Sajgonki mięsne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

241 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
36 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

100 mililitrów

1 litr

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w drobne paski marchew, cebulę i liście kapusty pekińskiej. Przełóż do miski, dodaj odcedzone pędy bambusa i mięso mielone.

Sajgonki mięsne - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

Sajgonki mięsne - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj do mięsa i wymieszaj całość z warzywami, aż powstanie farsz.

Sajgonki mięsne - Krok 3

Krok 4

Papier ryżowy włóż na kilka sekund do ciepłej wody, następnie rozłóż na talerzu i pozostaw na kolejne kilka sekund. Gdy zmięknie, połóż łyżką nadzienie i zawijaj sajgonki.

Sajgonki mięsne - Krok 4

Krok 5

W głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż sajgonki, aż będą złociste ze wszystkich stron. Podawaj z sosem sweet chilli.

Sajgonki mięsne - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Rybak

    Tomasz Rybak, 26.07.2015

    Słaby ten przepis, byłem zdziwiony że nie każecie podsmażyć mięsa ale uznałem że się na tym znacie i zrobiłem dokładnie jak w przepisie. Papier się palił a mięso było surowe, próbowałem na mocno rozgrzanym oleju jak i na trochę ostudzonym, nic z tego. Polecam rozwiązanie które i ja w końcu zastosowałem: nasmarować sajgonki olejem, ułożyć na blasze, piec 20 minut w temp 200 stopni w termoobiegu, następnie jeszcze 10 w termoobiegu + grzanie z góry, wyszło idealnie i łatwiej bo nie trzeba stać nad tym olejem i pilnować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywa z woka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sajgonki mięsneSajgonki mięsne

Sajgonki, zwane spring rollsami, to znane danie kuchni azjatyckiej. Swoją popularność zawdzięczają między innymi temu, że są bardzo uniwersalne, można podawać je z wieloma różnymi dodatkami. Klasyczna wersja zawiera warzywa i mięso mielone (wieprzowe lub wołowe). Kiedy dodasz do farszu surowe, nadzienie będzie bardziej zwarte. Pamiętaj jednak, by wtedy sajgonki smażyć dłużej. Inną kompozycję smakową stworzysz, kiedy mięso czerwone zastąpisz drobiem lub owocami morza. Pomiń je, jeśli przygotowujesz wersję wegetariańską – połącz wtedy warzywa z makaronem sojowym lub ryżowym. Dobrym rozwiązaniem będzie dodatek grzybów mung zamiast pędów bambusa. Przygotuj papier ryżowy, mocząc go przez kilka sekund w wodzie i następnie osuszając. Ruloniki zwijaj ciasno, tak jak krokiety. Smaż na oleju, rozgrzewając go mocno, wtedy sajgonki będą bardziej chrupiące. Tak przygotowana potrawa nadaje się zarówno na lunch, jak i przystawkę przed daniem głównym. Podawaj z rzadkim sosem, np. chili, rybnym albo sojowym. Zainspiruj się naszym przepisem.