Leczo wegetariańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Leczo wegetariańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

160 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżeczki

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

3 łyżki

0.5 kilograma

2 sztuki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. Odcedź, wystudź i pokrój w paski.

Leczo wegetariańskie - Krok 1

Krok 2

Cebule posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, dosyp cukier, dopraw papryką ostrą i słodką i wymieszaj. Przełóż do garnka.

Leczo wegetariańskie - Krok 2

Krok 3

Marchewki pokrój w słupki, pieczarki w plastry, paprykę w paski, a czosnek zmiażdż. Dodaj do cebuli wraz z kotletami. Wlej 0,5 szklanki wody oraz olej. Dodaj Fix Knorr. Duś przez 20 minut pod przykryciem.

Leczo wegetariańskie - Krok 3

Krok 4

Ogórki pokrój w paski i dodaj do potrawy wraz z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Duś jeszcze 10 minut.

Leczo wegetariańskie - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Maria Szymańska

    Maria Szymańska , 15.06.2017

    Napewno w wersji wegetanskiej tez smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywne leczo
czas przygotowania
27 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo wegetariańskieLeczo wegetariańskie

Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji wegetariańskiej. Podobnie jak w standardowym wydaniu tej potrawy, tu także dodaj paprykę w różnych kolorach, marchew oraz pieczarki. Zamiast kawałków mięsa, w wegetariańskim leczo powinny znaleźć się kotlety sojowe, które należy ugotować, przestudzić i pokroić w paski. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę z dodatkiem odrobiny cukru, a także ostrej i słodkiej papryki w proszku. Pokrój marchewkę w słupki, pieczarki w plastry, a paprykę w paski i umieść wszystkie warzywa w garnku. Dodaj do nich kawałki kotletów sojowych i podsmażoną z przyprawami cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Tym, co wyróżnia leczo z tego przepisu jest również dodatek ogórków kiszonych, które nadadzą bezmięsnej potrawie wyrazistszy smak. Potnij je na cienkie paski i wrzuć do garnka. Na koniec dodaj ketchup oraz koncentrat pomidorowy, wszystko wymieszaj i duś. Gotowe leczo podawaj z białym pieczywem, np. bagietką, lub gotowanymi ziemniakami. Sprawdź, jak smakuje wegetariańskie leczo.