
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
3 ziarna
0.5 łyżeczki
50 gramów
50 mililitrów
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój w paski, oprósz solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obtocz w mące, obsmaż na patelni. Mięso przełóż do mniejszego garnuszka.

Krok 2
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w plastry cebulę i czosnek, dodaj do żeberek duszonych.

Krok 3
Sos Knorr rozmieszaj w 400 mililitrach wody i zalej żeberka duszone z cebulką.

Krok 4
Całość duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.


Dobra rada:
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na żeberka duszone z cebulą, pamiętaj, by mięso najpierw dobrze obsmażyć na złoty kolor – dzięki temu zachowa soczystość.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka duszone z cebulą
Żeberka duszone z cebulą dziś w roli głównej! To danie wprost z polskich stołów. Smak żeberek, oparty na dobrze znanych składnikach, zachwyci każdego. Podane z ziemniakami i surówką sprawdzą się podczas codziennego, jak i świątecznego obiadu.
Dla kogo?
Dla zwolenników tradycyjnych potraw. Żeberka duszone z cebulą to sprawdzony przepis na udany obiad! Szukając prostego i smacznego przepisu na żeberka duszone, ten na pewno spełni oczekiwania.
Na jaką okazję?
To danie główne na każdy dzień. Poniedziałek czy niedziela – żeberka z cebulą zawsze do usług! Przepis na żeberka duszone z cebulą sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na wyjątkowe okazje.
Czy wiesz, że?
Majeranek świetnie pasuje do mięs i wszelkich dań ciężkostrawnych, ponieważ tradycyjnie uważa się, że poprawia trawienie. Nie żałuj go, a żeberka duszone z cebulą z jego dodatkiem będą jeszcze smaczniejsze.
Dla urozmaicenia:
Żeberka duszone podaj z ziemniakami oraz ulubioną sałatką. Do żeberek z cebulą idealnie pasuje też surówka z kiszonej kapusty. Wypróbuj ten przepis na żeberka duszone i przekonaj się, jak łatwo przygotować prawdziwą klasykę kuchni polskiej!
Sprawdź również nasze przepisy na paprykę faszerowaną mięsem oraz tagliatelle z kurkami i kurczakiem — to doskonałe propozycje na smaczny i urozmaicony obiad!