Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

8 sztuk

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.

Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym  - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj z 400 mililitrami zimnej wody.

Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym  - Krok 2

Krok 3

Wlej sos do cebuli, dodaj żurawinę ze słoika, suszoną i musztardę. Gotuj powoli, mieszając, przez 10 minut.

Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym  - Krok 3

Krok 4

Oscypki grilluj z obu stron, aż skórka zrobi się rumiana, a ser rozpuści się w środku. Oscypki podawaj natychmiast razem z sosem żurawinowym i pieczywem.

Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym  - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Przepyszne to góralskie przysmaki, ja mam jeszcze pomysł taki - by zamiast musztardy dodać miodku!!!! Ach jak ja lubię tą wersję i ciągnący się ser w środku!!!! A Wy? Jakie pomysły macie? Jak oscypki zajadacie? Podzielcie się z Nami i dajcie inspiracje, nich wyjątkowo smaczne będą wakacje!!! :) :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 28.06.2021

    TAK. Góralskie smaki do domu zapraszam - porę na oscypka ogłaszam! Oscypka na plastry pokroję, ja dumnie w kuchni stoję! Na patelni grillowej go u grilluję, niechaj oscypek w moim domu króluje! W miseczce dżem żurawinowy z octem balsamicznym będę mieszała - pyszny sos przygotowywała. Orzechy włoskie na patelni podprażę, ja o tym daniu marzę! Oscypki z sosem i orzechami będę podawała i kulinarną podróż w góry odbywała. SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 18.06.2021

    TAK. Co powiecie na oscypek z dodatkiem zmodyfikowanego sosu? Nowy smak pozwala skoczyć ku niebiosom. Musem brzoskiwniowym zastępuję ze słoiczka żurawinę, mam całkiem ciekawy smak w duecie z oscypkiem – a w gratisie zadowoloną gości minę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym

Cebulki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.