Leczo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

12

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

1 kilogram

2 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Jeśli cukinia nie jest młoda - trzeba ją obrać i usunąć pestki. Pomidory przed krojeniem parzymy we wrzątku, ściągamy skórkę.

Krok 2

Cebulę i roztarty czosnek podduszamy w dużym garnku. Gdy już się trochę zeszklą dodajemy paprykę, po 10 minutach cukinię i po kolejnych 5 minutach pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Przyprawę Knorr mieszamy z wodą wg wskazówek na opakowaniu. Dodajemy do tego koncentrat pomidorowy i całość mieszamy z warzywami w garnku.

Krok 3

Na patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dodajemy ją do warzyw i całość dusimy jeszcze na małym ogniu przez 10 minut, żeby potrawa przeszła smakiem kiełbasy.

Krok 4

Należy uważać, żeby leczo nie było zbyt długo duszone. Najsmaczniejsze jest, gdy lekko chrupie w ustach ;) Podajemy je z bagietką. Smacznego!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Leczo z kabaczka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LeczoLeczo

Szukasz inspiracji na smaczne danie z cukinią? To letnie warzywo dobrze sprawdzi się jako składnik kolorowego leczo i będzie ciekawym urozmaiceniem tej pochodzącej z Węgier potrawy. W połączeniu z czerwoną papryką, dojrzałymi pomidorami, czosnkiem, cebulą i kiełbasą stanowić będzie smaczne danie obiadowe. Może być łagodne, może być też pikantne – wystarczy, że dodasz do niego swoje ulubione ostre przyprawy. To potrawa, którą z powodzeniem możesz zamrozić i odgrzać w dowolnym momencie – sprawdzi się jako „danie awaryjne”. Leczo smakuje dobrze podawane z bagietką francuską, można też dobrać do niego inny składnik, np. kaszę lub ryż. Nie zwlekaj więc i przygotuj leczo według tego przepisu. Jest odpowiednie zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi. Kulinarny sukces gwarantowany!