
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
5 sztuk
3 cm
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
30 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
400 gramów
5 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Imbir zetrzyj na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Posiekaj czosnek, chili i estragon.

Krok 2
Bułkę tartą wymieszaj z przyprawą Za'atar Knorr.

Krok 3
W kielichu miksera umieść 0,25 części ryby, dodaj śmietanę, jajko, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj, tak aby powstała gładka pasta. Pozostałą część ryby pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 4
Połącz posiekaną rybę z musem rybnym, ciecierzycą, orzeszkami pinii, estragonem, kminem rzymskim, czosnkiem oraz papryczką chili. Z powstałej masy uformuj małe kulki, obtocz je w bułce tartej wymieszanej z przyprawą Za'atar Knorr i rozpłaszcz, tak aby miały ok. 1 cm grubości.

Krok 5
Smaż na oliwie z obu stron po kilka minut, aż kotleciki będą rumiane i usmażone w środku.


Dobra rada:
Kotleciki z ryby podawaj z sosem tahini lub jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki rybne z ciecierzycą
Placki w wersji wytrawnej – na słono – to znany i lubiany przepis na obiad. Z reguły przygotowywane z ziemniaków z dodatkiem farszu – zarówno z mięsa, jak i jogurtu. Ciekawą alternatywą może okazać się przepis na placki rybne z ciecierzycą. Pierwsze słyszysz? Ryba z dodatkiem imbiru, cytryny, orzeszków pinii i aromatycznych przypraw – ta receptura nie ma sobie równych!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które uwielbiają przyprawy. W tym przepisie jest ich pod dostatkiem!
Na jaką okazję?
Na obiad w domu, pracy lub w szkole. Placki rybne z ciecierzycą możesz przygotować nawet dzień wcześniej i zapakować je do pudełka na wynos.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca to rodzaj rośliny strączkowej. Ze względu na swoje właściwości jest chętnie wykorzystywana w dietach wegetariańskiej i wegańskiej. Z jej użyciem można przygotować całą gamę różnorodnych posiłków.
Dla urozmaicenia:
Placki rybne podawaj z sosem tahini lub jogurtem.