placki ziemniaczane z sosem gulaszowym
średnie
124 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 kilogram
2 sztuki
2 łyżeczki
3 łyżki
2 sztuki
500 gramów
2 łyżki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć na drobnej tarce. Przyprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżeczki maggi. Wbić 2 jajka i zagęścić dwiema łyżkami mąki. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
Krok 2
Sos gulaszowy - Pokroić mięso w kostkę. Smażyć, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Zalać dwiema szklankami wody i gotować, aż mięso będzie miękkie. Dodać kostkę knorr, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać 2 łyżki śmietany i zagęścić mąką.
Krok 3
Podawać z surówką lub ogórkiem kiszonym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
placki ziemniaczane z sosem gulaszowym
Placki ziemniaczane chyba dla nikogo nie stanowią kulinarnej nowinki. W Polsce przygotowywane są na różne sposoby, w tym na słodko, z cukrem. Nasza propozycja na dziś to placki ziemniaczane z sosem gulaszowym, które spełnią oczekiwania każdego miłośnika mięsnych potraw. Idealnie nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale także na domowe przyjęcie. Macie gwarancję, że posmakują każdemu, ponieważ trudno w Polsce znaleźć osobę, która nie lubi placków ziemniaczanych! Przygotujcie zatem tarkę, kilka składników i zacznijcie przygotowania do prawdziwej kulinarnej uczty, w tradycyjnym stylu. Będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego! Przede wszystkim dla zwolenników chrupiących placków ziemniaczanych, zestawionych z aromatycznym, mięsnym sosem.
Na jaką okazję?
Danie polecamy przede wszystkim na obiad.
Czy wiesz, że?
Placki ziemniaczane to nazwa stosowana powszechnie, którą znają chyba wszyscy. Występują jednak regionalizmy, szczególnie w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach. Tam, potrawę tę określa się jako plendze, plindze lub plyndze.
Dla urozmaicenia:
Sos gulaszowy do placków ziemniaczanych możesz przygotować także z mięsa drobiowego.