
Składniki
20 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżeczki
1 opakowanie
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
3 łyżki
0.5 kilograma
2 sztuki
0.5 kilograma
0.5 kilograma
1 szczypta
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. Odcedź, wystudź i pokrój w paski.
Krok 2
Cebule posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, dosyp cukier, dopraw papryką ostrą i słodką i wymieszaj. Przełóż do garnka.
Krok 3
Marchewki pokrój w słupki, pieczarki w plastry, paprykę w paski, a czosnek zmiażdż. Dodaj do cebuli wraz z kotletami. Wlej 0,5 szklanki wody oraz olej. Dodaj Fix Knorr. Duś przez 20 minut pod przykryciem.
Krok 4
Ogórki pokrój w paski i dodaj do potrawy wraz z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Duś jeszcze 10 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo wegetariańskie
Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji wegetariańskiej. Podobnie jak w standardowym wydaniu tej potrawy, tu także dodaj paprykę w różnych kolorach, marchew oraz pieczarki. Zamiast kawałków mięsa, w wegetariańskim leczo powinny znaleźć się kotlety sojowe, które należy ugotować, przestudzić i pokroić w paski. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę z dodatkiem odrobiny cukru, a także ostrej i słodkiej papryki w proszku. Pokrój marchewkę w słupki, pieczarki w plastry, a paprykę w paski i umieść wszystkie warzywa w garnku. Dodaj do nich kawałki kotletów sojowych i podsmażoną z przyprawami cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Tym, co wyróżnia leczo z tego przepisu jest również dodatek ogórków kiszonych, które nadadzą bezmięsnej potrawie wyrazistszy smak. Potnij je na cienkie paski i wrzuć do garnka. Na koniec dodaj ketchup oraz koncentrat pomidorowy, wszystko wymieszaj i duś. Gotowe leczo podawaj z białym pieczywem, np. bagietką, lub gotowanymi ziemniakami. Sprawdź, jak smakuje wegetariańskie leczo.