Żeberka duszone z cebulą – w sosie własnym | Przepisy.pl pixel

Żeberka duszone z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
320 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

435 osób wydrukowało

Pobierz pdf

706 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 ziarna

0.5 łyżeczki

50 gramów

50 mililitrów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój w paski, oprósz solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obtocz w mące, obsmaż na patelni. Mięso przełóż do mniejszego garnuszka.

Żeberka duszone z cebulą - Krok 1

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w plastry cebulę i czosnek, dodaj do żeberek.

Żeberka duszone z cebulą - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr rozmieszaj w 400 mililitrach wody i zalej żebra.

Żeberka duszone z cebulą - Krok 3

Krok 4

Całość duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

Żeberka duszone z cebulą - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Bibi

    Bibi , 27.05.2021

    27.05.2021 Super smak.Dodalam wiecej cebuli i czosnku..Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Jakubik

    Zofia Jakubik , 20.01.2018

    smakowało bardzo. dodałam więcej cebuli bo lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka w coli
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka duszone z cebuląŻeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą dziś w roli głównej! To danie wprost z polskich stołów. Smak żeberek, oparty na dobrze znanych składnikach, zachwyci każdego. Podane z ziemniakami i surówką sprawdzą się podczas codziennego, jak i świątecznego obiadu.

Dla kogo?

Dla zwolenników tradycyjnych potraw. Żeberka duszone z cebulą to sprawdzony przepis na udany obiad! 

Na jaką okazję?

To danie główne na każdy dzień. Poniedziałek czy niedziela – żeberka z cebulą zawsze do usług!

Czy wiesz, że?

Majeranek świetnie pasuje do mięs i wszelkich dań ciężkostrawnych, ponieważ tradycyjnie uważa się, że poprawia trawienie. Nie żałuj go, a żeberka z jego dodatkiem będą jeszcze smaczniejsze.

Dla urozmaicenia

Żeberka duszone podaj z ziemniakami oraz ulubioną sałatką. Do żeberek z cebulą idealnie pasuje też surówka z kiszonej kapusty. Spróbuj, a nie pożałujesz!