Włoskie penne z brokułem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie penne z brokułem i pieczarkami

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

36

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

350 gramów

2 szczypty

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

350 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Penne gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 3

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy ją na złoty kolor. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.

Krok 4

Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dorzucamy je do cebuli i smażymy kilka minut.

Krok 5

Następnie do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowany brokuł oraz wkruszamy mini kostki czosnku. Delikatnie mieszamy.

Krok 6

Na koniec do całości cienką strużką wlewamy śmietanę, mieszając, żeby nam się nie zważyła.

Krok 7

Na talerz wykładamy penne, polewamy go sosem z brokułem i pieczarkami i posypujemy startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej