Włoskie penne z brokułem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie penne z brokułem i pieczarkami

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

36

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

350 gramów

2 szczypty

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

350 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Penne gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 3

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy ją na złoty kolor. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.

Krok 4

Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dorzucamy je do cebuli i smażymy kilka minut.

Krok 5

Następnie do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowany brokuł oraz wkruszamy mini kostki czosnku. Delikatnie mieszamy.

Krok 6

Na koniec do całości cienką strużką wlewamy śmietanę, mieszając, żeby nam się nie zważyła.

Krok 7

Na talerz wykładamy penne, polewamy go sosem z brokułem i pieczarkami i posypujemy startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej