Leczo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

12

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

1 kilogram

2 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Jeśli cukinia nie jest młoda - trzeba ją obrać i usunąć pestki. Pomidory przed krojeniem parzymy we wrzątku, ściągamy skórkę.

Krok 2

Cebulę i roztarty czosnek podduszamy w dużym garnku. Gdy już się trochę zeszklą dodajemy paprykę, po 10 minutach cukinię i po kolejnych 5 minutach pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Przyprawę Knorr mieszamy z wodą wg wskazówek na opakowaniu. Dodajemy do tego koncentrat pomidorowy i całość mieszamy z warzywami w garnku.

Krok 3

Na patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dodajemy ją do warzyw i całość dusimy jeszcze na małym ogniu przez 10 minut, żeby potrawa przeszła smakiem kiełbasy.

Krok 4

Należy uważać, żeby leczo nie było zbyt długo duszone. Najsmaczniejsze jest, gdy lekko chrupie w ustach ;) Podajemy je z bagietką. Smacznego!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LeczoLeczo

Szukasz inspiracji na smaczne danie z cukinią? To letnie warzywo dobrze sprawdzi się jako składnik kolorowego leczo i będzie ciekawym urozmaiceniem tej pochodzącej z Węgier potrawy. W połączeniu z czerwoną papryką, dojrzałymi pomidorami, czosnkiem, cebulą i kiełbasą stanowić będzie smaczne danie obiadowe. Może być łagodne, może być też pikantne – wystarczy, że dodasz do niego swoje ulubione ostre przyprawy. To potrawa, którą z powodzeniem możesz zamrozić i odgrzać w dowolnym momencie – sprawdzi się jako „danie awaryjne”. Leczo smakuje dobrze podawane z bagietką francuską, można też dobrać do niego inny składnik, np. kaszę lub ryż. Nie zwlekaj więc i przygotuj leczo według tego przepisu. Jest odpowiednie zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi. Kulinarny sukces gwarantowany!