
Składniki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
900 gramów
450 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz i ugotuj do miękkości wraz z przyprawą uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 2
Po ugotowaniu drobno je posiekaj i dopraw przyprawą pikantną grubo mieloną Knorr. Farsz musi być wyrazisty

Krok 3
Do miski wsyp przesianą mąkę, wlej olej i powoli zalej wrzątkiem ciągle mieszając. Odstaw na 5 min żeby ciasto dobrze się zaparzyło.

Krok 4
Zaparzone ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj do uzyskania gładkości i elastyczności. Ciasto przykryj folią i odstaw na 20 min aby odpoczęło.

Krok 5
Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, szklanką wykrój okręgi, a następnie na każdy nałóż łyżeczkę farszu, zwiń na pół i sklej mocno palcami.

Krok 6
Pierożki ugotuj w osolonej wodzie lub usmaż na patelni.


Dobra rada:
Dane można podawać z sosem sojowym jasnym lub innym ulubionym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierożki gyoza
Polskie kulinaria pierogami stoją, lecz od czasu do czasu dobrze jest przekroczyć kuchenne granice i poszukać inspiracji w bardziej egzotycznych zakątkach świata. Pierożki gyoza z warzywami wprowadzą każdego smakosza w zdecydowanie bardziej orientalny klimat. Zapoznaj się z naszym przepisem i sprawdź, jak przyrządzić azjatycki specjał przy użyciu produktów, które dobrze znasz.
Dla kogo?
Pierożki gyoza to bardzo dobry pomysł dla kucharzy, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w samodzielnym przyrządzaniu azjatyckich specjałów. Za wyrazisty smak odpowiadają odpowiednio dobrane przyprawy, więc tej potrawie pazura nie brakuje!
Na jaką okazję?
Podawaj je w charakterze obiadu albo ciepłej kolacji. Niewielkie pierożki mogą być również kapitalną propozycją na wytrawną przekąskę podczas spotkania ze znajomymi – będą wyglądać dużo bardziej zachęcająco niż kanapki albo znane wszystkim koreczki.
Czy wiesz, że?
Choć pierożki gyoza kojarzone są przede wszystkim z kuchnią japońską, wywodzą się z kulinariów chińskich. W Państwie Środka nazywane są jiaozi.
Dla urozmaicenia:
W farszu pierożków gyoza doskonale sprawdzi się kapusta pekińska, pak choi, cebula dymka oraz szczypta imbiru.