Makaron z sezamem czarnym - przepis: smażony | Przepisy.pl pixel

Smażony makaron w sezamie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
238 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

1

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj. Gdy tylko zmięknie, natychmiast go odcedź.

Smażony makaron w sezamie  - Krok 1

Krok 2

Białą część dymki pokrój w kostkę, szczypior w paski, a czosnek posiekaj.

Smażony makaron w sezamie  - Krok 2

Krok 3

W woku lub na patelni podsmaż na oleju sezamowym dymkę i czosnek.

Smażony makaron w sezamie  - Krok 3

Krok 4

Po chwili smażenia dodaj makaron oraz cały sezam.

Smażony makaron w sezamie  - Krok 4

Krok 5

Następnie przesuń składniki na bok i wbij jajka. Zamieszaj je, a gdy zaczną się ścinać, połącz z resztą dania.

Smażony makaron w sezamie  - Krok 5

Krok 6

Fix Knorr wymieszaj z 50 ml wody i wlej na patelnię. Całość smaż jeszcze chwilę. Przed podaniem posyp dymką i skrop sokiem z limonki.

Smażony makaron w sezamie  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony makaron w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony makaron w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony makaron w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony makaron w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony makaron w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony makaron w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony makaron w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony makaron w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony makaron w sezamie Smażony makaron w sezamie

Makaron ugotuj. Gdy tylko zmięknie, natychmiast go odcedź.