Składniki
20 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżeczki
1 opakowanie
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
3 łyżki
0.5 kilograma
2 sztuki
0.5 kilograma
0.5 kilograma
1 szczypta
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. Odcedź, wystudź i pokrój w paski.
Krok 2
Cebule posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, dosyp cukier, dopraw papryką ostrą i słodką i wymieszaj. Przełóż do garnka.
Krok 3
Marchewki pokrój w słupki, pieczarki w plastry, paprykę w paski, a czosnek zmiażdż. Dodaj do cebuli wraz z kotletami. Wlej 0,5 szklanki wody oraz olej. Dodaj Fix Knorr. Duś przez 20 minut pod przykryciem.
Krok 4
Ogórki pokrój w paski i dodaj do potrawy wraz z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Duś jeszcze 10 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo wegetariańskie
Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji wegetariańskiej. Podobnie jak w standardowym wydaniu tej potrawy, tu także dodaj paprykę w różnych kolorach, marchew oraz pieczarki. Zamiast kawałków mięsa, w wegetariańskim leczo powinny znaleźć się kotlety sojowe, które należy ugotować, przestudzić i pokroić w paski. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę z dodatkiem odrobiny cukru, a także ostrej i słodkiej papryki w proszku. Pokrój marchewkę w słupki, pieczarki w plastry, a paprykę w paski i umieść wszystkie warzywa w garnku. Dodaj do nich kawałki kotletów sojowych i podsmażoną z przyprawami cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Tym, co wyróżnia leczo z tego przepisu jest również dodatek ogórków kiszonych, które nadadzą bezmięsnej potrawie wyrazistszy smak. Potnij je na cienkie paski i wrzuć do garnka. Na koniec dodaj ketchup oraz koncentrat pomidorowy, wszystko wymieszaj i duś. Gotowe leczo podawaj z białym pieczywem, np. bagietką, lub gotowanymi ziemniakami. Sprawdź, jak smakuje wegetariańskie leczo.