Makaron chiński z kapustą pekińską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron chiński z kapustą pekińską

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

60 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i wystudź.

Makaron chiński z kapustą pekińską - Krok 1

Krok 2

Cebulę dymkę pokrój w paski. Czosnek i imbir drobno posiekaj. Kapustę pekińską pokrój w paski.

Makaron chiński z kapustą pekińską - Krok 2

Krok 3

Na patelni lub w woku przygotuj sos. Na oleju podsmaż cebulę z czosnkiem i imbirem. Po chwili smażenia dodaj kapustę pekińską.

Makaron chiński z kapustą pekińską - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 100 mililitrami wody oraz słodkim sosem chilli, sosem sojowym i sokiem z cytryny.

Makaron chiński z kapustą pekińską - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do smażonej kapusty. Dokładnie wymieszaj i dodaj posiekaną kolendrę.

Makaron chiński z kapustą pekińską - Krok 5

Krok 6

W szerokim rondlu podgrzej olej. Jak będzie gorący smaż ugotowany wcześniej makaron, aż napęcznieje i zrobi się chrupiący. Po usmażeniu odcedź makaron na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na głęboki talerz lub do miseczki wylej sos, na wierzchu ułóż chrupiący makaron. Natychmiast podawaj.

Makaron chiński z kapustą pekińską - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron chiński z kapustą pekińskąMakaron chiński z kapustą pekińską

Makaron z kapustą pekińską to ciekawy sposób na przygotowanie dania popularnego w kuchni chińskiej. Tego typu potrawy często przyrządza się z kurczakiem czy owocami morza, ale w wersji bezmięsnej również smakują doskonale. Chrupiąca kapusta, delikatna cebula dymka, wyrazisty czosnek i lekko cytrusowy imbir stanowią udane i godne polecenia połączenie. Zwłaszcza jeśli podasz je w aromatycznym sosie, doprawionym typowo azjatyckimi składnikami, czyli sosem sojowym i chili, a także sokiem z cytryny, która przełamie zarówno słony, jak i słodki smak pozostałych dodatków. Zacznij od ugotowania chińskiego makaronu jajecznego, o charakterystycznych długich i poskręcanych nitkach. Po przestudzeniu możesz pociąć go na mniejsze kawałki. Odsącz go dokładnie z wody i usmaż, by stał się przyjemnie chrupiący. Wyłóż go na papierowy ręcznik, odsącz i podawaj na porcji sosu razem z warzywami. Makaron z kapustą pekińską nadawać się będzie zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!