Sajgonki mięsne - przepis z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Sajgonki mięsne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

287 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
36 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

695 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

100 mililitrów

1 litr

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj jarzyny: Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki, cebulę posiekaj, liście kapusty pekińskiej umyj, wysusz, a następnie pokrój dość drobno. Pędy bambusa przerzuć na sitko i zostaw na chwilę do odcieknięcia. Wszystkie warzywa przełóż do miski lub głębszego garnka, dodaj odcedzone pędy bambusa oraz mięso mielone.

Sajgonki mięsne - Krok 1

Krok 2

W niewielkim rondlu wymieszaj Fix Knorr z 200 ml wody tak, by nie pozostały żadne grudki. Zagotuj, często mieszając, a następnie odstaw, dopóki trochę nie przestygnie.

Sajgonki mięsne - Krok 2

Krok 3

Schłodzoną zalewę dodaj do mięsa i wymieszaj całość z warzywami, aż powstanie farsz. Dopraw do smaku solą, jeśli jest taka potrzeba.

Sajgonki mięsne - Krok 3

Krok 4

Na szeroki talerz wlej trochę letniej wody. Wkładaj papier ryżowy i pozostawiaj na kilkanaście sekund, dopóki nie zmięknie. Następnie płaty przekładaj na ściereczkę, żeby trochę obsechł. Na środku miękkiego i osuszonego papieru kładź łyżką farsz i zawijaj od jednej strony i boków (podobnie jak naleśniki lub krokiety) w taki sposób, by nadzienie nie miało możliwości wypłynąć podczas smażenia.

Sajgonki mięsne - Krok 4

Krok 5

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i smaż sajgonki, aż będą złociste ze wszystkich stron. Podawaj z sosem sweet chilli.

Sajgonki mięsne - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Sajgonki, zwane spring rollsami, to znane danie kuchni azjatyckiej. Swoją popularność zawdzięczają między innymi temu, że są bardzo uniwersalne, można podawać je z wieloma różnymi dodatkami. Klasyczna wersja zawiera warzywa i mięso mielone (wieprzowe lub wołowe), ale spring rollsy doskonale smakują również i w wersji wegetariańskiej. Sajgonki mięsne są niezwykle proste w przygotowaniu, a po usmażeniu stają się wyjątkowo smaczne – chrupiąca warstwa papieru ryżowego otulająca soczysty farsz… to jest to!

Dla kogo?

Sajgonki z mięsem mielonym i kapustą pekińską to przekąska idealna dla wielbicieli pełnej aromatów kuchni chińskiej oraz potraw mięsno-warzywnych. Od chrupiących naleśników wprost trudno się oderwać.

Na jaką okazję?

Spring rollsy świetnie się sprawdzą nie tylko na szybki obiad, ale przede wszystkim jako przekąska podczas imprezy ze znajomymi. Sajgonki z mięsem doskonale smakują również na zimno, dlatego można je zabrać ze sobą np. na piknik, uczelnię czy do pracy.

Czy wiesz, że?

Sajgonki mięsne lub warzywne są popularnym daniem w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej oraz chińskiej. Te niewielkie naleśniczki przygotowywane z niemal przezroczystego papieru ryżowego przygotowuje się na dwa sposoby – w wersji smażonej oraz na surowo, gdzie w skład farszu wchodzi pieczone mięso oraz różnorodne jarzyny.

Dla urozmaicenia:

Ogromną zaletą sajgonek jest to, że do środka naleśników można dać wszystko to, co lubisz. Korzystając z przepisu, w każdej chwili możesz mięso czerwone zastąpić drobiem lub owocami morza. W wersji wegetariańskiej połącz pokrojone w paseczki warzywa z makaronem sojowym lub ryżowym. Dobrym rozwiązaniem będzie dodatek grzybów mun zamiast pędów bambusa. Życzymy smacznego!

4

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 20.04.2024

    Robiłam sajgonki z surowym mięsem i nic się nie przypaliło.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kozakiewicz

    Magdalena Kozakiewicz , 11.03.2023

    Wyszło super. Robiłam we frytkownicy i dosłownie 3 min wystarczyły. Dzięki za przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Rybak

    Tomasz Rybak , 26.07.2015

    Słaby ten przepis, byłem zdziwiony że nie każecie podsmażyć mięsa ale uznałem że się na tym znacie i zrobiłem dokładnie jak w przepisie. Papier się palił a mięso było surowe, próbowałem na mocno rozgrzanym oleju jak i na trochę ostudzonym, nic z tego. Polecam rozwiązanie które i ja w końcu zastosowałem: nasmarować sajgonki olejem, ułożyć na blasze, piec 20 minut w temp 200 stopni w termoobiegu, następnie jeszcze 10 w termoobiegu + grzanie z góry, wyszło idealnie i łatwiej bo nie trzeba stać nad tym olejem i pilnować.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
12 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sajgonki mięsneSajgonki mięsne

Sajgonki, zwane spring rollsami, to znane danie kuchni azjatyckiej. Swoją popularność zawdzięczają między innymi temu, że są bardzo uniwersalne, można podawać je z wieloma różnymi dodatkami. Klasyczna wersja zawiera warzywa i mięso mielone (wieprzowe lub wołowe). Kiedy dodasz do farszu surowe, nadzienie będzie bardziej zwarte. Pamiętaj jednak, by wtedy sajgonki smażyć dłużej. Inną kompozycję smakową stworzysz, kiedy mięso czerwone zastąpisz drobiem lub owocami morza. Pomiń je, jeśli przygotowujesz wersję wegetariańską – połącz wtedy warzywa z makaronem sojowym lub ryżowym. Dobrym rozwiązaniem będzie dodatek grzybów mung zamiast pędów bambusa. Przygotuj papier ryżowy, mocząc go przez kilka sekund w wodzie i następnie osuszając. Ruloniki zwijaj ciasno, tak jak krokiety. Smaż na oleju, rozgrzewając go mocno, wtedy sajgonki będą bardziej chrupiące. Tak przygotowana potrawa nadaje się zarówno na lunch, jak i przystawkę przed daniem głównym. Podawaj z rzadkim sosem, np. chili, rybnym albo sojowym. Zainspiruj się naszym przepisem.