Penne z groszkiem w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z groszkiem w sosie pomidorowym

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

10 sztuk

100 gramów

1 łyżka

1 szklanka

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedź.

Krok 2

Boczek pokrój w paski, szalotki i bazylię posiekaj.

Krok 3

Boczek usmaż na maśle, dodaj szalotkę i zeszklij.

Krok 4

Wlej sos Spaghetti Bolognese, dodaj groszek i gotuj ok 5 min.

Krok 5

Serek mascarpone dodaj do sosu wraz z bazylią. Sos podgrzewaj do momentu, aż ser się rozpuści.

Krok 6

Do sosu dodaj makaron i starty parmezan (część odłóż), wymieszaj. Potrawę wyłóż na talerze. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i posyp pozostawionym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z groszkiem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z groszkiem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z groszkiem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z groszkiem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z groszkiem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z groszkiem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z groszkiem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z groszkiem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Aromatyczna kasza
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej