Lekkie leczo z indykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekkie leczo z indykiem

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

19

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z indyka kroimy w dużą kostkę i mieszamy z kostką Knorr rozprowadzoną w dwóch łyżkach oleju. Wkładamy na godzinę do lodówki,aby mięso się zamarynowało.

Krok 2

Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, następnie kroimy w poprzek w plasterki.

Krok 3

Mięso smażymy na oleju przez 10 minut. Dodajemy paprykę i cebulę. Dusimy przez 10 minut pod przykryciem. Dorzucamy cukinię, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę i chili w proszku. Dusimy jeszcze 5 minut.

Krok 4

Takie leczo jest lekkostrawne i ma niską zawartość tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekkie leczo z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekkie leczo z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekkie leczo z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekkie leczo z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekkie leczo z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekkie leczo z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekkie leczo z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekkie leczo z indykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej