
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
5 sztuk
3 cm
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
30 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
400 gramów
5 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Imbir zetrzyj na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Posiekaj czosnek, chili i estragon.

Krok 2
Bułkę tartą wymieszaj z przyprawą Za'atar Knorr.

Krok 3
W kielichu miksera umieść 0,25 części ryby, dodaj śmietanę, jajko, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj, tak aby powstała gładka pasta. Pozostałą część ryby pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 4
Połącz posiekaną rybę z musem rybnym, ciecierzycą, orzeszkami pinii, estragonem, kminem rzymskim, czosnkiem oraz papryczką chili. Z powstałej masy uformuj małe kulki, obtocz je w bułce tartej wymieszanej z przyprawą Za'atar Knorr i rozpłaszcz, tak aby miały ok. 1 cm grubości.

Krok 5
Smaż na oliwie z obu stron po kilka minut, aż kotleciki będą rumiane i usmażone w środku.


Dobra rada:
Kotleciki z ryby podawaj z sosem tahini lub jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki rybne z ciecierzycą
Placki w wersji wytrawnej – na słono – to znany i lubiany przepis na obiad. Z reguły przygotowywane z ziemniaków z dodatkiem farszu – zarówno z mięsa, jak i jogurtu. Ciekawą alternatywą może okazać się przepis na placki rybne z ciecierzycą. Pierwsze słyszysz? Ryba z dodatkiem imbiru, cytryny, orzeszków pinii i aromatycznych przypraw – ta receptura nie ma sobie równych!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które uwielbiają przyprawy. W tym przepisie jest ich pod dostatkiem!
Na jaką okazję?
Na obiad w domu, pracy lub w szkole. Placki rybne z ciecierzycą możesz przygotować nawet dzień wcześniej i zapakować je do pudełka na wynos.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca to rodzaj rośliny strączkowej. Ze względu na swoje właściwości jest chętnie wykorzystywana w dietach wegetariańskiej i wegańskiej. Z jej użyciem można przygotować całą gamę różnorodnych posiłków.
Dla urozmaicenia:
Placki rybne podawaj z sosem tahini lub jogurtem.


































