
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
100 mililitrów
1 litr
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj jarzyny: Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki, cebulę posiekaj, liście kapusty pekińskiej umyj, wysusz, a następnie pokrój dość drobno. Pędy bambusa przerzuć na sitko i zostaw na chwilę do odcieknięcia. Wszystkie warzywa przełóż do miski lub głębszego garnka, dodaj odcedzone pędy bambusa oraz mięso mielone.

Krok 2
W niewielkim rondlu wymieszaj Fix Knorr z 200 ml wody tak, by nie pozostały żadne grudki. Zagotuj, często mieszając, a następnie odstaw, dopóki trochę nie przestygnie.

Krok 3
Schłodzoną zalewę dodaj do mięsa i wymieszaj całość z warzywami, aż powstanie farsz. Dopraw do smaku solą, jeśli jest taka potrzeba.

Krok 4
Na szeroki talerz wlej trochę letniej wody. Wkładaj papier ryżowy i pozostawiaj na kilkanaście sekund, dopóki nie zmięknie. Następnie płaty przekładaj na ściereczkę, żeby trochę obsechł. Na środku miękkiego i osuszonego papieru kładź łyżką farsz i zawijaj od jednej strony i boków (podobnie jak naleśniki lub krokiety) w taki sposób, by nadzienie nie miało możliwości wypłynąć podczas smażenia.

Krok 5
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i smaż sajgonki, aż będą złociste ze wszystkich stron. Podawaj z sosem sweet chilli.


Dobra rada:
Sajgonki, zwane spring rollsami, to znane danie kuchni azjatyckiej. Swoją popularność zawdzięczają między innymi temu, że są bardzo uniwersalne, można podawać je z wieloma różnymi dodatkami. Klasyczna wersja zawiera warzywa i mięso mielone (wieprzowe lub wołowe), ale spring rollsy doskonale smakują również i w wersji wegetariańskiej. Sajgonki mięsne są niezwykle proste w przygotowaniu, a po usmażeniu stają się wyjątkowo smaczne – chrupiąca warstwa papieru ryżowego otulająca soczysty farsz… to jest to!
Dla kogo?
Sajgonki z mięsem mielonym i kapustą pekińską to przekąska idealna dla wielbicieli pełnej aromatów kuchni chińskiej oraz potraw mięsno-warzywnych. Od chrupiących naleśników wprost trudno się oderwać.
Na jaką okazję?
Spring rollsy świetnie się sprawdzą nie tylko na szybki obiad, ale przede wszystkim jako przekąska podczas imprezy ze znajomymi. Sajgonki z mięsem doskonale smakują również na zimno, dlatego można je zabrać ze sobą np. na piknik, uczelnię czy do pracy.
Czy wiesz, że?
Sajgonki mięsne lub warzywne są popularnym daniem w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej oraz chińskiej. Te niewielkie naleśniczki przygotowywane z niemal przezroczystego papieru ryżowego przygotowuje się na dwa sposoby – w wersji smażonej oraz na surowo, gdzie w skład farszu wchodzi pieczone mięso oraz różnorodne jarzyny.
Dla urozmaicenia:
Ogromną zaletą sajgonek jest to, że do środka naleśników można dać wszystko to, co lubisz. Korzystając z przepisu, w każdej chwili możesz mięso czerwone zastąpić drobiem lub owocami morza. W wersji wegetariańskiej połącz pokrojone w paseczki warzywa z makaronem sojowym lub ryżowym. Dobrym rozwiązaniem będzie dodatek grzybów mun zamiast pędów bambusa. Życzymy smacznego!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sajgonki mięsne
Sajgonki, zwane spring rollsami, to znane danie kuchni azjatyckiej. Swoją popularność zawdzięczają między innymi temu, że są bardzo uniwersalne, można podawać je z wieloma różnymi dodatkami. Klasyczna wersja zawiera warzywa i mięso mielone (wieprzowe lub wołowe). Kiedy dodasz do farszu surowe, nadzienie będzie bardziej zwarte. Pamiętaj jednak, by wtedy sajgonki smażyć dłużej. Inną kompozycję smakową stworzysz, kiedy mięso czerwone zastąpisz drobiem lub owocami morza. Pomiń je, jeśli przygotowujesz wersję wegetariańską – połącz wtedy warzywa z makaronem sojowym lub ryżowym. Dobrym rozwiązaniem będzie dodatek grzybów mung zamiast pędów bambusa. Przygotuj papier ryżowy, mocząc go przez kilka sekund w wodzie i następnie osuszając. Ruloniki zwijaj ciasno, tak jak krokiety. Smaż na oleju, rozgrzewając go mocno, wtedy sajgonki będą bardziej chrupiące. Tak przygotowana potrawa nadaje się zarówno na lunch, jak i przystawkę przed daniem głównym. Podawaj z rzadkim sosem, np. chili, rybnym albo sojowym. Zainspiruj się naszym przepisem.