placki ziemniaczane z sosem gulaszowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

placki ziemniaczane z sosem gulaszowym

Autor: kolec&pablo

ratingratingratingratingrating

7

33 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 kilogram

2 sztuki

2 łyżeczki

3 łyżki

2 sztuki

500 gramów

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć na drobnej tarce. Przyprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżeczki maggi. Wbić 2 jajka i zagęścić dwiema łyżkami mąki. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.

Krok 2

Sos gulaszowy - Pokroić mięso w kostkę. Smażyć, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Zalać dwiema szklankami wody i gotować, aż mięso będzie miękkie. Dodać kostkę knorr, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać 2 łyżki śmietany i zagęścić mąką.

Krok 3

Podawać z surówką lub ogórkiem kiszonym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - placki ziemniaczane z sosem gulaszowymplacki ziemniaczane z sosem gulaszowym

Placki ziemniaczane chyba dla nikogo nie stanowią kulinarnej nowinki. W Polsce przygotowywane są na różne sposoby, w tym na słodko, z cukrem. Nasza propozycja na dziś to placki ziemniaczane z sosem gulaszowym, które spełnią oczekiwania każdego miłośnika mięsnych potraw. Idealnie nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale także na domowe przyjęcie. Macie gwarancję, że posmakują każdemu, ponieważ trudno w Polsce znaleźć osobę, która nie lubi placków ziemniaczanych! Przygotujcie zatem tarkę, kilka składników i zacznijcie przygotowania do prawdziwej kulinarnej uczty, w tradycyjnym stylu. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego! Przede wszystkim dla zwolenników chrupiących placków ziemniaczanych, zestawionych z aromatycznym, mięsnym sosem.

Na jaką okazję?

Danie polecamy przede wszystkim na obiad.

Czy wiesz, że?

Placki ziemniaczane to nazwa stosowana powszechnie, którą znają chyba wszyscy. Występują jednak regionalizmy, szczególnie w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach. Tam, potrawę tę określa się jako plendze, plindze lub plyndze.

Dla urozmaicenia:

Sos gulaszowy do placków ziemniaczanych możesz przygotować także z mięsa drobiowego.