Żeberka w sosie słodko-kwaśnym - pieczone | Przepisy.pl pixel

Słodko kwaśne żeberka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
216 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

900 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

1 łyżka

2 sztuki

5 łyżek

1 szklanka

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

300 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój w paski i oprósz delikatnie mąką.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 1

Krok 6

Przełóż żeberka do rękawa do pieczenia. Zamknij szczelnie i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Żeberka podawaj z posiekaną kolendrą, samodzielnie bądź z ryżem.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 6

Krok 5

Dodaj sos do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 5

Krok 4

Wymieszaj z pół szklanki wody z Przyprawą Knorr, ketchupem i colą.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 4

Krok 3

W garnku lub woku rozgrzej dobrze olej i smaż żeberka, aż nabiorą złoto-brązowej barwy. Kiedy będą już gotowe, przełóż je do miski i zalej mieszanką octową. Odstaw na 20 minut.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 3

Krok 2

Ocet zagotuj z cukrem i posiekaną papryczką chili.

Słodko kwaśne żeberka - Krok 2
1

Opinie o przepisie

  • Beata Szawlinska

    Beata Szawlinska , 18.01.2018

    Szklanka octu to o za duzo jesc sie nie dalo jedyne co bylo czuc to ocet

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodko kwaśne żeberka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodko kwaśne żeberkaSłodko kwaśne żeberka

Żeberka pokrój w paski i oprósz delikatnie mąką.