Włoskie penne z brokułem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie penne z brokułem i pieczarkami

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

36

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

350 gramów

2 szczypty

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

350 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Penne gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 3

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy ją na złoty kolor. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.

Krok 4

Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dorzucamy je do cebuli i smażymy kilka minut.

Krok 5

Następnie do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowany brokuł oraz wkruszamy mini kostki czosnku. Delikatnie mieszamy.

Krok 6

Na koniec do całości cienką strużką wlewamy śmietanę, mieszając, żeby nam się nie zważyła.

Krok 7

Na talerz wykładamy penne, polewamy go sosem z brokułem i pieczarkami i posypujemy startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie penne z brokułem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej