
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
100 mililitrów
50 mililitrów
1 gram
2 sztuki
2 gramy
1 szczypta
2 gramy
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
Krok 2
Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
Krok 3
Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Krok 4
Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona cielęcina
Cielęcina uchodzi za jedno z najszlachetniejszych mięs używanych w polskiej kuchni. Propozycji jej podania jest wiele, jednak najczęściej serwowana jest w postaci kawałków podduszonych w sosie pieczeniowym. Delikatne mięso cielęce doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Tym razem jednak proponujemy przełamać jej smak nutką kwaskowatej czarnej porzeczki. Umiejętne połączenie mięsa i owoców to wielka sztuka, a mimo to znajduje coraz większą rzeszę wielbicieli. Obok chętnie używanych w kuchni śliwek i moreli, coraz częściej można spotkać właśnie porzeczki. Dojrzałe owoce, najlepiej w postaci konfitury lub świeżego musu, idealnie nadają się do duszonej cielęciny. Do gotującego się sosu wrzuć garść porzeczek i lekko je podgotuj. Następnie polej nimi usmażone mięso. Do tego dania doskonale pasują gotowane ziemniaczki.