Duszona cielęcina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona cielęcina

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

62

356 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

751 osób wydrukowało

Pobierz pdf

967 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

100 mililitrów

50 mililitrów

1 gram

2 sztuki

2 gramy

1 szczypta

2 gramy

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.

Duszona cielęcina - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.

Duszona cielęcina - Krok 2

Krok 3

Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Duszona cielęcina - Krok 3

Krok 4

Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.

Duszona cielęcina - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Janusz Czyz

    Janusz Czyz , 04.11.2018

    b.dobre tylko nie mialem porzeczek i dalem zurawine ze sliwkami suszonymi ale nie przesadzic bo za slodko wyjdzie ,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona cielęcinaDuszona cielęcina

Cielęcina uchodzi za jedno z najszlachetniejszych mięs używanych w polskiej kuchni. Propozycji jej podania jest wiele, jednak najczęściej serwowana jest w postaci kawałków podduszonych w sosie pieczeniowym. Delikatne mięso cielęce doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Tym razem jednak proponujemy przełamać jej smak nutką kwaskowatej czarnej porzeczki. Umiejętne połączenie mięsa i owoców to wielka sztuka, a mimo to znajduje coraz większą rzeszę wielbicieli. Obok chętnie używanych w kuchni śliwek i moreli, coraz częściej można spotkać właśnie porzeczki. Dojrzałe owoce, najlepiej w postaci konfitury lub świeżego musu, idealnie nadają się do duszonej cielęciny. Do gotującego się sosu wrzuć garść porzeczek i lekko je podgotuj. Następnie polej nimi usmażone mięso. Do tego dania doskonale pasują gotowane ziemniaczki.