Placki rybne z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki rybne z ciecierzycą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

69 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

5 sztuk

3 cm

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

400 gramów

5 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir zetrzyj na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Posiekaj czosnek, chili i estragon.

Placki rybne z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Bułkę tartą wymieszaj z przyprawą Za’atar Knorr.

Placki rybne z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera umieść 0,25 części ryby, dodaj śmietanę, jajko, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj, tak aby powstała gładka pasta. Pozostałą część ryby pokrój w drobną kosteczkę.

Placki rybne z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Połącz posiekaną rybę z musem rybnym, ciecierzycą, orzeszkami pinii, estragonem, kminem rzymskim, czosnkiem oraz papryczką chili. Z powstałej masy uformuj małe kulki, obtocz je w bułce tartej wymieszanej z przyprawą Za’atar Knorr i rozpłaszcz, tak aby miały ok. 1 cm grubości.

Placki rybne z ciecierzycą - Krok 4

Krok 5

Smaż na oliwie z obu stron po kilka minut, aż kotleciki będą rumiane i usmażone w środku.

Placki rybne z ciecierzycą - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kotleciki z ryby podawaj z sosem tahini lub jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki rybne z ciecierzycąPlacki rybne z ciecierzycą

Placki w wersji wytrawnej – na słono – to znany i lubiany przepis na obiad. Z reguły przygotowywane z ziemniaków z dodatkiem farszu – zarówno z mięsa, jak i jogurtu. Ciekawą alternatywą może okazać się przepis na placki rybne z ciecierzycą. Pierwsze słyszysz? Ryba z dodatkiem imbiru, cytryny, orzeszków pinii i aromatycznych przypraw – ta receptura nie ma sobie równych!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które uwielbiają przyprawy. W tym przepisie jest ich pod dostatkiem!

Na jaką okazję?

Na obiad w domu, pracy lub w szkole. Placki rybne z ciecierzycą możesz przygotować nawet dzień wcześniej i zapakować je do pudełka na wynos.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca to rodzaj rośliny strączkowej. Ze względu na swoje właściwości jest chętnie wykorzystywana w dietach wegetariańskiej i wegańskiej. Z jej użyciem można przygotować całą gamę różnorodnych posiłków.

Dla urozmaicenia:

Placki rybne podawaj z sosem tahini lub jogurtem.