Placki rybne z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki rybne z ciecierzycą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

53 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

5 sztuk

3 cm

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

400 gramów

5 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir zetrzyj na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Posiekaj czosnek, chili i estragon.

Placki rybne z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Bułkę tartą wymieszaj z przyprawą Za’atar Knorr.

Placki rybne z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera umieść 0,25 części ryby, dodaj śmietanę, jajko, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj, tak aby powstała gładka pasta. Pozostałą część ryby pokrój w drobną kosteczkę.

Placki rybne z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Połącz posiekaną rybę z musem rybnym, ciecierzycą, orzeszkami pinii, estragonem, kminem rzymskim, czosnkiem oraz papryczką chili. Z powstałej masy uformuj małe kulki, obtocz je w bułce tartej wymieszanej z przyprawą Za’atar Knorr i rozpłaszcz, tak aby miały ok. 1 cm grubości.

Placki rybne z ciecierzycą - Krok 4

Krok 5

Smaż na oliwie z obu stron po kilka minut, aż kotleciki będą rumiane i usmażone w środku.

Placki rybne z ciecierzycą - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kotleciki z ryby podawaj z sosem tahini lub jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki rybne z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki rybne z ciecierzycąPlacki rybne z ciecierzycą

Placki w wersji wytrawnej – na słono – to znany i lubiany przepis na obiad. Z reguły przygotowywane z ziemniaków z dodatkiem farszu – zarówno z mięsa, jak i jogurtu. Ciekawą alternatywą może okazać się przepis na placki rybne z ciecierzycą. Pierwsze słyszysz? Ryba z dodatkiem imbiru, cytryny, orzeszków pinii i aromatycznych przypraw – ta receptura nie ma sobie równych!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które uwielbiają przyprawy. W tym przepisie jest ich pod dostatkiem!

Na jaką okazję?

Na obiad w domu, pracy lub w szkole. Placki rybne z ciecierzycą możesz przygotować nawet dzień wcześniej i zapakować je do pudełka na wynos.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca to rodzaj rośliny strączkowej. Ze względu na swoje właściwości jest chętnie wykorzystywana w dietach wegetariańskiej i wegańskiej. Z jej użyciem można przygotować całą gamę różnorodnych posiłków.

Dla urozmaicenia:

Placki rybne podawaj z sosem tahini lub jogurtem.