placki ziemniaczane z sosem gulaszowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

placki ziemniaczane z sosem gulaszowym

Autor: kolec&pablo

ratingratingratingratingrating

12

33 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 kilogram

2 sztuki

2 łyżeczki

3 łyżki

2 sztuki

500 gramów

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć na drobnej tarce. Przyprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżeczki maggi. Wbić 2 jajka i zagęścić dwiema łyżkami mąki. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.

Krok 2

Sos gulaszowy - Pokroić mięso w kostkę. Smażyć, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Zalać dwiema szklankami wody i gotować, aż mięso będzie miękkie. Dodać kostkę knorr, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać 2 łyżki śmietany i zagęścić mąką.

Krok 3

Podawać z surówką lub ogórkiem kiszonym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - placki ziemniaczane z sosem gulaszowymplacki ziemniaczane z sosem gulaszowym

Placki ziemniaczane chyba dla nikogo nie stanowią kulinarnej nowinki. W Polsce przygotowywane są na różne sposoby, w tym na słodko, z cukrem. Nasza propozycja na dziś to placki ziemniaczane z sosem gulaszowym, które spełnią oczekiwania każdego miłośnika mięsnych potraw. Idealnie nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale także na domowe przyjęcie. Macie gwarancję, że posmakują każdemu, ponieważ trudno w Polsce znaleźć osobę, która nie lubi placków ziemniaczanych! Przygotujcie zatem tarkę, kilka składników i zacznijcie przygotowania do prawdziwej kulinarnej uczty, w tradycyjnym stylu. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego! Przede wszystkim dla zwolenników chrupiących placków ziemniaczanych, zestawionych z aromatycznym, mięsnym sosem.

Na jaką okazję?

Danie polecamy przede wszystkim na obiad.

Czy wiesz, że?

Placki ziemniaczane to nazwa stosowana powszechnie, którą znają chyba wszyscy. Występują jednak regionalizmy, szczególnie w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach. Tam, potrawę tę określa się jako plendze, plindze lub plyndze.

Dla urozmaicenia:

Sos gulaszowy do placków ziemniaczanych możesz przygotować także z mięsa drobiowego.