
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
4 łyżki
1 łyżka
0.5 pęczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę pokrój w duże kawałki, pozbywając się pestek. Następnie skrop oliwą z oliwek i grilluj na patelni grillowej, aż skórka zrobi się mocno rumiana. Po tym czasie przełóż paprykę razem z oliwą z oliwek ze smażenia do miski. Odstaw, aby chwilę ostygła.
Krok 2
Teraz pokrój paprykę w paski i wrzuć na nową patelnię. Dodaj oliwę oraz cały sok, jaki powstał podczas grillowania. Dorzuć posiekany czosnek oraz kapary. Po chwili smażenia wlej sos Spaghetti Toscana Knorr.
Krok 3
Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedź go i dodaj do sosu na patelni.
Krok 4
Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możesz dolać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Na końcu danie posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Najlepiej z pieczywem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z grillowaną papryką
Makaron z grillowaną papryką to danie uniwersalne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeżeli chcesz wypróbować nasz przepis, rozpocznij od pokrojenia papryki – pozbądź się pestek, a następnie skrop warzywo oliwą i grilluj na specjalnej patelni do momentu, aż skórka się zarumieni. Paprykę, wraz z sokiem, który powstał podczas smażenia przełóż na nową patelnię. Dodaj czosnek, kapary i sos spaghetti, który sprawi, że danie będzie miało intensywnie pomidorowy smak. Następnie ugotuj na półtwardo penne – możesz go także zastąpić innym – farfalle (w kształcie charakterystycznych kokardek) lub fusilli, który w Polsce nazywany jest świderkami. Gotowy makaron połącz z sosem i gotuj przez chwilę. Danie warto posypać startym na drobnych oczkach tarki parmezanem lub innym twardym serem. Na koniec oprósz potrawę posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Serwuj na szybki codzienny obiad. Wyraziste paprykowo-pomidorowe danie to propozycja dla amatorów śródziemnomorskich potraw. Przyrządź makaron z grillowaną papryką przy najbliższej okazji – smacznego.