Leczo wegetariańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo wegetariańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

197 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżeczki

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

3 łyżki

0.5 kilograma

2 sztuki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. Odcedź, wystudź i pokrój w paski.

Leczo wegetariańskie - Krok 1

Krok 2

Cebule posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, dosyp cukier, dopraw papryką ostrą i słodką i wymieszaj. Przełóż do garnka.

Leczo wegetariańskie - Krok 2

Krok 3

Marchewki pokrój w słupki, pieczarki w plastry, paprykę w paski, a czosnek zmiażdż. Dodaj do cebuli wraz z kotletami. Wlej 0,5 szklanki wody oraz olej. Dodaj Fix Knorr. Duś przez 20 minut pod przykryciem.

Leczo wegetariańskie - Krok 3

Krok 4

Ogórki pokrój w paski i dodaj do potrawy wraz z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Duś jeszcze 10 minut.

Leczo wegetariańskie - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Maria Szymańska

    Maria Szymańska , 15.06.2017

    Napewno w wersji wegetanskiej tez smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Leczo węgierskie
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo wegetariańskieLeczo wegetariańskie

Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji wegetariańskiej. Podobnie jak w standardowym wydaniu tej potrawy, tu także dodaj paprykę w różnych kolorach, marchew oraz pieczarki. Zamiast kawałków mięsa, w wegetariańskim leczo powinny znaleźć się kotlety sojowe, które należy ugotować, przestudzić i pokroić w paski. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę z dodatkiem odrobiny cukru, a także ostrej i słodkiej papryki w proszku. Pokrój marchewkę w słupki, pieczarki w plastry, a paprykę w paski i umieść wszystkie warzywa w garnku. Dodaj do nich kawałki kotletów sojowych i podsmażoną z przyprawami cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Tym, co wyróżnia leczo z tego przepisu jest również dodatek ogórków kiszonych, które nadadzą bezmięsnej potrawie wyrazistszy smak. Potnij je na cienkie paski i wrzuć do garnka. Na koniec dodaj ketchup oraz koncentrat pomidorowy, wszystko wymieszaj i duś. Gotowe leczo podawaj z białym pieczywem, np. bagietką, lub gotowanymi ziemniakami. Sprawdź, jak smakuje wegetariańskie leczo.