
Składniki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 szczypty
1 sztuka
1.3 szklanki
1.2 łyżeczki
1.4 szklanki
1.2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
I słodkie na Dzień Dziecka i migdały dla mamy i mięso dla taty! Na dno naczynia, w którym będziemy piec kurczaka wlewamy roztopione masło.
Krok 2
Pokrojonego w średniej wielkości kawałki, umytego i osuszonego kurczaka układamy w naczyniu.
Krok 3
Resztę składników mieszamy i polewamy tym naszego kurczaka.
Krok 4
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 50 – 60 minut.
Krok 5
Podajemy z zielonym risotto, czyli ryżem z zielonymi warzywami. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej