
Składniki
20 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżeczki
1 opakowanie
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
3 łyżki
0.5 kilograma
2 sztuki
0.5 kilograma
0.5 kilograma
1 szczypta
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. Odcedź, wystudź i pokrój w paski.

Krok 2
Cebule posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, dosyp cukier, dopraw papryką ostrą i słodką i wymieszaj. Przełóż do garnka.

Krok 3
Marchewki pokrój w słupki, pieczarki w plastry, paprykę w paski, a czosnek zmiażdż. Dodaj do cebuli wraz z kotletami. Wlej 0,5 szklanki wody oraz olej. Dodaj Fix Knorr. Duś przez 20 minut pod przykryciem.

Krok 4
Ogórki pokrój w paski i dodaj do potrawy wraz z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Duś leczo wegetariańskie jeszcze 10 minut.


Dobra rada:
Aby podkreślić smak leczo wegetariańskiego, dodaj odrobinę wędzonej papryki lub kilka kropli sosu sojowego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo wegetariańskie
Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji wegetariańskiej. Podobnie jak w standardowym wydaniu tej potrawy, tu także dodaj paprykę w różnych kolorach, marchew oraz pieczarki. Zamiast kawałków mięsa, w wegetariańskim leczo powinny znaleźć się kotlety sojowe. Tym, co wyróżnia leczo z tego przepisu jest również dodatek ogórków kiszonych, które nadadzą bezmięsnej potrawie wyrazistszy smak. Gotowe leczo podawaj z białym pieczywem, np. bagietką lub gotowanymi ziemniakami. Sprawdź, jak smakuje wegetariańskie leczo!
Dla kogo?
Przepis na leczo wegetariańskie to świetna propozycja dla fanów warzywnych dań oraz wszystkich, którzy lubią proste i pełne smaku posiłki. To idealny wybór, jeżeli szukasz smacznej alternatywy dla klasycznego leczo.
Na jaką okazję?
Leczo wegetariańskie sprawdzi się na obiad, kolację, a także jako posiłek do pracy. Możesz je przygotować wcześniej i podgrzać w dowolnym momencie – smakuje równie dobrze następnego dnia!
Czy wiesz, że?
Leczo pochodzi z kuchni węgierskiej, ale jego warzywna wersja jest równie aromatyczna. Możesz dowolnie modyfikować składniki, dodając ulubione warzywa sezonowe, aby stworzyć wyjątkowe połączenie smaków.
Dla urozmaicenia:
Do leczo wegetariańskiego możesz dodać pieczone bakłażany lub cukinię, które wzbogacą jego smak.
Jeżeli szukasz innych dań, sprawdź nasz przepis na kanapkę z awokado i pomidorem lub bagietkę faszerowaną szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą. Smacznego!