Włoskie penne z brokułem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie penne z brokułem i pieczarkami

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

19

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

350 gramów

2 szczypty

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

350 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Penne gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 3

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy ją na złoty kolor. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.

Krok 4

Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dorzucamy je do cebuli i smażymy kilka minut.

Krok 5

Następnie do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowany brokuł oraz wkruszamy mini kostki czosnku. Delikatnie mieszamy.

Krok 6

Na koniec do całości cienką strużką wlewamy śmietanę, mieszając, żeby nam się nie zważyła.

Krok 7

Na talerz wykładamy penne, polewamy go sosem z brokułem i pieczarkami i posypujemy startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej