Makaron chiński z kapustą pekińską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron chiński z kapustą pekińską

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

60 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i wystudź.

Makaron chiński z kapustą pekińską - Krok 1

Krok 2

Cebulę dymkę pokrój w paski. Czosnek i imbir drobno posiekaj. Kapustę pekińską pokrój w paski.

Makaron chiński z kapustą pekińską - Krok 2

Krok 3

Na patelni lub w woku przygotuj sos. Na oleju podsmaż cebulę z czosnkiem i imbirem. Po chwili smażenia dodaj kapustę pekińską.

Makaron chiński z kapustą pekińską - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 100 mililitrami wody oraz słodkim sosem chilli, sosem sojowym i sokiem z cytryny.

Makaron chiński z kapustą pekińską - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do smażonej kapusty. Dokładnie wymieszaj i dodaj posiekaną kolendrę.

Makaron chiński z kapustą pekińską - Krok 5

Krok 6

W szerokim rondlu podgrzej olej. Jak będzie gorący smaż ugotowany wcześniej makaron, aż napęcznieje i zrobi się chrupiący. Po usmażeniu odcedź makaron na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na głęboki talerz lub do miseczki wylej sos, na wierzchu ułóż chrupiący makaron. Natychmiast podawaj.

Makaron chiński z kapustą pekińską - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron chiński z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron chiński z kapustą pekińskąMakaron chiński z kapustą pekińską

Makaron z kapustą pekińską to ciekawy sposób na przygotowanie dania popularnego w kuchni chińskiej. Tego typu potrawy często przyrządza się z kurczakiem czy owocami morza, ale w wersji bezmięsnej również smakują doskonale. Chrupiąca kapusta, delikatna cebula dymka, wyrazisty czosnek i lekko cytrusowy imbir stanowią udane i godne polecenia połączenie. Zwłaszcza jeśli podasz je w aromatycznym sosie, doprawionym typowo azjatyckimi składnikami, czyli sosem sojowym i chili, a także sokiem z cytryny, która przełamie zarówno słony, jak i słodki smak pozostałych dodatków. Zacznij od ugotowania chińskiego makaronu jajecznego, o charakterystycznych długich i poskręcanych nitkach. Po przestudzeniu możesz pociąć go na mniejsze kawałki. Odsącz go dokładnie z wody i usmaż, by stał się przyjemnie chrupiący. Wyłóż go na papierowy ręcznik, odsącz i podawaj na porcji sosu razem z warzywami. Makaron z kapustą pekińską nadawać się będzie zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!