PRZEPISY.PL

Duszona cielęcina w towarzystwie słodko kwaśnej czarnej porzeczki tworzy wyjątkową całość.

Duszona cielęcina - autor: Piotr Murawski

Duszona cielęcina

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
53
osoby dodały do Mniamlisty
53
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • cielęcina bez kości np. udziec400 gr
  • Sos do pieczeni jasny Knorr1 opak
  • cebula200 gr
  • Czarna porzeczka świeża lub mrożona100 gr
  • czerwone wino100 ml
  • olej roślinny50 ml
  • rozmaryn1 gr
  • ząbek czosnku2 szt
  • tymianek2 gr
  • sól1 szczypta
  • czarny pieprz2 gr
  • woda300 ml
Duszona cielęcina – krok 1

Krok 1

Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
Duszona cielęcina – krok 2

Krok 2

Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
Duszona cielęcina – krok 3

Krok 3

Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Duszona cielęcina – krok 4

Krok 4

Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.

Więcej przepisów z tym produktem

Sos do pieczeni jasny KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

43
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
25
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
347
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
200
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe