kurczaczek w syropie klonowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

kurczaczek w syropie klonowym

Autor: Anna Kowalska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 szczypty

1 sztuka

1.3 szklanki

1.2 łyżeczki

1.4 szklanki

1.2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

I słodkie na Dzień Dziecka i migdały dla mamy i mięso dla taty! Na dno naczynia, w którym będziemy piec kurczaka wlewamy roztopione masło.

Krok 2

Pokrojonego w średniej wielkości kawałki, umytego i osuszonego kurczaka układamy w naczyniu.

Krok 3

Resztę składników mieszamy i polewamy tym naszego kurczaka.

Krok 4

Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 50 – 60 minut.

Krok 5

Podajemy z zielonym risotto, czyli ryżem z zielonymi warzywami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • kurczaczek w syropie klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • kurczaczek w syropie klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • kurczaczek w syropie klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • kurczaczek w syropie klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • kurczaczek w syropie klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • kurczaczek w syropie klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • kurczaczek w syropie klonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • kurczaczek w syropie klonowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej