Mie goreng – przepis na indonezyjski makaron
Smażone danie mie goreng zaserwujecie na orientalny obiad lub kolację. Skład dania można dowolnie modyfikować i dopasować do własnych upodobań smakowych.
Mie goreng – co to jest?
Potrawa mie goreng wywodzi się z kuchni indonezyjskiej i malezyjskiej, a jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „smażony makaron”. W Indonezji mie goreng znajdziecie na każdym ulicznym bazarze. To danie inspirowane kuchnią chińską jest bardzo popularne również w Malezji, Brunei, Singapurze i na Filipinach. W składzie potrawy może się znaleźć pszenny lub jajeczny makaron, sos sojowy, mięso, tofu lub krewetki, warzywa oraz smażone jajko i pikantne przyprawy.
Danie podaje się z prażoną cebulką, omletem, piklami, marynowaną cebulką lub krewetkowymi krakersami. Przed podaniem makaron warto też skropić sokiem z limonki.
Mie goreng – przepis
W przepisie jest 200 g azjatyckiego makaronu, 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 2 marchewki, 1 por, 1 papryczka chilli, 2 cebulki, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, 1 mała kapusta pekińska, 3 łyżki oleju do smażenia i pieprz.
Pierś z kurczaka pokrójcie w większą kostkę, marchewki w cienkie słupki, ząbki czosnku w plasterki, cebulę w kostkę, a kapustę i pora drobno poszatkujcie. Makaron ugotujcie al dente i przelejcie zimną wodą. Rozgrzejcie olej w woku, wrzućcie marchewkę i smażcie przez 3 minuty, następnie dodajcie czosnek oraz cebulę i smażcie jeszcze 2 minuty. Wrzućcie kurczaka do woka i przesmażcie na złoto, a pod koniec dodajcie pora i kapustę, smażcie jeszcze chwilę i doprawcie chili oraz sosem sojowym.
Komentarze (0)