt wielu składników.
Bazą do nuggetsów jest oczywiście pierś z kurczaka, zadbajcie więc o świeże mięso, bez którego nie uda Wam się przyrządzić tej potrawy. Kluczowe będą również składniki na panierkę i dodatki. Możecie przygotować nuggetsy na patelni lub zdecydować się na piekarnik. To jak, którą opcję wybieracie?
Jak pokroić pierś z kurczaka na nuggetsy?
Jak zrobić domowe nuggetsy z piekarnika? W pierwszej kolejności mięso należy odpowiednio pokroić.
Możecie przygotować nuggetsy na dwa sposoby:
- Pierwszym z nich będzie wykorzystanie kawałków kurczaka. Pokrójcie mięso drobiowe na cienkie paseczki lub małe kwadraciki.
- Drugim sposobem będzie wykorzystanie gotowego mięsa mielonego, z którego uformujecie niewielkie kąski.
To od was zależy jaka forma kurczaka najbardziej Wam odpowiada, obie naprawdę dobrze smakują.
Jak zrobić domowe nuggetsy? Panierka kluczem do sukcesu
Niezwykle istotna jest kwestia panierki, którą obtoczycie nuggetsy. Możecie zdecydować się na klasykę z bułki tartej, która zawsze dobrze smakuje. Jeżeli jednak chcielibyście spróbować czegoś nowego, to w szczególności polecamy Wam panierkę z płatków kukurydzianych! To pyszne rozwiązanie, dzięki któremu kurczak będzie bardzo chrupiący.
Jak zrobić nuggetsy w piekarniku?
- Zacznijcie od dokładnego umycia piersi z kurczaka, pokrójcie ją na niewielkie kawałki w kształcie kwadratów
- Czas na przyprawy! Pokrojone mięso posypcie ulubionymi dodatkami, my w szczególności polecamy Wam czosnek i paprykę wędzoną.
- Odłóżcie mięso na pół godziny do lodówki – ta czynność pozwoli lepiej wchłonąć się przyprawom.
- Roztrzepcie w miseczce jedno jajko, a w drugim naczyniu pomieszajcie płatki kukurydziane z bułką tartą.
- Kawałki kurczaka obtoczcie w jajku, a następnie w panierce. Odkładajcie mięso na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia, blachę.
- Czas na pieczenie w piekarniku! Ustawcie urządzenie na 200 stopni i włóżcie do środka nuggetsy. Czas pieczenia powinien wynieść około pół godziny. Gotowe!
Piekarnik to urządzenie, które pozwoli Wam w szybki sposób przyrządzić mięso. Czy są jednak inne alternatywy? Jak zrobić nuggetsy w domu na patelni? Proces przygotowania mięsa będzie wyglądał tak samo, najpierw przygotujcie pierś z kurczaka i panierkę. Następnie wrzućcie mięso na patelnię i smażcie, aż do uzyskania złocistej barwy. Gotowe!
Nuggetsy na obiad – nasze propozycje
Jak zrobić domowe nuggetsy? To już wiecie! Koniecznie sprawdźcie kilka niestandardowych pomysłów na przyrządzenie tego przysmaku.
Lubicie ciekawe smaki? Musicie przygotować nuggetsy z kokosem, które z pewnością przypadną Wam do gustu. Jeżeli jednak wolicie tradycyjne rozwiązania, to postawcie na nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych.
Nie przepadacie za mięsem z kurczaka? Nic straconego! Nuggetsy z ryby również świetnie się sprawdzą. Przygotujcie je w domu i cieszcie się pysznym obiadem.
Komentarze (0)