Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
60 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i wystudź.
Krok 2
Cebulę dymkę pokrój w paski. Czosnek i imbir drobno posiekaj. Kapustę pekińską pokrój w paski.
Krok 3
Na patelni lub w woku przygotuj sos. Na oleju podsmaż cebulę z czosnkiem i imbirem. Po chwili smażenia dodaj kapustę pekińską.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 100 mililitrami wody oraz słodkim sosem chilli, sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Krok 5
Wlej płyn do smażonej kapusty. Dokładnie wymieszaj i dodaj posiekaną kolendrę.
Krok 6
W szerokim rondlu podgrzej olej. Jak będzie gorący smaż ugotowany wcześniej makaron, aż napęcznieje i zrobi się chrupiący. Po usmażeniu odcedź makaron na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na głęboki talerz lub do miseczki wylej sos, na wierzchu ułóż chrupiący makaron. Natychmiast podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron chiński z kapustą pekińską
Makaron z kapustą pekińską to ciekawy sposób na przygotowanie dania popularnego w kuchni chińskiej. Tego typu potrawy często przyrządza się z kurczakiem czy owocami morza, ale w wersji bezmięsnej również smakują doskonale. Chrupiąca kapusta, delikatna cebula dymka, wyrazisty czosnek i lekko cytrusowy imbir stanowią udane i godne polecenia połączenie. Zwłaszcza jeśli podasz je w aromatycznym sosie, doprawionym typowo azjatyckimi składnikami, czyli sosem sojowym i chili, a także sokiem z cytryny, która przełamie zarówno słony, jak i słodki smak pozostałych dodatków. Zacznij od ugotowania chińskiego makaronu jajecznego, o charakterystycznych długich i poskręcanych nitkach. Po przestudzeniu możesz pociąć go na mniejsze kawałki. Odsącz go dokładnie z wody i usmaż, by stał się przyjemnie chrupiący. Wyłóż go na papierowy ręcznik, odsącz i podawaj na porcji sosu razem z warzywami. Makaron z kapustą pekińską nadawać się będzie zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!