Jak zrobić panierkę do nuggetsów, by otrzymać przekąskę podobną do tej, jaką znamy z barów typu fast food? Jest na to sposób, i to nie jeden! Domowa panierka do nuggestów może być równie chrupiąca, co ta gotowa. Przekonasz się o tym, testując poniższe przepisy.

Domowa panierka do nuggetsów na dwa sposoby

Wykonanie panierki na nuggetsy nie jest skomplikowane. Nie potrzeba do tego ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, ani specjalistycznego sprzętu. Niezbędne składniki zapewne znajdziesz w swojej kuchni. Jak więc uzyskać aromatyczną i chrupką panierkę do nuggetsów? Proponujemy wypróbować poniższe dwa sposoby.

Chrupiąca panierka do nuggetsów z płatków kukurydzianych

Do wykonania panierki z płatków kukurydzianych potrzebujemy:

  • 1 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajka,
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych,
  • soli oraz pieprzu.

W misce miksujemy na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz papryką. Następnie do masy wrzucamy kawałki mięsa i mieszamy. Płatki kukurydziane kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze. Kolejnym krokiem jest obtoczenie kurczaka pokrytego masą w przygotowanych płatkach. Do przygotowania potrawy wcale nie potrzebujemy smażenia na głębokim oleju. Możemy wykorzystać piekarnik i przy okazji ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Filety pokryte panierką układamy na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Panierka do nuggetsów bez płatków

Jak zrobić panierkę do nuggetsów bez płatków kukurydzianych? Płatki możemy zastąpić mąką lub bułką tartą. Do przygotowania takiej panierki potrzebujemy:

  • maślanki lub mleka,
  • około 6 łyżek stołowych bułki tartej lub mąki,
  • 2 łyżeczek curry,
  • 1 łyżeczki kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 płaskiej łyżeczki przyprawy garam masala (opcjonalnie),
  • odrobiny pieprzu.

Kawałki kurczaka umieszczamy w głębokim naczyniu, do którego wlewamy mleko lub maślankę. Odstawiamy mięso na kilka minut, a sypkie produkty mieszamy w misce. Następnie każdy z kawałków kurczaka wyjmujemy z mleka/maślanki i po kolei obtaczamy w mące lub bułce tartej. Tak przygotowane nuggetsy równomiernie smażymy na głębokim oleju. Do smażenia sprawdzi się głęboka patelnia, frytkownica lub garnek.

Z czym podawać domowe nuggetsy?

Nuggetsy domowej roboty to prosty i szybki sposób na smaczną przekąskę. Są doskonałą alternatywą dla gotowych fast foodów i smakują równie dobrze, jeśli nie lepiej. Co więcej, możemy nadać nuggetsom dowolny charakter, dodając do panierki ulubione przyprawy.

Smakowite nuggetsy mogą być alternatywą dla kotletów, chrupiącym dodatkiem do sałatek, a także sprawdzoną przekąską na spotkania ze znajomymi. Niezależnie od formy podania warto przygotować do nich sos. Apetyczne kawałki kurczaka w chrupiącej panierce doskonale smakują z dipem czosnkowym, albo dipem pomidorowym.