Żeberka duszone z cebulą – w sosie własnym | Przepisy.pl pixel

Żeberka duszone z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

318 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

690 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 ziarna

0.5 łyżeczki

50 gramów

50 mililitrów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój w paski, oprósz solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obtocz w mące, obsmaż na patelni. Mięso przełóż do mniejszego garnuszka.

Żeberka duszone z cebulą - Krok 1

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w plastry cebulę i czosnek, dodaj do żeberek.

Żeberka duszone z cebulą - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr rozmieszaj w 400 mililitrach wody i zalej żebra.

Żeberka duszone z cebulą - Krok 3

Krok 4

Całość duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

Żeberka duszone z cebulą - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Bibi

    Bibi , 27.05.2021

    27.05.2021 Super smak.Dodalam wiecej cebuli i czosnku..Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Jakubik

    Zofia Jakubik , 20.01.2018

    smakowało bardzo. dodałam więcej cebuli bo lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka duszone z cebuląŻeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą dziś w roli głównej! To danie wprost z polskich stołów. Smak żeberek, oparty na dobrze znanych składnikach, zachwyci każdego. Podane z ziemniakami i surówką sprawdzą się podczas codziennego, jak i świątecznego obiadu.

Dla kogo?

Dla zwolenników tradycyjnych potraw. Żeberka duszone z cebulą to sprawdzony przepis na udany obiad! 

Na jaką okazję?

To danie główne na każdy dzień. Poniedziałek czy niedziela – żeberka z cebulą zawsze do usług!

Czy wiesz, że?

Majeranek świetnie pasuje do mięs i wszelkich dań ciężkostrawnych, ponieważ tradycyjnie uważa się, że poprawia trawienie. Nie żałuj go, a żeberka z jego dodatkiem będą jeszcze smaczniejsze.

Dla urozmaicenia

Żeberka duszone podaj z ziemniakami oraz ulubioną sałatką. Do żeberek z cebulą idealnie pasuje też surówka z kiszonej kapusty. Spróbuj, a nie pożałujesz!