Słodko kwaśne żeberka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

172 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

900 gramów

300 mililitrów

1 pęczek

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżka

2 sztuki

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój w paski i oprósz delikatnie mąką.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 1

Krok 2

Ocet zagotuj z cukrem i posiekaną papryczką chili.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 2

Krok 3

W garnku lub woku rozgrzej dobrze olej i smaż żeberka, aż nabiorą złoto-brązowej barwy. Kiedy będą już gotowe, przełóż je do miski i zalej mieszanką octową. Odstaw na 20 minut.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z pół szklanki wody z Przyprawą Knorr, ketchupem i colą.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 4

Krok 5

Dodaj sos do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 5

Krok 6

Przełóż żeberka do rękawa do pieczenia. Zamknij szczelnie i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Żeberka podawaj z posiekaną kolendrą, samodzielnie bądź z ryżem.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Beata Szawlinska

    Beata Szawlinska

    Szklanka octu to o za duzo jesc sie nie dalo jedyne co bylo czuc to ocet

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej