Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco. Zastanawiacie się, jak używać panierki panko, co to za składnik, a także co wyróżnia ją na tle innych tego typu produktów? Przyjrzyjcie się jej bliżej, a szybko docenicie walory smakowe oraz wszechstronność panierki rodem z Japonii.

Panierka panko – co to jest?

Nazwa może brzmieć odrobinę egzotycznie, lecz panko okazuje się nieskomplikowanym produktem, otrzymywanym z pszennego pieczywa. Czym więc różni się od klasycznej bułki tartej? Stopień rozdrobnienia panierki panko jest zdecydowanie mniejszy. Składa się ona z płatków o długości około pół centymetra. Dzięki temu podczas smażenia potrawy nie są aż tak nasiąknięte tłuszczem, a dodatkowo za sprawą panierki panko stają się bardziej chrupiące.

Różne rodzaje panierki panko – skład

Panko dzieli się na dwa rodzaje:- panierkę białą, produkowaną z samego miąższu pieczywa – bez skórki;- panierkę ciemną (o brązowym zabarwieniu), do której zrobienia użyte zostały i miąższ, i skórka.Panko można znaleźć w dużych supermarketach oraz sklepach z żywnością orientalną. Podczas zakupów trzeba zachować czujność, ponieważ w składzie panko mogą znaleźć się niekoniecznie pożądane konserwanty. Skoro jednak wiadomo już, co to jest panko, czemu by nie przygotować jej samodzielnie?

Jak zrobić panierkę panko?

Do zrobienia panierki panko używamy wyłącznie chleba tostowego. Podczas pierwszych doświadczeń z przygotowaniem panierki panko proponujemy wyeliminować skórkę i wykorzystać wyłącznie miękki miąższ, który można rękoma podzielić na mniejsze kawałki. Przydatnym sprzętem okaże się blender lub malakser, który szybko rozdrobni chleb.Piekarnik rozgrzejcie do temperatury nie wyższej niż 150°C. Brytfannę albo blachę do pieczenia wyłóżcie pergaminem, następnie rozsypcie równomiernie kawałki pieczywa. Efekt, który chcecie osiągnąć to jego wysuszenie. Zwróćcie uwagę, by wyłączyć piec zanim panierka zyska złoty kolor. Zbyt mocno przypieczona panierka panko, podczas dalszej obróbki kulinarnej może nabrać gorzkiego smaku.

Do czego używać panko?

Nie trzeba być fanem kuchni orientalnej, by znaleźć dla japońskiej panierki zastosowanie podczas codziennego gotowania. Z bardzo dobrymi rezultatami można używać jej do panierowania schabowych albo kotletów drobiowych. Panierka panko świetnie pasuje do ryb i owoców morza, w tym krewetek. Jest pysznym dodatkiem do pulpetów – mięsnych i warzywnych. Można wykorzystać ją jako element farszu, dzięki któremu masa będzie bardziej zwarta.

Panko opanowuje kuchnie!

W tym miejscu nie mamy na myśli wyłącznie restauracji, które serwują egzotyczne potrawy. Proste w przygotowaniu placki rybne z ciecierzycą to doskonały wstęp do zwiększenia ilości ryb w menu. O panko nie należy zapominać, przyrządzając ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun. Macie ochotę na coś naprawdę nietuzinkowego? Zerknijcie na izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem, w których wyraziste przyprawy idealnie podkreślają smak mielonego mięsa. Najwyższa pora przekonać się, jak przydatna będzie panierka panko, gdy mowa o diecie bezmięsnej. Swoją wege przygodę dobrze jest zacząć od kotletów z groszku. Szybko nabierzecie wiatru w żagle, zwłaszcza gdy pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem wylądują na talerzach. Jesteśmy pewni, że kotletów portobello z burakiem i serem kozim jeszcze nie mieliście okazji próbować – czas nadrobić zaległości, wypróbowując jednocześnie nasze wskazówki na to, jak zrobić panierkę panko do chrupiących kotlecików. Posiłek uzupełnijcie frytkami z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym, lecz trzeba przyznać, że solo też prezentują się nadzwyczajnie.