
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
3 ziarna
0.5 łyżeczki
50 gramów
50 mililitrów
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój w paski, oprósz solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obtocz w mące, obsmaż na patelni. Mięso przełóż do mniejszego garnuszka.

Krok 2
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w plastry cebulę i czosnek, dodaj do żeberek duszonych.

Krok 3
Sos Knorr rozmieszaj w 400 mililitrach wody i zalej żeberka duszone z cebulką.

Krok 4
Całość duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.


Dobra rada:
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na żeberka duszone z cebulą, pamiętaj, by mięso najpierw dobrze obsmażyć na złoty kolor – dzięki temu zachowa soczystość.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka duszone z cebulą
Żeberka duszone z cebulą dziś w roli głównej! To danie wprost z polskich stołów. Smak żeberek, oparty na dobrze znanych składnikach, zachwyci każdego. Podane z ziemniakami i surówką sprawdzą się podczas codziennego, jak i świątecznego obiadu.
Dla kogo?
Dla zwolenników tradycyjnych potraw. Żeberka duszone z cebulą to sprawdzony przepis na udany obiad! Szukając prostego i smacznego przepisu na żeberka duszone, ten na pewno spełni oczekiwania.
Na jaką okazję?
To danie główne na każdy dzień. Poniedziałek czy niedziela – żeberka z cebulą zawsze do usług! Przepis na żeberka duszone z cebulą sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na wyjątkowe okazje.
Czy wiesz, że?
Majeranek świetnie pasuje do mięs i wszelkich dań ciężkostrawnych, ponieważ tradycyjnie uważa się, że poprawia trawienie. Nie żałuj go, a żeberka duszone z cebulą z jego dodatkiem będą jeszcze smaczniejsze.
Dla urozmaicenia:
Żeberka duszone podaj z ziemniakami oraz ulubioną sałatką. Do żeberek z cebulą idealnie pasuje też surówka z kiszonej kapusty. Wypróbuj ten przepis na żeberka duszone i przekonaj się, jak łatwo przygotować prawdziwą klasykę kuchni polskiej!
Sprawdź również nasze przepisy na paprykę faszerowaną mięsem oraz tagliatelle z kurkami i kurczakiem — to doskonałe propozycje na smaczny i urozmaicony obiad!



































