Żeberka w sosie słodko-kwaśnym - pieczone | Przepisy.pl pixel

Słodko kwaśne żeberka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
216 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

900 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

1 łyżka

2 sztuki

5 łyżek

1 szklanka

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

300 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój w paski i oprósz delikatnie mąką.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 1

Krok 6

Przełóż żeberka do rękawa do pieczenia. Zamknij szczelnie i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Żeberka podawaj z posiekaną kolendrą, samodzielnie bądź z ryżem.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 6

Krok 5

Dodaj sos do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 5

Krok 4

Wymieszaj z pół szklanki wody z Przyprawą Knorr, ketchupem i colą.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 4

Krok 3

W garnku lub woku rozgrzej dobrze olej i smaż żeberka, aż nabiorą złoto-brązowej barwy. Kiedy będą już gotowe, przełóż je do miski i zalej mieszanką octową. Odstaw na 20 minut.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 3

Krok 2

Ocet zagotuj z cukrem i posiekaną papryczką chili.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 2
1

Opinie o przepisie

  • Beata Szawlinska

    Beata Szawlinska , 18.01.2018

    Szklanka octu to o za duzo jesc sie nie dalo jedyne co bylo czuc to ocet

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodko kwaśne żeberkaSłodko kwaśne żeberka

Żeberka pokrój w paski i oprósz delikatnie mąką.