Penne z dynią i szynką prosciutto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z dynią i szynką prosciutto

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gdy lato się kończy i nadchodzi jesień, w warzywniakach i na bazarkach pojawiają się okazałe dynie. Nie przegap tego momentu, przygotuj PENNE Z DYNIĄ I SZYNKĄ PROSCIUTTO. Od razu przygotuj także przetwory z dyni na pozostałe pory roku. Pamiętaj, że miąższ dyni można zamrażać.

Krok 2

Oliwę wlej na patelnię, do zimnej wrzuć czosnek. Podgrzewaj, aż zacznie skwierczeć, dodaj pomidory i szynkę. Smaż minutę, dodaj dynię. Ciągle mieszając smaż kolejną minutę, dodaj makaron i bazylię. Wymieszaj z ricottą, przypraw solą i pieprzem i od razu podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z dynią i szynką prosciutto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z dynią i szynką prosciutto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z dynią i szynką prosciutto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z dynią i szynką prosciutto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z dynią i szynką prosciutto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z dynią i szynką prosciutto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z dynią i szynką prosciutto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z dynią i szynką prosciutto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej