Makaron z grillowaną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z grillowaną papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

445 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

4 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę pokrój w duże kawałki, pozbywając się pestek. Następnie skrop oliwą z oliwek i grilluj na patelni grillowej, aż skórka zrobi się mocno rumiana. Po tym czasie przełóż paprykę razem z oliwą z oliwek ze smażenia do miski. Odstaw, aby chwilę ostygła.

Makaron  z grillowaną papryką  - Krok 1

Krok 2

Teraz pokrój paprykę w paski i wrzuć na nową patelnię. Dodaj oliwę oraz cały sok, jaki powstał podczas grillowania. Dorzuć posiekany czosnek oraz kapary. Po chwili smażenia wlej sos Spaghetti Toscana Knorr.

Makaron  z grillowaną papryką  - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedź go i dodaj do sosu na patelni.

Makaron  z grillowaną papryką  - Krok 3

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możesz dolać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Na końcu danie posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Najlepiej z pieczywem.

Makaron  z grillowaną papryką  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron  z grillowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron  z grillowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron  z grillowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron  z grillowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron  z grillowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron  z grillowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron  z grillowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron  z grillowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron  z grillowaną papryką Makaron z grillowaną papryką

Makaron z grillowaną papryką to danie uniwersalne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeżeli chcesz wypróbować nasz przepis, rozpocznij od pokrojenia papryki – pozbądź się pestek, a następnie skrop warzywo oliwą i grilluj na specjalnej patelni do momentu, aż skórka się zarumieni. Paprykę, wraz z sokiem, który powstał podczas smażenia przełóż na nową patelnię. Dodaj czosnek, kapary i sos spaghetti, który sprawi, że danie będzie miało intensywnie pomidorowy smak. Następnie ugotuj na półtwardo penne – możesz go także zastąpić innym – farfalle (w kształcie charakterystycznych kokardek) lub fusilli, który w Polsce nazywany jest świderkami. Gotowy makaron połącz z sosem i gotuj przez chwilę. Danie warto posypać startym na drobnych oczkach tarki parmezanem lub innym twardym serem. Na koniec oprósz potrawę posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Serwuj na szybki codzienny obiad. Wyraziste paprykowo-pomidorowe danie to propozycja dla amatorów śródziemnomorskich potraw. Przyrządź makaron z grillowaną papryką przy najbliższej okazji – smacznego.